Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość conny

szczepionki

Polecane posty

Gość conny

mamy jakie szczepionki wybralyscie, darmowe tradycyjne czy skojarzone? jak to jest z tym skojarzonymi ile si eplaci i w jakim odstepie czasowym sa kolejne dawki? do kiedy zaszczepoic na rotawirusy i pneumokoki jaki koszt tych szczepien?

Gość conny
podnosze

Gość conny
up up up

Gość u mnie było tak jak opisujesz
jutro mój syn ma ostatnie płatne. Ma teraz 16 m-cy, są 4 dawki. Płaciłam 120 zł, ale treraz podobno sa droższe 130 czy 140 zł. Dziecko było kłute tylko raz, nie miało żadnych objawów po szczepieniu. Pierwsze szczepienie to 2 wkłucia bo jeszcze chyba wzw, a potem to już 1 zastrzyk

na rota jest w płynie, do 6 m-ca życia

na pneumokoki liczba dawek i cena jest uzależniona od wieku dziecka, zapytaj pediatry, doradzi odpowiednią do wieku dziecka

szczepionki skojarzone jak już pisałam sa w 4 dawkach, w następującym wieku dziecka: 2, 3/4, 5, 14/15 m-c

Gość ewelina 3923
Moja córcia miała szczepionki skojarzone. Z tego co pamiętam były 4 - w odstępach 6 tygodni. Żadnych skutków ubocznych- szczerze polecam. Koszt jednej ok 150 zł. Przeciwko rotawirusom nie szczepiłam. Pneumokoki, w zależności od wieku dziecka- dziecko powyżej roku 1 szczepionka. Niemowlak 4 szczepionki w odstępach 6 tygodni cena jednej ok 300 zł- podobnie jak poprzednie żadnych skutków ubocznych. Swoją córcię szczepiłam też przeciwko meningokokom, ale miała już roczek, więc była tylko jedna szczepionka- koszt 150 zł. Drogo, ale myślę, że warto.

ja właśnie zastanawiam się nad pneumokokami, ale jeszcze powinnam przeciw odkleszczowemu zapaleniu mózgu, tu gdzie mieszkamy jest b., dużo kleszczy