Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ciekawa życia

Antykoncepcja a papierosy

Polecane posty

Gość Ciekawa życia

Witam. Mam pytanie dotyczące antykoncepcji. Czy palenie papierosów ma wpływ na działanie tabletek antykoncepcyjnych? Tabletki mają obniżone działanie? Czy to w ogóle nie ma wpływu?

Gość bonuska
Czytałam, że mają i że to niebezpieczne połączenie. Bodajże chodzi o ukaład wieńcowy, krążenie, serce.

Gość Ciekawa życia
Mhm. A czy któraś z Was pali i zażywa tabletki?

Gość frufru
ja paliłam i zazywałam piguły. dopóki ktorejś pięknej nocy nie obudziłam się z powodu POTWORNEGO bólu nogi, po czym czekał mnie miesiąc kuracji przeciwzakrzepowej i zastrzyków przeciwbólowych. rzuciłam palenie, jest OK.

Papierosy same w sobie nie wpływają na działanie antykoncepcyjne tabletek. Są jednak fatalnym połączeniem - wielokrotnie zwiększają ryzyko zakrzepicy, żylaków, zawału i innych chorób. Jeśli kobieta jest po 35.r.ż., nie może palić i brać tabletek, bo jest to bardzo niebezpieczne. Najlepiej nie palić w ogóle. A przy tabletkach - koniecznie rzucić.

Gość Ciekawa życia
frufru a ile masz lat? A czy dla kobiet przed 35 rokiem życia jest to mniej niebezpieczne? Łatwo mówić, trudno rzucić ;/

Gość Madzia123123
O My GOod To ja nie wiedziałam :/ Kiebsko .. Ja też pale i biore tabletki anty ...

Gość frufru
"Ciekawa życia - frufru a ile masz lat? A czy dla kobiet przed 35 rokiem życia jest to mniej niebezpieczne?" mam 30 :D a wtedy kiedy się to stało miałam 25. wiec jak widzisz ryzyko jest zawsze. albo rybki albo pipki - albo antykoncepcja albo papierochy. sama wybierz co dla Ciebie ważniejsze. nie mówiąc o tym że jednak papierochy są bardziej szkodliwe i śmierdzą. "Łatwo mówić, trudno rzucić ;/" e tam. paliłam od 18 roku życia, przez ostatnie 4 lata nałogu dość sporo (paczka na dwa dni). rzuciłam ot tak, z dnia na dzień, bez wspomagaczy. przez pierwszy miesiąc było ciężko, nie powiem - nawet w knajpie siadałam tak zeby chociaż powąchać dym z papierosa palacza obok... kwestia motywacji.

Gość Ciekawa życia
frufru: dzięki :) Najgorzej jest przestać, te pierwsze dni a potem to już powinno być z górki :P Pewnie wystarczy tylko dobra motywacja i chęć walki z tym świństwem... Pozdrawiam :)