Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jabłkowy chleb

Jak się robi żurek?

Polecane posty

Gość Jabłkowy chleb

jestem głodny jak wilk

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jabłkowy chleb
chcę prawdziwy, a nie chemię

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość balsamowa panienka
kabel rozbawiłeś mnie :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jabłkowy chleb
musi być tłusty i gorący

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość różaburger
zurek z torebki najlepszy! bo ma jeszcze grzanki gratis , zadna kucharka tego nie potrafi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
na internecie są przepisy, ja robiłam pierwszy raz na Wielkanoc zeszła i pyszny mi wyszedł! Ogólnie to musisz kupić zakwas (albo zrobić sam, ale to zajmuje chyba 2 dni), ugotować białej kiełbasy z włoszczyzną (potem ją wyjąc), wlać tam ten zakwas, dodac majeranku, sól, pieprz zagęścić śmietanką, jajo i w sumie gotowe, można jeszcze dodać ziemniaczki pokrojone w kostkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Point
Kupujesz: żurek ukiszony ( w butelce, w sklepach w lodówkach), ziemniaki, białą kiełbasę, jajka. Gotujesz pokrojone w kosteczkę ziemniaki z listkiem laurowym i ząbkami czosnku. Po 10 min. dodajesz kiełbasę i na wolnym ogniu gotujesz kolejne 10 min. Wlewasz żur, doprawiasz do smaku solą piepszem, majerankiem. kiełbasę drobno kroisz. Zupę Zjadasz z ćwiartkami jajka i zieleninką np. pietruszką

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Baśka miala fajny biust
google.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lu_lu
Jabłkowy! Kupujesz mąkę żytnią, chleb razowy, czosnek i sól. Bierzesz gliniany garnuszek, wsypujesz kilka łyżek mąki, wlewasz trochę przegotowanej letniej wody, dodajesz kawałek skórki z razowego chleba, szczyptę soli i 3 ząbki czosnku. Konsystencja tej mikstury ma przypominac śmietanę. Garnuszek przykrywasz czystą ściereczką i odstawiasz go w ciepłe miejsce. Raz dziennie mieszasz przyszły żurek. Po tygodniu masz gotowy zakwas. Obierz kilka ziemniaków i pokrój je w kostkę. Nastaw garnek z wodą i wsyp do niego te ziemniaki. Dodaj kawałek wędzonego boczku, listek laurowy, troszkę majeranku, sól, ząbek czosnku i niech to lekko wrze przez jakieś 20 minut. Teraz wlej częsc zakwasu. Zagotuj. Zestaw z ognia i dodaj kilka łyżek śmietany. W osobnym garnuszku ugotuj na twardo kilka jajek. Wlej żurek na talerz, dodaj pokrojone na cwiartki jajka i zajadaj z apetytem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×