Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asiaaaaaaa

Zanik czerwonych krwinek- co to oznacza????

Polecane posty

Gość asiaaaaaaa

prosze o pomoc jeśli ktos wie cos na ten temat.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a nie czasem bialaczka
?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Anemia
To anemia (niedokrwistość). Białaczka związana jest ze zmianami leukocytów (krwinek białych).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to oznacza jak nie zmienisz diety to umrzesz Organizm przyswaja jedynie żelazo dwuwartościowe, w formie zjonizowanej. W komórkach nabłonka jelit żelazo dwuwartościowe utlenia się do żelaza trójwartościowego i łączy z białkiem – ferrytyną, tworząc transferynę (transferrynę). Transferyna jest przenośnikiem żelaza. Większość żelaza transportowanego przechodzi z osocza do szpiku kostnego, mniejsze ilości do innych tkanek, głownie wątroby, śledziony i nerek. W tkankach występuje zarówno żelazo tkankowe jak i zapasowe. Na żelazo tkankowe składa się głownie żelazo hematynowe, jak mioglobina oraz żelazo wchodzące w skład zaczynów oddechowych. Żelazo zapasowe to przede wszystkim ferytyna (ferrytyna). Ferytyna składa się z części białkowej – apoferytyny (apoferrytyna) i z żelaza trójwartościowego. Zatem możemy wyróżnić żelazo funkcyjne (żelazo hemoglobiny, zaczynów /enzymów/ oddechowych, mioglobiny), żelazo zapasowe i żelazo transportowane. Organizm człowieka wydala wraz z kałem najczęściej 2-3 mg żelaza w ciągu 24 h (wydalanie przez błonę jelita grubego). Prawidłowe stężenie żelaza w surowicy krwi wynosi 12,5-26,9 umol/l. Przyczyny niedoboru żelaza mogą być różne: - - zaburzenia wchłaniania żelaza spowodowane niedokwaśnością soku żołądkowego lub bezkwaśnością; - - przyśpieszony posaż w jelicie grubym; - - wzmożone zużycie żelaza w układzie siateczkowo-śródbłonkowym; - - przewlekłe zakażenia - - niedostateczna podaż żelaza w codziennej diecie; - - utrata żelaza treści przewodu pokarmowego (wymioty, biegunka, środki przeczyszczające); - - krwotoki i nadmierne krwawienia miesiączkowe; - - laktacja; - - hemoroidy, choroba wrzodowa. W czasie ciąży organizm kobiety traci około 800-1000 mg żelaza, w okresie karmienia piersią około 1 mg w ciągu doby. Kobiety w ciąży, karmiące, młodzież, dzieci, niemowlęta – wcześniaki powinni mieć uzupełnioną dietę w żelazo. Osoby dorosłe oraz młodzież mogą zażywać profilaktycznie preparaty żelaza, np. Hemofer prolongatum F – draż. (żelazo z dodatkiem kwasu foliowego) – 1 draż. 1 raz dziennie na czczo. Podczas zażywania preparatów żelaza należy jednocześnie przyjmować witaminę C w dawce co najmniej 100 mg. Witamina C zwiększa przyswajalność żelaza. Hemofer prolongatum jest nowoczesnym preparatem, powoli uwalniającym żelazo łatwo przyswajalne. Jest dobrze tolerowany przez pacjentów. Niedobór żelaza doprowadza do niedokrwistości niedobarwliwej oraz uszkodzenia troficznego włosów, skóry i paznokci (cienkie, łamliwe, rozdwajanie się płytki paznokciowej i końcówek włosów). Objawami niedoboru są także: bezsenność, uczucie zmęczenia, zaburzenia koncentracji i zapamiętywania, brak łaknienia, bladość powłok skórnych, zespół zimnych dłoni i stóp u młodych dziewcząt z blednicą twarzy, przedwczesne siwienie włosów, szum w uszach, zawroty głowy, częste omdlenia, zmiany zanikowe języka, dziąseł i błon śluzowych gardła (ból przy przełykaniu śliny) oraz żołądka, utrata smaku i węchu, zmniejszenie siły mięśniowej. Spośród ziół dużo żelaza zawierają: mięta, kozieradka, tymianek, majeranek, koniczyna, lubczyk, bylice, pokrzywa, hyzop, pietruszka – liść, seler – liść. Z produktów spożywczych dużo żelaza posiadają: nerki 7,9 mg/100 g, wątroba 6,6 mg, drożdże 18,2 mg, szpinak (żelazo słabo przyswajalne) 3 mg/100 g, śliwki suszone 3,9 mg, płatki owsiane 4,5 mg, serca 4,6 mg, fasola biała 6,9 mg, pomidory 9,7 mg, jabłka 10-13 mg, maliny 3,9 mg, żółtka jaj 6 mg, liście kapusty 17 mg, poziomki 9 mg. Dzienne zapotrzebowanie na żelazo zależy od intensywności przemiany materii i wynosi 6 mg/1000 kcal.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asiaaaaaaa
Dziękuję bardzo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×