Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kokoraza

ciąza i studia

Polecane posty

Gość kokoraza

czy któras z was byla lub jest w ciazy i jednoczesnie studiowala?da sie to pogodzic?poród i dalsze chodzenie po 2 tyg na zajecia?czy koniecznoscia jest zrezygnowanie ze studiów

Gość czaplllllla
ja rodzę na koniec września i przerywam studia na rok, nie chcę tyg dziecka zostawiać na 2 dni bez mamy w tak wczesnym etapie jego życia

Ja studiowałam dziennie więc teraz biorę dziekankę na rok a później dokończę zaocznie. Zostaną mi 2 lata do dokończenia.

Gość kokoraza
a chodzilas na zajecia bedac w ciazy? o to mi bardziej chodzi zeby do porodu chodzic.no i po porodzie tez przez 2 mies zeby skonczyc semestr

Gość joojjj
ja niewidze przeszkód w studiach i małym dziecku - moja starościna urodziła i po 2 czy 3 tygodniach wróciła normalnie - przecież na zaocznych nietrzeba aż tak często bywać i na wszystkim - poza tym dają bez problemów takie coś jak tryb indywidulany studiów i wtedy umawiasz się z wykładowcami co do zaliczania danego przedmiotu... uwierzcie mi w jedno - że jak odrazu się nieprzymusicie do studiów to po roku już jakieś 50% z was niewróci.. dziecko w każdym wieku trudno wam będzie zostawić, pozatym wybijecie się z rytmu studiów, niebędziecie mieć znajomych itd - i poprostu niebędzie wam się chciało uczyć już - ja proponuje żebyście choć zaczeły i spróbowały - jeśli faktycznie będzie tak ciężko to dziekanke można zawsze wziąść!!

chodziłam. Miałam troszkę mało zajęć i pracowałam jeszcze na 3/4 etatu. Aż do teraz... od tygodnia siedzę w domu bo za tydzień mam termin i już mi jest na prawdę cięzko. I z tego też powodu darowałam sobie czerwcową sesję. Przystąpie we wrześniu zeby nie narażać stresem dziecka.

Gość czaplllllla
ja chodziłam będąc w ciąży tyle że jestem teraz w 7mies i po sesji także to koniec

ja też uważam, ze do zaioczych studiów jak najbardziej nie ma przeciwskazań. A jeszcze jeśli s\tudia te są dość lekkie to tym bardziej. Moje to akurat cieższe - polonistyka więc nie można sobie ot tak omijać zajęć.

Gość aaaaaaaaaaabb
moja bratowa jest w tej chwili po sesji i zaczęła 8 miesiąc - zdała bez problemu - rodzi w połowie sierpnia i zamierza wrócić normlanie w październiku... wogóle to w duzym mieście typu kraków bardzo dużo dziewczyn można spotkać w ciąży na studiach - u mnie w grupie 250osób było ich 11 w widocznej ciąży na początku 5 roku...

Gość aaaaaaaaaaabb
i jak ktoś jest na dziennych to polecam indywidualny tok studiów a nie przenosić się odrazu na zaoczne - głównie dlatego że się niepłaci za dzienne studia i niewiele się chodzi przy takim trybie - a w ciąży i z dzieckiem dają bez problemu

Gość czaplllllla
ja studiuję dietetykę a że kierunku tego nie ma w moim mieście to dojeżdżam pociągiem 2h w jedną stronę więc odpada bym zaraz po narodzinach zostawiała dziecko zwłaszcza że jak wyjeżdzam w piatek wieczorem to wracam rano w poniedziałek. kontynuowała bym naukę jak by istniała taka możliwość a tu do krakowa trzeba dojechać i z krakowa dopiero za katowice...a na zajęciach trzeba być a przynajmniej na ćwiczeniach które mam niemal co tydzień

Gość nie wiem po co tak sobie
zycie komplikowac... Nie lepiej najpierw bylo skonczyc studia, a potem brac sie za robienie dzieci????????????? po porodzie matka jest zmeczona, najlepiej pierwsze tygodnie spedzic z malenstwem w domu, zregenerowac sie, odpoczac, nauczyc sie swojego dziecka, a nie 2-tygodniowe, zostawiac, kombinowac, jak to pogodzic, sciaganie mleka itd.............. teoretycznie wszystko da sie zrobic, ale jakim kosztem????????

Gość czaplllllla
lepiej, na pewno lepiej ja tak planowałam zrobić ale wyszło inaczej

Gość taaja
Hejka. Ja studiuje biologię. Pzy pierwszej ciąży byłam na 1 roku dziennie,tak mi wyszło,że urodziłam w czerwcu i ewentualne poprawki pozaliczałam we wześniu. Przeniosłam sie od razu na zaoczne. Teraz jestem na 4 roku i w 2 ciąży i nie zamiezam nic pzerywać,dla mnie to żaden problem studiować i mieć dziecko. A jak jedziesz na zajęcia to od czego jest ojciec? Sztuczne mleko w sklepie można kupić bądź odciągnąć własne. Ja świadomie zdecydowałam sie na dzieci w takcie studiów,bo: -ja wtudia skończę i tak - dzieci odchowane a ja świeżutko po studiach z wiedzą jeszcze w głowie szukam sobie pracy - zaden pracodawca mi nie powie,ze Pani to za chwile bedzie rodzić więc nie pzyjmiemy:) :P Pozdrawiam

Gość czaplllllla
jest ojciec który też niejednokrotnie pracuje w weekendy, powiesz że można dziecko podrzucić dziadkom owszem mogę je zostawić ale nie uważam by należało tygodniowe dziecko zostawiać na 3 dni bez matki. nigdy nie miałam styczności z dziećmi sama potrzebuję czasu na odpoczynek po porodzie, nauczenie się jak należy zajmować się takim małym szkrabem poza tym nie mam ochoty zaprzątać glowy rodzicom. sami po tyg pracy na pewno mają ochotę odpocząć. studia nie zając nie uciekną a za rok wrócę i dokończę. szukając pracy także będę mieć pociechę odchowaną jak Ty

Gość kamillla83
Ja myślę, że to zależy co studiujesz i na jakim jesteś etapie studiów. Ja studiowałam fizykę i urodziłam na poczatku piątego roku. 2 tygodnie przed porodem przestałam chodzic na zajęcia a potem z kolei 2 tygodnie po porodzie też nie chodziłam. Tak więc prawie miesiąc nie byłam na uczelni. Studiowałam dziennie.

Gość -z-oz
udało się, ja przeszłam na zaoczne, ale moja ginekolog dwójkę (shock) urodziła będąc na dziennych..........

Gość rena23
zaczynam 9 miesiąc ciąży i właśnie zaliczyłam czerwcową sesję, nie mam żadnych poprawek, studiuję zaocznie i zajęcia mam co tydzień po parę godzin, od października zamierzam powrócić na uczelnie ponieważ to mój ostatni rok, a dziecku krzywda się nie stanie jeśli w tym czasie pobędzie z tatą lub babcią.

Ja wlasnie przedterminowo zakonczylam II rok studiow na dwa tygodnie przed porodem:) Nie obyla sie bez indywidualnego toku, ale dzieki temu tylko sie bardziej zmobilizowalam, zeby przez wakacje miec czas tylko dla corci