Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasiula-martula

Chcę mieć dzidziusia.... Od czego zacząć starania.

Polecane posty

Gość kasiula-martula

Witam wszystkich, zaczynam nowy temat ponieważ tyle tu różnorodnych wątków że nie wiedziałam gdzie się wpasować. A więc mam 24 lata, od 6 lat brałam tabletki. Najpierw cały czas Diane-35 a teraz przez 3 miesiące Novinette. No i miesiąc temu przestałam je brać. Jestem od roku szczęśliwą mężatką. Mój mąż bardzo lubi dzieci a ostatnio coraz częściej pokazuje obce dzieci i mówi zobacz jak sie ładnie bawi albo tego typu rzeczy. Ja też bym już chciała swoje. Odrazu po ślubie nie chcieliśmy, a teraz chyba przyszła na nas kolej. NO i ustaliliśmy wspólnie że jakoś sobie damy rade i że oboje je chcemy. Wizyta u ginekologa już umówiona no ale zanim się jej doczekam może dowiem się czegoś od was. :) Jak wy zaczynałyście starania. Od czego zacząć? Jakie badania? Jak się odżywiać. Dodam że nie palę i nigdy nie paliłam. Nie piję i nigdy nie brałam żadnych narkotyków. Od tygodnia łykam kwas foliowy. Czy mój mąż też ma go łykać bo słyszałam różne opinie. Jeśli macie jakieś porady piszcie, z góry dziękuję.

Gość gimszambo sie zrobiło
na początek rozłóż nogi i zaproś samca do zabawy

Gość o jeeeny
mniej gadania, wiecej roboty. nie dajmy sie zwariowac tymi przygotowaniami do ciazy. kiedys kobiety po prostu zachodzily, a dzis tplanowanie o szczyt logistyki

Gość kasiula-martula
tak to się staramy kilka razy dziennie, :) ale nie o to mi chodizło. Mój mąż też twierdzi że po co się przygotowywać, że nie jedna zaszła w ciążę w toalecie na dyskotece zjakimś przypadkowym facetem i rodziły zdrowe dzieci. No ale jak już się decydować to wydaje mi się że minimum jakiś przygotowań musi być. Nie dam się zwariować mierzeniem temperatury i liczeniem dni płodnych. Zresztą nawet nie wiem ile trwa mój cykl. :)

Gość taka co wieeeeeee
po pierwsze sex kilka razy dziennie to dobra metoda antykoncepcyjna nie na zajscie w ciaze :/ plemniki beda za slabe i nic z tego , pozatym kwas foliowy to podastawa dla kazdej kobiety w wieku rozrodczym !!! oczywiscie rzucenie palenia i innych , a co do temperatur to poczekaj kilka cykli (chyba ze uda Ci sie szybko zajsc) ale jesli nie to po kilku nieduanych cyklach zrobisz wszystko temperatura badania testy owulacyjne ;) wiec nigdy nie mow nigdy ;)

Gość frufru
akurat mierzyć temperaturę i wyznaczac owulacje powinnas umiec jesli chcesz zaplanowac dziecko - jak inaczej bedziesz wiedziec kiedy masz dni płodne? a z seksu w dni niepłodne to wiesz co wyjdzie - wielkie zero. nie mowiac o tym że gdybyś miala te wiedze tobys mogla latwiutko okreslic termin poczecia i wyliczyc bardziej dokladny termin porodu. nie mowiac o tym ze kuźwa jako kobieta POWINNAS znac swoje ciało przynajmniej w tak elementarny sposób. jesli chodzi o przygotowania do ciąży - bierz kwas foliowy i zrób badania na toksoplazmozę. wystarczy. Tój facet powinien rzucic palenie jesli pali. alkoholikami jak sądze nie jestescie wiec bez przesady. na jakies bardziej zaawansowane działania przyjdzie czas jak sie okaze czy wam wychodzi czy nie. co do czestotliwosci seksu - wbrew pozorom i powszechnemu mniemaniu to mężczyzna powinien się oszczędzac w "wydawaniu" nasienia jesli chce szybciej począć. ale na to przyjdzie czas. na razie sie sobie kochajcie ile i jak lubicie...

