Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jabłkowy chleb

Jak się robi żurek?

Polecane posty

Gość Jabłkowy chleb

jestem głodny jak wilk

Gość Jabłkowy chleb
chcę prawdziwy, a nie chemię

Gość balsamowa panienka
kabel rozbawiłeś mnie :D

Gość Jabłkowy chleb
musi być tłusty i gorący

Gość różaburger
zurek z torebki najlepszy! bo ma jeszcze grzanki gratis , zadna kucharka tego nie potrafi

na internecie są przepisy, ja robiłam pierwszy raz na Wielkanoc zeszła i pyszny mi wyszedł! Ogólnie to musisz kupić zakwas (albo zrobić sam, ale to zajmuje chyba 2 dni), ugotować białej kiełbasy z włoszczyzną (potem ją wyjąc), wlać tam ten zakwas, dodac majeranku, sól, pieprz zagęścić śmietanką, jajo i w sumie gotowe, można jeszcze dodać ziemniaczki pokrojone w kostkę.

Gość Point
Kupujesz: żurek ukiszony ( w butelce, w sklepach w lodówkach), ziemniaki, białą kiełbasę, jajka. Gotujesz pokrojone w kosteczkę ziemniaki z listkiem laurowym i ząbkami czosnku. Po 10 min. dodajesz kiełbasę i na wolnym ogniu gotujesz kolejne 10 min. Wlewasz żur, doprawiasz do smaku solą piepszem, majerankiem. kiełbasę drobno kroisz. Zupę Zjadasz z ćwiartkami jajka i zieleninką np. pietruszką

Gość Baśka miala fajny biust
google.pl

Gość lu_lu
Jabłkowy! Kupujesz mąkę żytnią, chleb razowy, czosnek i sól. Bierzesz gliniany garnuszek, wsypujesz kilka łyżek mąki, wlewasz trochę przegotowanej letniej wody, dodajesz kawałek skórki z razowego chleba, szczyptę soli i 3 ząbki czosnku. Konsystencja tej mikstury ma przypominac śmietanę. Garnuszek przykrywasz czystą ściereczką i odstawiasz go w ciepłe miejsce. Raz dziennie mieszasz przyszły żurek. Po tygodniu masz gotowy zakwas. Obierz kilka ziemniaków i pokrój je w kostkę. Nastaw garnek z wodą i wsyp do niego te ziemniaki. Dodaj kawałek wędzonego boczku, listek laurowy, troszkę majeranku, sól, ząbek czosnku i niech to lekko wrze przez jakieś 20 minut. Teraz wlej częsc zakwasu. Zagotuj. Zestaw z ognia i dodaj kilka łyżek śmietany. W osobnym garnuszku ugotuj na twardo kilka jajek. Wlej żurek na talerz, dodaj pokrojone na cwiartki jajka i zajadaj z apetytem.