Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość q35g54h

polacy wszystko zniszczyli!

Polecane posty

Gość q35g54h

Tak! Polacy zniszczyli wszystko co było! PZPR odbudował Polskę po wojnie. PZPR dał Polakom szkoły, szpitalem drogi... Ludzie mieli pracę, zarabiali godne pieniądze za swoją pracę... Na godnym poziomie były świadczenia socjalne... Rozwijała się gospodarka, budowano fabryki, rozwijała się nauka i technika, sportowcy odnosili sukcesy na świecie... I przyszła Solidarność sterowana z plugawego "zachodu" i ogłupiła Polaków dolarami... i wszystko poszło w pizdu... PRL był 10 potęgą gospodarczą świata! A dziś Polska jest daleko w tyle za murzynami... Solidarność zniszczyła Polskę! Gdyby nie Solidarność dziś żyło by nam się lepiej i Polska była by potęgą gospodarczą! Zobaczcie na Chiny jaki potencjał drzemie w Socjalizmie...3 potęg gospodarcza świata, a niebawem Chiny będą największym mocarstwem świata i to wszystko dzięki Socjalizmowi!!! Polacy są głupi... przed wyborami jakiś Tusk obiecywał drugą Irlandię, a gdyby nie solidarność to dziś nikt nie musiał by obiecywać drugiej Irlandii bo bylibyśmy drugą Japonią, i to lepszą bo Socjalistyczną Japonią!

Gość pracoholizm
prawda!

Gość tyhy
świecka prawda! Solidarność zniszczyła gospodarczo Polskę... A najbardziej żałosne jest to że ci wszyscy co dziś plują na PRL, to gdyby nie PRL to szczytem ich marzeń było by zostać furmanem i zamiast siedzieć w sejmie i i innych to odrabiali by pańszczyznę u jakiegoś hrabiego. To co zrobił po wojnie PZPR to był skok cywilizacyjny! Polska z zacofanego kraju rolniczego stawała się normalnym państwem.

Gość rhrwhry
na Ukrainie czy Białorusi to się socjalizm skończył, kraje wpadły w nurt kapitalizmu ale nie zrobiły reform tak jak Polska i mają efekty jakie mają... Ale faktem jest że głupotą była Solidarność. W PRL nie wszystko było idealne. Łamanie praw obywateli, centralne planowanie gospodarcze czy uzależnienie od ZSRR były złe. Ale faktem jest że PRL zrobił skok cywilizacyjny którego II RP nie potrafiła dokonać. W PRL byli potrzebni ludzie reformatorzy a nie rewolucjoniści (Solidarnościowcy). Potrzebne były powolne reformy w bloku wschodnim. Odchodzenie o centralnego planowania, modernizacja gospodarki, demokratyzacja... Ale to wszystko w ramach bloku wschodniego. Rzucenie samodzielnych małych państw socjalistycznych na pastwę kapitalistów z zachodu zniszczyło naszą gospodarkę. Gdyby blok wschodni reformował się wspólnie, wtedy razem bylibyśmy silni wobec zachodnich kapitalistów. Dopiero po zbudowaniu silnych gospodarek mogących poradzić sobie z konkurencją zachodnich kapitalistów powinniśmy myśleć o uniezależnianiu się od ZSRR.

Gość kkkkkkooooiiiiiiiiimmmmmmmmmm
Taaak akurat, gospodarka moze i sie rozwijala ale na kredyt....wszystko na kartki, zeby cos kupic trzeba bylo stac w kilometrowych kolejkach, komunizm nie przyspozyl nam nic dobrego, to przez to ze tyle lat w nim tkwilismy teraz nie mozemy sie podniesc.

Gość rtrbn
Na kartki i kolejki to wina Solidarności była. Bo jeśli pracownicy dajmy na to rzeźni zamiast zabijać świnie na kiełbasy to strajkowali i świnie nie były zabite więc nie zostały z nich zrobione kiełbasy więc potem nie było ich w sklepie! Więc skąd miał być towar w sklepach skoro robotnicy zamiast pracować to strajkowali??? A jak nie było towaru to były kolejki i trzeba było kartki wprowadzić. Podziękujcie Wałęsie i reszcie kapitalistycznej kliki pod szyldem Solidarności za to że były kolejki i kartki.

