Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zakręcona optymistka

wynik badania cytologii

Polecane posty

grupa II - mam się martwić ? Czy wszystko ok ?

Gość ja mam takie pytanie
czy cytologia wykryje wirusa brodawczaka czy potrzebne jest inne badanie?

Gość w zasadzie tak... ale...
pamietaj o kolejnych badaniach koniecznie, jak masz nadżerki to wylecz sobie itp...

samego wirusa nie wykryje ale zmiany wywołane wirusem czyli kłykciny konczyste , koilocytoza itp. wtedy nalezy zrobic test HPV aby dokładnie okreslic jakim typem wirusa jestes zakazona są typy wysokoonkogenne i niskoonkogenne :)

to wszystko ok - czy nie ?

Gość w zasadzie tak... ale...
no w zasadzie tak, ale bardziej OK by było, gdybyś miała I grupę jak jest druga, to jakby jest takie małe światełko - bądź czujna Nic Ci nie będzie najprawdopodobniej, ale trzeba być czujnym

a co to znaczy "podteksty" ? Gdzie je znajdę na wyniku ?

Gość kotka222
wiekoszosc kobiet ma II grupe, I grupe maja tylko dziewice

to nieprawda ze I gr mają tylko dziewice .... natomiast prawdą jest to pierwsze zdanie ze większosc kobiet ma II gr.która jest jak najbardziej prawidłowa :)

Gość niestety jestem
robiłam pierwszy raz badanie cytologiczne, dzwoniłam po wyniki i gin powiedział że jest w normie (nie powiedział jaka grupa )ale mam spora nadżerke i musze zrobić kolposkopię. Miała któraś takie badanie i ile kosztuje ?

KOLPOSKOPIA TEORETYCZNE I TECHNICZNE PODSTAWY BADANIA Kolposkopia polega na oglądaniu powierzchni szyjki macicy, dolnej części jej kanału oraz pochwy i sromu przy pomocy urządzenia optycznego - kolposkopu. Jest to mikroskop, przy użyciu którego można uzyskać "trójwymiarowy obraz", w powiększeniu od 4 do 50 razy (a przy użyciu kolpomikroskopu - do 400 razy). W badaniu ocenia się strukturę przestrzenną nabłonka, jego barwę, układ i przejrzystość oraz rysunek naczyń krwionośnych. Na tej podstawie opracowano kolposkopową klasyfikację zmian szyjki macicy: # prawidłowe obrazy kolposkopowe (grupa 1); # nieprawidłowe obrazy kolposkopowe (grupa 2); # niejasne obrazy kolposkopowe (grupa 3); # inne obrazy kolposkopowe (grupa 4). Stwierdzenie obecności zmian z 2 i 3 grupy jest wskazaniem do pobrania wycinków celowanych lub pobrania wymazów cytologicznych z kanału szyjki macicy (patrz "Badanie cytologicznie w ginekologii"). CZEMU SŁUŻY BADANIE? Kolposkopia pozwala w ciągu kilku minut ustalić rozpoznanie, podjąć odpowiednie decyzje dotyczące terapii i w niektórych przypadkach przystąpić od razu do leczenia. Badanie umożliwia wykrycie przedklinicznych postaci raka szyjki macicy (wyleczalność w tym stadium choroby wynosi 100%). Dokładność diagnostyczna kolposkopii dla raka szyjki macicy oceniana jest na 79 - 97%, a cytodiagnostyki - w granicach 77 - 98%, podczas gdy dokładność diagnostyczną obu metod stosowanych łącznie ocenia się na 90 - 100%. Badanie kolposkopowe może także służyć pobraniu wycinka celowanego, określeniu zakresu zabiegu na szyjce macicy, pochwie i sromie przed planowaną operacją chirurgiczną oraz ocenie czy po interwencji elektrochirurgicznej lub chirurgicznej zmiana chorobowa została usunięta w całości. WSKAZANIA DO WYKONANIA BADANIA # Pobranie materiału do badania histopatologicznego w celach rozpoznawczych. # Ocena zmian chorobowych w kanale szyjki macicy, sugerujących dysplazję. # Ocena raka przedinwazyjnego w kanale szyjki macicy. # Ocena wczesnego raka naciekającego szyjki macicy. # Ocena zmian kolposkopowych zaliczanych do 2. i 3. grupy. BADANIA POPRZEDZAJĄCE Nie ma bezwzględnej konieczności wykonywania wcześniej innych badań. Zwykle jednak kolposkopia jest poprzedzona wykonaniem wymazów cytologicznych z szyjki macicy celem zwiększenia czułości diagnostycznej badania. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DO BADANIA W okresie kilku dni przed badaniem nie powinno się współżyć seksualnie dokonywać irygacji pochwy ani poddawać się badaniu ginekologicznemu gdyż może to wpłynąć niekorzystnie na ocenę obrazu kolposkopowego. Badania nie wykonuje się w okresie krwawienia miesiączkowego. OPIS BADANIA Badanie wykonuje się przy ułożeniu grzbietowym (na fotelu ginekologicznym). Pacjentce zakłada się dopochwowo wziernik samotrzymający, co pozwala uwidocznić część pochwową szyjki macicy. W przypadku trudności w uwidocznieniu szyjki macicy lekarz korzysta z pomocy osoby trzymającej wziernik. Następnie do pochwy wprowadza się specjalny wziernik (tubus z układem optycznym) i przystępuje do oglądania (Ryc.4-10). Przed usunięciem wydzieliny pokrywającej szyjkę macicy badający ogląda tarczę części pochwowej. Charakter tej wydzieliny pozwala wstępnie wnioskować o biologii pochwy i przyczynach np. upławów. Drugie oglądanie lekarz wykonuje po zmyciu części pochwowej roztworem 0,9% chlorku sodu. Trzecie oglądanie następuje po przemyciu części pochwowej 3% roztworem kwasu octowego lub 5% roztworem kwasu mlekowego. Jest to najważniejszy etap badania kolposkopowego, w którym wnioskuje się o charakterze zmian. W przypadku podejrzenia o dyspalazję dużego stopnia lub o zmiany nowotworowe, badanie zostaje zakończone pobraniem przez lekarza wycinka celowanego i wyskrobin z kanału szyjki macicy. Pobranie wycinka wykonuje się po uprzednim ostrzyknięciu szyjki macicy środkiem znieczulającym (lignokainą). Badanie kolposkopowe często kończy się barwieniem szyjki macicy jodyną. Wynik badania przekazywany jest w formie opisu, niekiedy z dołączonymi rysunkami lub zdjęciami fotograficznymi. CZAS Badanie trwa od kilku do kilkunastu minut INFORMACJE, KTÓRE NALEŻY ZGŁOSIĆ WYKONUJĄCEMU BADANIE Przed badaniem # Przebyte choroby narządu rodnego, liczba porodów, data ostatniej miesiączki. # Ewentualne współżycie seksualne, irygacja pochwy lub badanie ginekologiczne, które miały miejsce przed kilkoma dniami. # Uczulenie na związki jodu. # Skłonność do krwawień (skaza krwotoczna). W czasie badania # Wszelkie nagłe dolegliwości (np. ból). JAK NALEŻY ZACHOWYWAĆ SIĘ PO BADANIU? Nie ma specjalnych zaleceń. W przypadku gdy pobrano wycinki z szyjki macicy, zaleca się nie współżyć seksualnie przez okres 7 dni. MOŻLIWE POWIKŁANIA PO BADANIU Brak powikłań. Badanie może być powtarzane wielokrotnie. Wykonywane jest u pacjentek w każdym wieku, a także u kobiet ciężarnych.

