Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość za niedlugo mama

KANADA

Polecane posty

Gość za niedlugo mama

mam pytanie jak Wam sie tak zyje, jak jest z praca i z utrzymaniem sie?

Gość zastanawiam sie i ja
no wlasnie powiedzcie jesli ktos tam jest jak tam sie zyje bo wyjezdzam tam z mezem niedlugo on ma prace ale ja nie

Gość debbiee
bylo juz tu kilka topicow o kanadzie ale zaden sie nie utrzymal, mi sie tu zyje super. mieszkam w toronto, uwielbiam to miasto

Gość vanman
a ja w Vancouver i tez jest super,nigdy bym nie zamieszkal w toronto!!!!!

Gość zastanawiajaca sie
a jak jest z praca? latwo czy trudno jest ja znalezc? jakie sa minimalne zarobki i koszty utrzymania? bede wdzieczna za kazda informacje

Gość paaaaciorek
hej wszystkim:):):):):) napiszcie wiecej na temat Kanady! Zamierzamy wyjechac tam ale.... nikogo znajomego, znamy troche angielski zreszta miszkamy takze za granica bardzo latwo przyszla mi nauka jezyka jestem robotliwa ze tak powiem zadnej pracy sie nie boje Jakie sa koszty utrzymania ile kosztuje wynajem mieszkania czy jest latwo wyrobic dokumenty potrzebne do pracy w ogole czy jest sens wyjezdzac tam?

Gość dfsgfdfgdfg
wlasnie problem jest z praca Jedyne co jest to budowlanka fizyczna i praca dla kierowcow KAnada tylko z nawzy jest fajna ale zyc i sie urzymac to juz ruletka

Gość eau de source
dfsgfdfgdfg nie mozesz tak generalizowac, faktem jest ze pozwolenie na prace nie jest tak latwo uzyskac poniewaz pracodawca musi napisac kilka podan dla ciebie a jezeli czlowiek cie nie zna wiec normalne jest ze bedzie wolal zatrudnic kogos juz z papierami. wszystko to trwa bardzo dlugo ale jest mozliwe. ja osobiscie nie narzekam

Gość tak jestttttttt
W kanadzie nie ma pracy wszyscy stad uciekaja do europy nawet chinczyki . Ten kraj zapada sie w swoich chorych przepisach gdzie obcokrajowiec nie ma szans na znalezienie lepszej pracy niz budowa bo oni nie akceptuja ani dyplomow ani exp z poza kanady. Chore przepisy i wysokie podatki .Jesli ktos che zrobic kariere to napewno nie w kanadzie. i to niejest generalizowanie Jesli ktos nie wierzy niech zobaczy ile pracy jest w kanadzie a ile w europie.

