Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NieElektryk

Prąd stały, prąd zmienny

Polecane posty

Gość NieElektryk

Witam! Mam pytanie. Jaka jest różnica między prądem przemiennym, a stałym. Chodzi mi o coś takiego, że mamy 1A i 200V prądu stałego i 1A 200V prądu przemiennego. Powiedzcie mi, czy w jednym i w drugim przypadku to tyle samo energii? Załóżmy, zę ten prąd przemienny ma 50 Hz.

Gość sgrh
skąd do chuja mamy to wiedzieć pytaj się na forum elektryków

Gość facet co lubi ...
To zależy... Jeśli prąd przemienny a dokładnie jego napięcie to napięcie skuteczne to tak moc tracona w rezystorze będzie w obu przypadkach taka sama. Moc prądu przemiennego można łatwo policzyć jest to całka :) albo prościej i obrazowo pole powierzchni pod krzywą przez jeden okres naszego sygnału.

Gość facet co lubi ...
Prąd przemienny może być opisany za pomocą np napięcia średniego , skutecznego, szczytowego bądź miedzy szczytowego ( Vpp - Volt - peak peak )

Gość NieElektryk
Hmmm. Potrzebuje prostych obliczeń. Przykładów. Tj 200 V 1A 50 Hz, a zmiana na 100 Hz to trzeba zużyć 2x więcej energii. Jest to nieskuteczna. Przy skutecznej to mi nie są potrzebne Hz. Np w naszych kontaktach mamy 230 V to to jest skuteczna, czy nie skuteczna. Jeśli nie to o to mi właśnie chodzi. Po prostu załóżmy taką hipotetyczną sytuację. Zasilanie mamy prądem stałym 4,25V i 1A. Na wyjściu mamy 11 V i 1,4 A, czyli 15 Wat, ale prądu zmiennego. Załóżmy częstotliwość 50 Hz. Czy będzie to już perpetuum mobile, czy nie? Chodzi mi o ten stosunek zakichany tego cos ze wzoru na moc.

Gość facet co lubi ...
W gniazdkach mamy napięcie skuteczne i to je przeważnie podaje się do bilansu mocy. Częstotliwość jest również ważna (bo nie każdy transformator będzie działał np z częstotliwością 500hz ) Prąd i napięcie można konwertować właściwie dowolnie ale bilans mocy musi zostać zachowany , nie licząc strat które są wszechobecne to Moc po lewej stronie musi się równać mocy po prawej stronie ;) czyli Iw*Uw=Ip*Up gdzie Iw,Uw prąd i napięcie wejsciowe Up Ip napięcie i prąd przetworzone.

Gość facet co lubi ...
Napięcie w gniazdku to 230V sk. lub 325V szczytowo lub 650V pp :D

Gość facet co lubi ...
Elektrykiem się jest a nie bywa. A po drugie to elektronika to całkiem przyjemna dziedzina tylko strasznie odstrasza kobiety