Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szczesciara mimo woli

Wyodrebnienie dzialki kto placi ?

Polecane posty

z duzego kawalka ziemi chce kupic tylko czesc, wiec czy za wyodrebnienie dzialki placi kupujacy czy sprzedajacy? zwlaszcza, ze sprzedajacy ma w planach calosc duzej dzialki podzielic na mniejsze.....jak to wyglada w praktyce? prosze o odpowiedz.

Gość to zależy...
od sprzedającego i do tego jak się umówicie. Nie ma żadnych normujących w tym zakresie przepisów. Koszty podziału nieruchomości prawie zawsze ponosi właściciel. Jednak może on zaproponowac, aby poniósł je kupujący lub odpowiednio umiesci te koszty w cenie działki.

no nikt dzialki nie kupowal i nie placil za geodete ? :(

jak napisalas, ze zawsze ponosi wlasciciel czyli sprzedajacy rozumiem, to az mi sie lepiej zrobilo na duszy :) a orientujesz sie moze jaki przedzial cenowy bierze geodeta za cos takiego?

Gość to zależy...
trudno powiedziec jaki może byc koszt podziału, bo to zależy jakie stawki stosuje geodeta i od kształtu działki. Geodeta liczy sobie za punkt. Dla wyjaśnienia powiem Ci, że prosta działka, bez załamań, w kształcie prostokąta najprawdopodobniej będzie miała tylko 4 punkty. Ale w praktyce jest tych punktów o wiele więcej. Ceny jednak można z geodetą negocjowac. Koszt wydzielenia działki może więc wahac się w przedziale 800 do 2000 zł. Jednak pamiętaj, że sprzedający i tak może koszt podziału doliczyc Ci do ceny działki.

bardzo Ci dziekuje za wyjasnienie sprawy jak to wyglada, jestem zielona, pierwszy raz kupilam grunt i nie wiem co dalej a wiadomo liczy sie kazda zlotowka :) jeszcze raz dzieki i dobranoc

Gość to zależy...
kupiłaś czy masz zamiar kupic? Pamiętaj, że każdą nieruchomośc gruntową kupuje się spisując umowę kupna sprzedaży w formie aktu notarialnego, którą przygotowuje notariusz. Innego rodzaju umowa jest nieważna. Aby można było spisac akt notarialny i kupic działkę, musi już ona byc wydzielona. Powodzenia. :) Dobranoc

Gość gość
działkę dzieli raczej sprzedający, potem już jej konkretną część sprzedaje, ja teraz dzieliłam działkę, geodeta z http://geomapgeodezja.com.pl/ szybko wykonał podział

Gość gość
Ja korzystałem z usług geodety z http://geo-graf.pl/. Moim zdaniem bardzo dobra firma i nie biorę aż takich dużych pieniędzy jak co niektóre firmy geodezyjne.

Gość gość
Trzeba się po prostu dogadać kto zapłaci. Ewentualnie podzielić się po połowie. Jeżeli poszukujecie sprawdzonej firmy, która zajmie się podziałem działki w dobrej cenie to polecam wam zgłosić się do www.geoekspert.com.pl Ich siedziba znajduje się pod Dąbrową Górniczą.