Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moj chlopak i jego autoagresja

moj chlopak i jego autoagresja

Polecane posty

Mój chłopak ma 23 lata i jesteśmy ze sobą prawie 2 lata. Bardzo go kocham i bardzo mi na nim zależy. Żyje w normalnej rodzinie. Problemem jest to, że sprawia sobie ból, gdy coś jest nie po jego myśli. Np. gdy wybucha kłótnia. Wtedy albo się rani, albo zadaje sobie inny rodzaj bólu. Na co dzień jest kochany, miły, kochający i uczynny. Mimo to hm... boję się czy przypadkiem nie jest nienormalny :// Jak mogę działać, żeby więcej tego nie robił ? Czy są jakieś książki na ten temat? : ( Proszę o pomoc :

Gość asdfasdfsdfa
O tej porze już wszyscy śpimy więc raczej nie uzyskasz sensownej odpowiedzi. Poczekaj do rana.

powie mi, ze pewnie myślę, że jest nienormalny i mnie rzuci : (

no i miałby rację, bo jego zachowanie nie jest normalne ma problemy psychiczne i powinien sie leczyć u psychiatry i miałby rację, jeśli w przypadku negacji choroby odszedłby od Ciebie - bo zycie z osobą psychicznie chorą to nic fajnego

Twój chłopak ma problemy z wyrażaniem emocji. Kiedy coś idzie nie po jego myśli, emocje biorą górę, nie mają żadnego ujścia i wtedy okalecza siebie. Poza tym ból fizyczny potrafi zdominować ból psychiczny, dlatego zapewne, jak mniemam, Twój chłopak wybrał sobie taki sposób na odreagowanie. Moja rada: Psychiatra? Może nieco później. Ja bym położyła nacisk na psychoterapię. Twój chłopak musi się nauczyć innego sposobu rozładowania emocji. Polecam rozwalenie jakiegoś niepotrzebnego przedmiotu na drobne kawałki czy wrzeszczenie w lesie ;) Ale do psychologa radzę się wybrać. Jeśli zaistnieje konieczność --> wtedy należy zgłosić się do psychiatry i, jeśli on zadecyduje, włączyć leczenie farmakologiczne. Z tego da się wyjść, uwierz. Trzeba jednak włożyć w to sporo wysiłku. I nie traktuj swego faceta jak psychola, bo on może to wyczuć. On po prostu, na dzień dzisiejszy, nie widzi innej możliwości odreagowania. Pozdrawiam!

eileen_85 - dziękują za odpowiedź nie trakuję go jak psychola, boję się, że sobie w przyszłości z nim nie poradzę, albo, że zacznie mnie bić, albo coś w tym stylu : /

Rozumiem Twoje obawy. Niczego pewnym być nie można, jednak sądzę, że jego agresja nie zostanie skierowana w Twoją stronę. Chyba, że zdarza mu się teraz gniew swój wyładować na Tobie? Wtedy to już inna sprawa... Porozmawiaj z nim. Powiedz o swoich obawach i o tym, że się o niego martwisz. Może od razu nie uda Wam się dogadać, ale warto sobie wyjaśnić pewne sprawy. Poszukaj w swoim mieście dobrego terapeuty. Nie bierz pod uwagę wcześniejszych wypowiedzi, że Twój chłopak jest chory... Wbrew pozorom o chorobę psychiczną wcale tak łatwo nie jest ;) Zresztą, tylko specjalista może stwierdzić bądź wykluczyć chorobę. Życzę Wam powodzenia. Nie będzie łatwo, ale warto przez to przejść, jeśli związek jest dla Was ważny.

raczej nie stosuje agresji wobec mnie.. raz tylko mną potrząsną jak nie chciałam z nim w ogóle gadać : /