Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

koreanka

okulista przed porodem

Polecane posty

witam, czy konieczne jest badanie wzroku przed porodem? (przy teoretycznie nie planowanej cesarce, no ale nie wiadomo jak tam się nam na porodówce ułoży). Ostatnio przypadkowo wyczytałam taką informację i zastanawiam się czy do gromady spraw i obowiązków muszę dołożyć jeszcze badanie wzroku... Mam poród na 5 sierpnia, ostatnie USG na 13 lipca - ginekolog na razie nic nie wspominal o okuliscie, ale jezeli trzeba się zapisać to wolałabym wcześniej - wiadomo, ile się czeka, a mi nie każdy dzień pasuje.. pozdrawiam:)

a masz problemy ze wzrokiem? jesli tak i jest to duza wada to warto sie przebadac, czasem wada wzroku jest wskazaniem do cesarki jesli problemów z oczami nie masz nie musisz sie badac :)

ja też mam -1,5 i astygmatyzm. poszłam przed porodem zbadała mnie okulistka i powiedziała, ze przeciwskazan do porodu sn nie ma. że mają ludzie w naprawde duzymi wadami :) takze spokojnie

ja też mam wadę -4 :-( ale położna poinformowała mnie, że żadna wada wzroku nie jest przeciwskazaniem do naturalnego porodu... problem jest wtedy gdy odkleja się siatkówka bądź ciśnienie oka szaleje :-) byłam sprawdzić u okulisty i... mogę rodzić... więc czekam na skurcze!!! życzę wam powodzenia!!!

Gość niestety nie zdążysz
Nie zdążysz do okulisty w normalnym trybie - w 3mieście czeka się3 miesiące. :O

Ale wskazaniem do cesarki nie jest wada wzroku, tylko niewłaściwy stan siatkówki. I to badanie powinno się zrobić, jeśli się waśnie planuje sn, bo w ekstremalnych przypadkach, kiedy siatkówka jest odklejona, przy parciu można stracić wzrok. Więc każda kobieta, która ma szansę na poród sn, powinna zbadać stan siatkówki u okulisty w czasie ciąży.

Gość tak trzeba zbadac stan
siatkowki bo sama wada nie jest przeciwskazaniem do sn. ja mam duza wade bo -9,-10 d i mam siatkowke w bardzo dobrym stanie ( mialam i mam ) i rodzilam sn