Gość zal.plllllllllll
Jest masa watkow o kanadzie na interii http://forum.interia.pl/watek-chronologicznie/praca-w-kanadzie,1008,432416,0,c,1,48,3,0 Kanada! Dla wielu naiwnych omalze raj na ziemi.Wielu ludzi marzy aby tam wyemigrować.. Pisze to ku przestrodze wszystkim, ktorzy mysla, ze w Kanadzie zarabia sie kokosy i to latwo. W moich oczach - i nie tylko - Kanada stacza sie po rowni pochylej coraz szybciej. Nic nie pomoga pompatyczne zapewnienia roznych kanadyjskich socjalistow i liberalow, ze Kanada jest najlepszym krajem do zycia. Ludzie coraz lepiej widza, ze polityka nepotyzmu i kreowania pasozytniczych rzadowych stanowisk pracy tylko dla swoich - pograza Kanade. Polityka imigracyjna Kanady sluzy tylko wlascicielom firm, kamienicznikom, wlascicielom sklepow z zywnoscia i odzieza. Na pewno nie sluzy ona dobrze wyksztalconym fachowcom z innych krajow, ktorzy przyjechali jaki immigranci z kategorii „ skilled worker Dla nich nie ma pracy, a jedyna ich okazja jest wydawanie zarobionych pieniedzy na wynajecie mieszkania i utrzymanie sie tj. kupno odziezy, zywnosci, oplaty za przejazd etc. W samym Toronto poszukuje obecnie pracy okolo 20,000 inzynierow, a bardzo wielu ludzi z doktoratami pracuje jako taksowkarze. Na spotkaniach w roznych osrodkach dla poszukujacych pracy ci o Czy o tym glosno sie mowi? Alez skadze. Kanada jest przeciez najlepszym krajem na swiecie, gdzie nie ma zadnej dyskryminacji. Jakie jest wiec uzasadnienie tego, ze nie chca dac ci prace? Oto one: -nie skonczyles kanadyjskiej uczelni wiec nie znane sa twoje kwalifikacje, -nie masz doswiadczenia kanadyjskiego, -masz skonczony kurs, ale nie masz praktyki, -nie znasz tak biegle angielskiego jak krolowa angielska, -znasz sie na zbyt wielu rzeczach wiec masz przerost kwalifikacji i nie jestes wiarygodnym specjalista (specjalista znac sie moze tylko na jednej rzeczy dobrze), -brak ci ciaglosci w wykonywaniu zawodu lub masz zbyt duze przerwy, -bo mowisz prawde, ze byles zle traktowany przez menadzerow w poprzedniej firmie, -nie zostaniesz dopuszczony do interview bez slowa wyjasnienia dlaczego. To sa ich wytlumaczenia aby ci nie dac pracy. Nie nalezysz do nich wiec masz byc w grupie poszukujacych prace - kropka! Tym poszukujacym prace ciagle sie wmawia, ze jesli beda myslec pozytywnie to kiedys dostana prace. A gra idzie o to by zatrzymac ich jak najdluzej w Kanadzie, aby oni podtrzymywali ekonomie Kanady pracujac za grosze i napedzali kabze wlascicielom mieszkan i sklepow z zywnoscia i odzieza. Pewnego dnia imigranci z kategorii rozumieja o co chodzi i wracaja do swoich ojczyzn. Najszybciej rozumieja to Chinczycy, ktorych emigracja spadla dosc gwaltownie. Hindusi jeszcze nie zrozumieli i jest ich coraz wiecej.Europejczycy już dawno to zrozumieli i przyjezdza nas tylko 15% ze wszystkich imigrantów. Jednak nowych uczestnikow gry w iluzje nie brakuje. Karuzela jeszcze sie kreci - jak dlugo? Kiedy wreszcie oglupieni Kanadyjczycy sie obudza? Oni rowniez uczestnicza w tej uwlaczajacej ludzkiej godnosci grze. Rzad kanadyjski sprowadza ok, 260,000 imigrantow rocznie. Obiecuje niezaleznym emigrantom wspaniala okazje zdobycia pracy, rozwoju swoich umiejetnosci zawodowych, zdobycie wyksztalcenia, zarobienie na mieszkanie i zycie w godnych warunkach. Tysiace ludzi wierzy w to i jedzie do Kanady. Jakie sa wymagania aby sie dostac do Kanady? Dobre udokumentowane wyksztalcenie, powyzej 3 lat doswiadczenia zawodowego i posiadanie kilku tysiecy dolarow ktore trzeba przywiezc do Kanady aby zaczac w niej nowe zycie. Posiadanie tego wszystkiego trzeba udowodnic przed przyjazdem do Kanady w ambasadzie kanadyjskiej kraju stalego zamieszkania. Ci co jada do Kanady nie przeczuwaja nawet jaka jest rzeczywistosc. Nikt im nie mowi tej prawdy przedtem ani potem. Zdobywaja to doswiadczenie w pocie czola, a czesto do konca nie rozumieja co sie dzieje naprawde. A wiec jaka jest prawdziwa imigracyjna polityka Kanady? Jaki jest jej cel? Jak ten cel jest realizowany? Kto za to placi? Jak naprawde dziala rynek pracy w Kanadzie? Jaka etyke posiadaja ludzie, ktorzy kreuja te polityke oraz kogo i w jaki sposob uzywaja by te polityke uczynic jak najbardziej efektywna? Jakie "techniki" i "wynalazki" stosuja? Rola centrow zatrudnienia pracownikow: -tworzenie roznego rodzaju kursow na ktorych "szkoli" sie emigrantow i poddaje praniu mozgow -szkolenia: ____pisanie resume (co powinno w nim byc, jakie kroje fontow i szata graficzna calosci) ____uczenie jak wysylac resume przez email, fax, poczta ____jakich przymiotnikow uzywac w resume aby zrobic dobre wrazenia na czytajacym ____jak zrobic dobre wrazenie na osobie przeprowadzajacej rozmowe kwalifikacyjna ____co wolno a czego nie wolno robic podczas w/w rozmowy ____jak nawiazywac znajomosci w celu znalezienia pracy (sprowadza sie to zwykle do poznania innych nieszczesnikow, ktorzy rowniez szukaja pracy) ____jak podtrzymywac optymizm w sobie by wytrwale poszukiwac pracy ____zachecanie by brac odplatne kursy udoskonalajace kwalifikacje (duzy biznes) -pranie mozgow: ____mowienie tylko o wybranych elemantach (o puzlach) calego problemu nie ukazujac go w calosci ____wykreowanie wiary w emigrantach, ze jesli beda mowic plynnie po angielsku to dostana prace, lub jesli beda mieli dobre resume to dostana prace, lub jesli wysla resume przez email, faksem lub poczta to dostana prace, lub jesli ukoncza jakies kursy i dostana certyfikaty (mnostwo czasu i pieniedzy) to dostana prace, jesli beda wspolpracowac z jednym agentem lub agencja to dostana prace, lub jesli beda wspolpracowac z wieloma agencjami i wysylac resume (czesto odplatnie) do wielu (np. 1000) firm to dostana prace ____szerzenie idei globalizmu, swiata bez narodow, gdzie rzadzic bedzie pieniadz Nabor pracownikow przez firmy i agencje: -90% dostepnych stanowisk nie jest w ogole oglaszana na rynku pracy -prace otrzymuja glownie rodziny wlascicieli firm, ich przyjaciol i przyjaciele przyjaciol - dla nich organizowane sa kursy uczace ich umiejetnosci od poziomu zerowego -na jedno stanowisko zglasza sie czesto pareset osob -resume wybierane sa losowo np. 5 podan - reszta nie jest czytana i wyrzucana jest do kosza -dobre referencje z innych kanadyjskich firm potwierdzajace b.dobre kwalifikacje nie sa w ogole brane pod uwage -wiele firm ma swoje agencje i przyjmuja tylko na interwiu pracownikow wskazanych przez te agencje -czesto firmy i te agencje to grupa tych samych ludzi dzielacych sie zyskami -wysylanie na znane serwery resume czesto jest bez odpowiedzi, jest strata czasu -firmy i agencje bronia sie przed naplywem resume; nie odpowiadaja na telefony ani emaile, zabraniaja dzwonic do siebie (jesli zadzwonisz to na pewno nie dostaniesz pracy - jestes niezdyscyplinowany), zabraniaja przysylac resume wiecej niz jeden raz, czesto nie chca przyjmowac resume przez fax -jesli poszukujacy pracy przyjdzie osobiscie do firmy nie chca w ogole z nim rozmawiac, polecaja zostawic resume w recepcji i wynocha; -sa agencje, ktore za lapowki 2-5 tys. dolarow obiecuja znalezienie pracy w okresie 2-4 lat jesli nie to zwracaja pieniadze; wielka pulapka (udziela sie tej agencji nieoprocentowana pozyczka, jest sie zablokowanym w tym miejscu zamieszkania) Ludzie ktorzy glosno mowia o calosci problemu sa zakrzykiwani i zarzuca sie im niepozytywne myslenie i postawe, a czesto mowi sie im ze dlatego nie maja pracy bo widza wszystkie negatywy sytuacji. Mowia, ze jesli ci sie nie podoba to wracaj skad przyszedles. Na twoje miejsce sa nastepne tysiace chetnych. Wykazuja ci, ze moga cie wdeptac jak karalucha, ze cala twoja wiedza jest nic nie warta, bo moga z toba cie zepchnac w bloto nedzy jesli tylko chca, jesli im kiedykolwiek i w jakikolwiek sposob sprzeciwisz to cie kopna jak bezdomnego psa, dla nich licza sie tylko pieniadze i niewolnicy, ktorzy zawsze i wszedzie zrobia to co oni im kaza, oni nie znosza dumnych, prawych, pracowitych ludzi i karmia sie gdy moga ich kopnac.

