Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hejehejejkadjo

jest tu ktoś, kto zna się na PIT-ach?

Polecane posty

Gość hejehejejkadjo

MAM PROBLEM, ZNA SIĘ KTOŚ?

Gość sama o
Tak. Jestem księgową. Jakiej pomocy potrzebujesz?>\

Gość hejehejejkadjo
TY ladaco TO CAPS LOCKIEM W RYJ POWINIENEŚ DOSTAĆ, SPIERDALAJ FARFOCLU, NA WSZYSTKIE TOPY WŁAZISZ!

Gość hejehejejkadjo
sama - mam problem z byłym pracownikiem... przylazł do mnie przed chwilą i krzyczy, że żąda zwrotu kasy, jaką on musiał wpłacić do US tytułem rozliczenia PIT-37. wzięłam te jego PIT-y, naszą zakładową jedenastką i 40A z ZUS-u. nasz Pit jest ok. natomiast na Picie z ZUS jest nadpłata. że niby ZUS za dużo potrącił mu podatku i mu niby zwrócili, koleś twierdzi że tego nie dostał, ale na Picie jest, że "nadpłata zostanie zaliczona na poczet zaliczki na miesiąc następny lub zostanie zwrócona łącznie z bieżącymi świadczeniami".... czyli raczej to dostał. to teraz mi powiedz - czy to co musiał zapłacić do US wynika z tego, że z ZUS dostał zwrot? i jakim prawem ten koleś przylazł do nas i żąda zwrotu? kompletnie nie kumam :O

Gość żen
ja się nie znam

Gość jkjkjkjkkkjk
znam sie na psi-tach...ale to chyba nie to samo

Gość hejehejejkadjo
NA TAKI ZASZCZYT ladaco TRZEBA ZASŁUŻYĆ....

Gość hejehejejkadjo
TEN CAPS LOCK TO DLA ciebie. DO LUDZI twojego POKROJU TRZEBA MÓWIĆ WIELKIMI LITERAMI.

Gość hejehejejkadjo
księgowa, gdzie jesteś? :(

Gość avxx
przyszedł do was bo jest głupi

Gość maturka4
Jeżeli PIT wystawiony przez zakład pracy jest prawidłowy; a pracownik uzyskuje dochody z innych źródeł - to jego sprawa, żeby wyjaśniać sobie z US

Gość hejehejejkadjo
też mu to powiedziałam, a ten drze na mnie ryja, że mamy mu tą kasę zwrócić, bo 600 zł to piechotą nie chodzi i on nam tego nie podaruje. na początku zgłupiałam, powiedziałam, żeby te papiery zostawił, że je przejrzę i jutro niech się zgłosi. no ale sprawdziłam naszą jedenastkę i jest wporzo. więc wytłumaczcie mi jak jest z tym ZUS-em: jak ZUS mu zwraca nadpłatę to on to i tak musi to oddać dla urzędu?

Gość aaa kotki dwaaa
tak :) Głupie to ale skoro miał dwa żródła przychodu : z Zus i zakładu pracy to: od was ma pit -11 w żadnym wypadku nie możesz mu dać PIT 40 bo to jest Pit którym zakłd rozlicza pracownika. Warunkiem uzyskania tego Pitu od Was jest cału rok pracy i nie uzyskiwanie dochodów z innych żródeł. z Zusu dostaje PIT 40A który jest rozliczony z US - ZUS nie musi wiedzieć że jeszcze gdzieć zarabia, ale jest z tyłu adnotacja że jeśli zarabia to może się rozliczyć na PIT 37 ujmując PIT 40A + PIT 11 z zakładu pracy. Jeśli z ZUS wyszła nadpłata to Zus mu to odda przy nast emer/rencie a to co wyszło z PIT 37 musi zapłacić do US bo US będzie go ścigał. US nie interesuje ze w ZUS wyszła nadpłata :) Trochę to skomplikowane ale takie mamy w Polsce urzędy :)

Gość hejehejejkadjo
aaaaaa kotki dwa - napisałaś się, ale bez sensu, bo akurat to wszystkom to ja wiem, czytaj ze zrozumieniem... przecież ja nie pytam jakie są warunki wystawienia pracownikowi czterdziestki, bo doskonale je znam :O i to że musi zapłacić to co wyszło mu z 37, bo US będzie go ścigał... łał - zabłysnęłaś... i ta adnotacja z tyłu, że może się rozliczać 37... no kurdę debeściak jesteś :O i jeszcze ten uśmiech na koniec, jakbyś nie wiadomo jak pomogła :O