Gość rtrbn
Co z tego że na kredyt? Gdyby nie solidarność to ta rozwijana na kredyt gospodarka by się rozwinęła i było by z czego spłacić kredyty. Solidarność zniszczyła swoimi reformami gospodarkę. Pozamykała fabryki i inne zakłady w które inwestowano, pieniądze inwestowane przez lata w nie okazały się nagle wyrzuconymi w błoto. Więc z czego był potem spłacić kredyty? I tak się to ciągnie do dziś. A dziś to lepiej jest? Gospodarka się rozwija dzięki obcym firmom i obcemu kapitałowi. Polacy w Polsce to zwykli robotnicy i dla Polaków w Polsce nie ma lepszych perspektyw jak być zwykłym robotnikiem, np te samochody produkowane w Polsce, Polacy montują jedynie zagraniczne konstrukcje, a dawniej Polacy wymyślali swoje samochody!

rtrbn poukładaj sobie chronologicznie wydarzenia, bo za przeproszeniem pierdolisz jak potłuczony ;O

Gość sdhafguw
przykro patrzec, że niektórzy ludzie mają tak okrojone światopoglądy... całkiem niedawno, w 20 rocznice obalenia komunizmu, 4 czerwca był program na amerykańskim CNN o osiągnięciach Polski i o Polakach, którzy nie zdają sobie sprawy jak wielkim osiągnięciem było obalenie komunizmu.... obalenie komunizmu dało nam WOLNOSC !!! człowieku... a jeśli nie potrafisz pojąc znaczenia tego słowa nie wypowiadaj się publicznie, bo obrażasz cały naród i nas wszystkich

ale faktem jednak jest, że ludzie walczyli o odzyskanie Polski, niepodległość, o to, żeby poprawić sytuację kraju, a teraz durni debile to wszystko zaprzepaścili i zaczęło się właśnie od tej cholernej unii europejskiej, gdzie wszystkiego się nam zabrania, nawet pakiet antykryzysowy nie może wejść w życie bez zgody tych .. już mi słów brakuje aby ich określić.... to jest przykre, za komuny przynajmniej nie było tyle długów, a teraz?? co mamy teraz?? nie mamy kopalni, nie mamy stoczni, nie mamy fabryk, kolei, dróg, niczego kurwa nie mamy!!!! tylko długi jeszcze większe!!!! ale to wszystko po to, "by żyło się lepiej" ŻAL

Gość whfqrw
->julk44 Dokładnie, banda idiotów i złodziei zniszczyła pawie wszystko wmawiając Polakom że to po to żeby żyło się lepiej! W PRL nie było dobrze. Okres do 1956 to okres typowo zbrodniczej dyktatury która mordowała Polaków, ale po 1956? Po 1956 to nie jest już takie czarno-białe. Nie wszystko było okej ale to było już w miarę normalne państwo i na ten okres nie można tak po prostu splunąć. Wydaje mi się nawet że wtedy Polska pomimo sowieckiej okupacji była bardziej Polską niż dziś! Rozwijał się przemysł. Nasi konstruktorzy wymyślali samochody które wyprzedzały swoje czasy, wymyślali śmigłowce, samoloty... rozwijała się nauka. A dziś co??? Czy Polak ma szansę dziś by pracować w Polsce przy konstruowaniu np samolotów? Nie! Wszystko kurwa zniszczono! A ambicją Polaków jest by Polska była drugą Irlandią! Czyli by Polacy byli siłą roboczą dla zachodnich firm i nic więcej! A dlaczego kurwa nie możemy być drugą Hiszpanią w której konstruuje się samoloty, samochody i w która ma rozwiniętą naukę? Dlaczego mamy iść śladem prymitywnej Irlandii??