Gość niestety jestem
Malutka bardzo dziękuję za lekturę :)👄

Gość ajatez mampytanie
A czy to jest to badanie,które robią pod narkozą? Mam 3 grupe i lekarz coś chciał mi robić o pod narkozą-tak mnie wystraszył,ze już pół roku nie byłam u gina.

Gość ajatez mampytanie
Proszę,odpowiedz Maalutka.Czuję ze jest żle ze mną.

Kooplpskopia absolutnie nie jest robiona narkozą , poniewaz nie ma takiej potrzeby to badanie nic nie boli , lekarz wsadza tylko małą kamerkę i ogląda szyjkę :) Jezeli kolposkopia wykaze jakies zmiany wtedy pobierany jest wycinek do badania histo-pat i to zazwyczaj wykonuje się w płytkiej narkozie ...choc nie zawsze :)

ajatez mampytanie co masz dokładnie napisane przy tej III ???? napisz swój wynik jesli mozesz oczywiscie :)

Gość ajatez mampytanie
Wynik badania cytologicznego:grupa IIIA nizej pisze:po estrogenach-to jest wynik z prywatnego gabinetu. Zprzychodni mam na innym druku:Wynik badania cyt.systemu Bethesdy: rozmaz zadowalający zmiany zapalne i odczynowe odczynowe zmiany komórkowe wywołane atrofią obraz cytologiczny odpowiada grupie ATROFIN wg Papanicolaou Wyniki robione w odstępie tygodnia.

Gość kotka ajak wyjasnisz
na przyklad przypadek mojej kumpeli - dwoje dzieci i grupa I???????

Gość ajatez mampytanie
to chyba różne wyniki? Jeden zły a drugi dobry? ale jak to możliwe? gdzie mam teraz iść? Potrzebny mi dobry gin w Poznaniu.Może ktoś mi poleci.

Teraz to już zdurniałam do końca :( Proszę tylko nie poleć mi pójścia z wynikiem do gina. Po ostatnim badaniu myślałam, że już nie mam jajników 😭

Gość ajatez mampytanie
I co-nikt mi nie pomoże?

Gość lekarz Ci pomoże
najpierw idź do gina, bo trzeba być totalną idiotką, żeby z trzecią grupą unikać wizyty. Przecież nie robisz jemu na złość, że nie idziesz, tylko sobie krzywdę. takie osoby powinny mieć odcięty dostęp do bezpłatnej służby zdrowia! Najpierw się migacie od darmowych badań i olewacie ich wyniki, a potem lament i zajmowanie łóżek szpitalnych, bo nie chciało wam się isć do lekarza. A potem lecz się na głowę. Albo od tego zacznij, bo jak tyle czasu u ginekologa nie byłąś to może ci już nie pomóc!

Gość ajatez mampytanie
nie ubliżaj mi,jestem zdrowa na umyśle.Do publicznej służby zdrowia nie chodze/chociaż jestem bezrobotna/.Płace za każdą wizyte .A teraz mi sie zdarzyło,że wynik z publicznej przychodni jest dobry a z prywatnego gabinetu-zły.Psychika nie wytrzymała,gdy lekarz powiedział,że bedzie coś robił pod narkozą a drugi lekarz powiedział"nie powinna pani brać narkozy".Czy dlatego jestem głupia? Dziękuję za wsparcie.Nigdy tu nie wejde.

Gość No pewnie to lepiej się
łudź, że ten dobry wynik jest prawidłowy, po co sprawdzać.