Gość eau de source
kazdy mowi o wlasnych doswiadczeniach, jak widac chyba jestem wyjatkiem

Gość chyba o to ci chodzi
zal.plllllllllll glupoty gadasz, te artykuly to pisali sfrustrowani ludzie ktorym sie w zyciu nie udalo

Gość zal.plllllllllll
Zalatwcie mi prace chetnie pojade . Nie mam rodziny w kandzie wiec spanie tez musze sobie zlatwic.

Gość zal.plllllllllll
Chce tylko przypomniec ze od lipca wysylam cv i tylko 1 firma sie odezwala poczym kontak sie urwal. Gdzie ta praca jest ja sie pytam ?

a gdzie ty teraz jestes? zal.plllllllllll w Polsce?

Gość zal.plllllllllll
Nie w chinach jestem

wow ale jestes zgorzkniala(y)... nie wszyscy polacy mieszkaja w Polsce, ja do Kanady przylecialam z Londynu. ale ok, nie chce ci sie normalnie rozmawiac to nie

Gość zal.plllllllllll
Nie ja tylko chce zeby ktos mi udowodnil ze sie myle i to co pisza ludzie to glupoty.Gadalem przez telefon z gosciem z calgary ktory tam siedzi 20 lat i to smao mi mowil. Niestety nie jestem milionerem na zwiedzanie.

zal.plllllllllll - ja mam inna opinie. Fakt, ze bez doswiadczenia kanadyjskiego ciezko znalezc prace, ale z drugiej strony kanadyjczycy nie sa tak formalni jak Polacy - jak idziesz do pracy to nie przedstawiasz zadnego dokumentu z poprzedniej pracy, wiec to co piszesz w resume to Twoje. Musisz tylko postarac sie o referencje. Oni dzwonia i konfrontuja tylko to. Nie mow, ze tutaj tylko pracuje sie fizycznie - ja pracuje umyslowo i Kanada bardzo mi sie podoba.