płakać mi się chce jak patrze na to co się dzieje w tym kraju i mam ochotę wystrzelać tych wszystkich polaczków. Rozmawiałam kiedyś z kobitą z pracy i użalała się, że wszystko drogie, że mało się zarabia, ale sama powiedziała TAK tej przeklętej unii. Pomyślałam sobie wtedy " i masz zjebana babo to co chciałaś!!! obiecany dobrobyt, a poczekaj jeszcze trochę a dostaniesz obiecaną pensję unijną, szkoda tylko, że w wysokości tygodniówki jakiegoś zasranego niemieckiego głąba, który wciska przycisk na taśmie, bo do niczego innego się nie nadaje" Szlag mnie trafia przez to co się tutaj dzieje!!!! Ci, którzy ustawili się za komuny, teraz mają dobrobyt, kupują dzieciom mieszkania, samochody, mają układy. A ja ?? Co ja kurwa mam ??!! wielkie gówno!!! 20 lat i żadnych perspektyw, bo rodzice się nie poustawiali, żadnych znajomości a co za tym idzie nie mam co liczyć na pracę za godne pieniądze. Mieszkania też za darmo nikt mi nie da, a niestety nie stać mnie na kredyt, gdzie odsetek muszę zapłacić jeszcze więcej niż wzięłam z banku. PARANOJA!!!!!

Gość II rp nie zrobiła skoku cywili
zacyjnego bo nie zdążyła za zacofanie polski odpowiada II w. św. a wcześniej rozbiory a nie solidarność. W porównaniu z II wś. to każde warunki wydają się skokiem cywilizacyjnym To prawda że kraj trzbea było odbudować od zera. ALe to nie znaczy że prl dokonała cudu. gdyby nie sprzedanie nas przez zachód zsrr dziś bylibysmy dużo bardziej "do przodu". Ps. PRL jeśli chodzi o fundamnety polityczne, ideowe i gospodarcze był uzależniony od bytu zsrr. przypominam że zsrr upadł i to raczej nie z winy solidarności. co do mentalności solidarnościowej - przyczyniła się do rewolucji i chwała bogu, ale negatywne strony również istnieją. Głównie w sferze obyczajowo - mentalnościowej co przełożyła się na zaprzepaszczenie wielu szans. ALe ja stoje na stanowisku że to wszystko ferment po latach sowieckeij tresury. A z tymi chinami to chyba żart??? Proponuję zainteresować się warunkami życia ludności jako ogółu a nie tylko beneficjentów ustroju komunistycznego.

julk44 o co ci chodzi??? z jednej strony mateczka komuna taka dobrotliwa i srająca przywilejami a twoi rodzice nie potrafili się ustawić? no cóż miej do nich pretensje. po dugie - chyba wstydu nie masz. są tacy co rodziców wcale nie mają i jakos żyją. jesteś kaleką albo upośledzoną umysłowo że rodzice cię mają w dorosłym życiu sponsorować?

poza tym dziwne że nie przyszło ci do głwoy że dzisiejsze pokolenie płaci za długi rodziców i ich życie na kredyt

Gość
Wy wszyscy ktorzy tak placzecie za PRL,powiedzcie mi ile macie lat?

Gość
Wszystkim obywatelom Polski, ktorym nie odpowiada obecny ustroj ,proponuje wyjazd do Chin!Tam dopiero dostaniecie w d ..e.Powodzenia.

Gość bleeeeeleleble
wejście Polski do unii otworzyło tak wiele możliwości, że zwyczajny polski zjadacz chleba, czekający aż "państwo da" niestety tego jeszcze nie ogarnia...

Gość lubliniec......
Ktoś tu napisał że PRL rozwijał ei na kredytach.... ale to zaledwie 40 miliardów dolarów przez 45 lat :P Z czego polowe umorzono A przez ostatnie 20 lat nasze kochane rządu zadłużyły nas na 300 miliardów dolarów :O