Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytająca Kobieta___

Proszę doradźcie mi, chodzi o studia doktoranckie...

Polecane posty

Gość Pytająca Kobieta___

WItam, Piszę, ponieważ oczekuję jakiejś obiektywnej porady. Mam 27 lat i jestem mamą półtorarocznego chłopczyka. Z własnych ambicji oraz za namową mojej promotorki pracy mgr postanowiłam zdawać na studia doktoanckie o nieco zmienionym profilu, niż ten który wcześniej skończyłam... Po mgr wyszłam za mąż i poszłam do pracy. Po roku pracy, będąc w zaawansowanej ciąży postanowiłam zdawać i zdałam z drugą lokatą. Wówczas nieco inaczej wyobrażałam sobie i organizację wszystkiego z dzieckiem i myślałam też nad jakimś wychowawczym... Moje losy potoczyły się tak, że gdy Mały miał 8 miesięcy wróciłam do pracy, a w zasadzie do dwu prac, w bardzo dużym wymiarze (młoda mama nie dyktuje warunków jak wiecie). Wcześniej zaliczyłam 1 rok, choć nie zrobiłam na nim tyle, ile chciałam. Zmieniłam promotora i na drugi rok wzięłam dziekankę, żeby się ogarnąć.. Pracy zawodowej mam mnóstwo, mały jest bardzo absorbujący... Porozmawiałam z mężem i doszłam do wniosku, zę postaram się o przeniesienie z doktoranckich na podyplomowe, że jest to bardziej w moim zasięgu... Poszłam porozmawiać z szefem studiów doktoranckich, który z mety namawiał mnie na pozostanie, żebym teraz "tylko" otworzyła przewód, żebym proozmawiała z promotorem, opracowała strategię, żebym w następnym roku robiła minimum, że później mogę jeszcze napisać o roczne przedłużenie studiów.... Twierdzi, że być może po rezygnacji nie mogłabym już wrócić na te studia, a szkoda.... Miałam już swoją strategię, a teraz mam namącone w głowie... Mąż mi doradza, żebym się trzymała tego, co wymyśliłam... Nie wiem, czy poddać się daleko idącej niewiadomej i niewiadomym "szansom", być może na nic..., czy skończyć podyplomowe, które akurat dają dość fajne uprawnienia.... Nie wiem, czy kierować się zasadą: Lepszy wróbel w garści, niż...., czy uwierzyć szefowi studiów, że patrzę pesymistycznie na świat. Doradźcie coś...

Gość ghdghfg
dziewczyno, niby wyksztalcona jestes to i inteligentna - a pytasz o takie rzeczy ludzi ktorzy siedza na kafeterii?? przeciez tu sa sami gowniarze ktorzy nie wiedzą co to studia a co dopiero doktorat..... wez sie przenies z tym pytaniem na forum swojej uczelni....nie zaracaj prostym ludziom dupy - za przeproszeniem

Gość facet co lubi ...
Życie jest tylko jedno , dziecko to bardzo absorbująca sprawa a doba ma tylko 24/h Wydaje mi się że studia + praca to absolutny brak czasu na dziecko ,które będzie wychowywało się samo.

Gość Pytająca Kobieta___
Moja uczelnie jest dość niszowa... Jestem jedną z dwu mam na studiach doktoranckich. Nie chcę w ten sposób omawiać mojej sytuacji, gdymż wszyscy będą wiedzieć o kogo chodzi... Liczyłam, ze na kafe ludzie są różni... Wiem, że dziewczyny z doktoratami tu też bywają... Postawię sprawę inaczej... Jeśli ma ktoś na ten temat coś do powiedzenia, wie co i jak, to bardzo proszę o wypowiedź.

Gość ghdghfg
pieprzysz dziewczyna chce sie realizowac i nie mozna jej tego zabronic ucz sie, pracuj i wychowuj dziecko poki jestes mloda nie rezygnuj z niczego jesli tylko starcza ci sil powodzenia :)

Gość ghdghfg
ja nie wiem.... mam dopiero licencjat a ty jaki kierunek??

Gość Pytająca Kobieta___
Jestem plastykiem...

Gość facet co lubi ...
ja jestem pragmatykiem 8h snu + 8h pracy to daje 16 h + dojazdy + mycie i jedzenie daje 20h pozostaje 4h dziennie czy to dużo dla dziecka ?

Gość na dobry początek dnia
Ja bym łapała doktorat :)

Gość popieramełe
i co po doktoracie z plastylki bedziesz podawala plasteline na ASP :classic_cool:?

Gość ghdghfg
no sory ale gdzie jest ojciec dziecka??? ludzie maja takie przekonanie ze to tylko kobieta musi byc ciagle przy dziecku, a facet wystarczy ze bedzie zarabial- najwieksza glupota na swiecie ja sie wychowywalam bez ojca i mam skrzywioną psychike do konca zycia... autorko- pogadaj z mezem- musi ci pomoc, nie ma wyjscia facet

Gość Pytająca Kobieta___
Facecie co lubi. U mnie to wygąda jeszcze inaczej. Dla dziecka mam faktycznie mało czasu. Teraz staram się to nadrobić, bo mam urlop i jestem dla małego 24/dobę..., no prawie... Normalnie pracuję od 11 do 20, a jeśli jest taka konieczność to i od 10. Teraz przed urlopem zdarzało się 8 - 20.... Z drugiej strony boję się zrezygnować z jednej z prac, bo zarabiam nieźle, wiadomo, mam dziecko, różne obciążenia.... WIem, że żcyei to sztuka wyboru. Chciałabym, aby doba miała 48 godzin..

Gość Pytająca Kobieta___
Ojciec dziecka jest super, wszystko potrafi przy małym zrobić... dowodem na to, ze jest idolem jest to, ze mały woła przez cały dzień co 10 minut: Tata tata, chyba nawet na mnie też tak mówi....

Gość Kathrina ...
Ja też bym się trzymała dotychczasowej drogi ... Doktorat to nadal coś ... podyplomówki ma co drugi ... U nas na uczelni niektórzy skończyli po 5 kierunków podyplomowych ...