Ja nie robiłam badań i jakoś szczególnie nie przygotowywałam się do ciązy. Odstawiłam pigułki i w następnym cyklu, w walentynki po kilku lampkach wina poczęlismy synka :)

Gość kochajcie sie ile chcecie
i kiedy, to ma byc dla was przyjemność a nie tasma produkcyjna. Wyliczać i obserowac nic nie musiscie - kobiety jakos tego nie robią i zachodzą w ciaże. No chyba że na prawde juz bardzo bardzo chcecie miec dziecko no to seks ile chcecie nie jest wskazany - facet nie nadąży z produkcją spermy. Z przygotowań wystarczy kwas foliowy, z tym, że w sumie powinno się go łykac juz na około 3 miesiące przed poczęciem najlepiej. Co do wypowiedzi: "nie mowiac o tym ze kuźwa jako kobieta POWINNAS znac swoje ciało przynajmniej w tak elementarny sposób". Wybacz ale nie każda ma czas na mierzenie temperatury co rano o stałej porze itd, ja jestem mężatka ale na razie studiujemy. Przy moim trybie życia - zarwane noce, nieregularne posiłki, mała ilość snu mierzenie temperatury jest bez sensu:/ Choć akurat jedno popieram i jestem szczerze zdumiona - jak można bowiem nie wiedzieć ile trwa swój cykl? Ja od kiedy miesiączkuje, czyli 13 roku życia mam kalendarzyki z zapisanymi terminami miesiączek i długością każdego cyklu...

Gość lena24
mam pytanie czy po odstawieniu tabletek anty. trzeba jakiś czas odczekać żeby starać się o dziecko. Chodzi mi o to czy np.(teoretycznie) w pierwszym cyku owulacji zaszłabym w ciąże czy dziecko będzie w pełni zdrowe ???czy jest jakieś ryzyko?? czy to są jakieś głupie zabobony i można od razu przejść do starań???

Gość frufru
ja nei mowie o stosowaniu tego w praktyce ale o WIEDZY na ten temat. ale jak autorka nawet nie wie jaki ma długi cykl?? to pewnie nei ma tez pojecia kiedy w takim cyklu przypada owulacja, co ją zapowiada, co się z tym wiąze itd. Tak to wygląda z tego co mówi. po odstawieniu tabletek anty zalecane sa trzy miesiące zabezpieczania się dodatkowego. ma to na celu powrót cyklu do naturalnego stanu, dzieki czemu bedzie łatwiej okreslic kiedy była owulacja i kiedy dokładnie doszło do zapłodnienia. ale tak naprawde to płodnosc wraca od razu, czasem nawet z bonusami (dwa jajeczka w cyklu a nie jedno) i mozna zaskoczyc z bliźniakami ;) a czy dziecko bedzie w pełni zdrowe to już nie od tego zalezy. brutalnie rzecz ujmując - jesli jakakolwiek szkoda zostanie wyrządzona zarodkowi na wczesnym etapie, czyli na etapie dzielenia się komórek i budowania zarodka - natura albo to sama z siebie naprawi namnażając komrki prawidłowe, albo się podda i wtedy nastąpi poronienie. gorzej jak sie zacznie szkodliwy wpływ czegokolwiek na etapie póxniejszym, kiedy zarodek już jest silny a zaczynają sie tworzyc np organy wewnętrzne...

no ciężko stwierdzić długość cyklu jak się brało cały czas tabletki, a jak ich nie brałam miałam bardzo nieregularne (nawet przez 3 miesiące nie miałam miesiączki). Co do mierzenia temperatur to jak ktoś na to ma czas to proszę bardzo. Ja niestety go nie mam. Oboje nie palimi więc ten problem mamy z głowy. Ja nie piję a mój facet też nie przepada za alkoholem. zasem jedno piwko wypije na dwa tygodnie więc to chyba nie problem. NIe dam się zwariować i nie będe robiła tego na siłę. Jak nie zajdę w ty cyklu to może w następnym. Co ma być to będzie. :) Nie jestem jakąś desperatką że jeżeli nie zajdę w tym miesiącu to będe płakać czy coś w tym stylu. Dziękuję za odpowiedzi. Badanie na toksoplazmozę robiłam rok temu. Musze je powtórzyć.

Gość so pot
Odstaw po prostu zabezpieczenie i nie daj sie zwariowac, i zdziecinniec jak inne staraczki, ktore nie potrafia o niczym innym gadac jak o fasolkach, owulkach, przytulankach, tempkach i innych bzdurach. Jak po paru miesiacach nie zajdziesz w ciaze, to mozesz zaczac sie bawic w staraczke:O

Gość Kaaaarrraaammmbbbaa
Kasiula- martula--- uciekaj z forum poki mozesz!! Chcesz miec dziecko? To po prostu kochaj sie z mezem. Forum nei jest Ci do tego potzebne. Wiesz czemu niektore starajace sie nie moga zajsc w ciaze? Bo sie nakręcają. Siedza tu na forum, wymieniaja sie wrazeniami na temnat konsystencji i koloru sluzu, robia ze stosunku akt wylacznie prokreacyjny zaplanowany co do sekundy wg potzeb jajeczka. Uwierz, ze psychika to potezne narzedzie. Nie nakręcaj sie, nie mysl o tym, nie wchodz na fora i nie rozmawiaj se staraczkami. Wejda Ci na psyche, jak zaczniecie dyskutowac o tym co wolno a co nie w ciazy to popadniesz w depresje... Przemysl, to, czy chcesz sie dzielic na forum swoim zyciem intymnym...