Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość JAjoajoajo

UWAGA!!! Potrzebna porada o APARATACH STAŁYCH

Polecane posty

Gość JAjoajoajo

Mam zamiar założyc aparat stały ale nurtują mnie pytania: czy każdy musi miec gumki separacyjne zakładane czy za ewentualne wyrywanie zębów trzeba zawsze placic, czy nie można na NFZ? bo czytałam że wyrwanie 8 kosztuje ok 300 zl czy jeśli 98 się nie wybiły jeszcze to można założyc aparat?

Gość JAjoajoajo
Pomocy

Gość JAjoajoajo
Pomocy

Gość csfsa
- nie zawsze zakłada sie gumki separacyjne niektórzy ortodonci np. opiłowuja zeba w obrębie szkliwa i zakładaja pierscienie - można usunąć zeby przez NFz ale musisz czekac baaardzo długo! a to sie nie opłaca jesli masz wyznaczony termin zalożenia aparatu - można zalozyć aparat gdy nie ma ósemek ale np. u mnie ósemki odezwaly sie w trakcie leczenia ortodontycznego i musze usuwac teraz gdy mam aparat wiec to nie uniknione a bardzo czesto ósemki aktywuja sie i zaczynaja wyzynać gdy aparat zrobi troszeczke miejsca, zreszta plan leczenia ustala ortodonta

Gość ja nie mam 8 i zakładam
aparat,każdego zęba możesz usunąć na NFZ jeśl masz ubezpieczenie,a co do gumek to ja chyba niie będę mieć bo już bym o tym wiedzała

Gość to jeszcze ja
dodam tylko, że przez NFZ można usuwac płacac 300 zł ale wtedy leczy sie odpłatnie, zreszta wydaje mi sie ze w ogole teraz placi sie tak czy inaczej te 300zł TAK! na bank tak jest

Gość JAjoajoajo
A ile czekalas na założenie aparatu od ustalenia plau leczenia? wiem że to u każdego inaczej wygląda, ale tak średnio się pytam

Gość JAjoajoajo
bo dla mnie to chore byc ubezpieczonym i płacic za wyrwanie zeba i to jeszcze 300 zł

Gość edziaakaa
jezeli chodzi o separacje to zalezy to tylko i wylacznie od apparatu bo jesli chcesz zalozyc zwykly metalowy aparat to separacja jest potrzebna bo zamek jest zakladany na okolo zeba ale sa tez takie aparaty damon przy ktorych nie ma separacji tylko takie aparaty sa drozsze... :)

Gość dvdsv
jezeli ósemki sa zatrzymane doplacasz teraz sobie przypomnialam, NFZ refunduje tylko do jakiejś kwoty rocznie i to nie na usuwanie zatrzymanych ósemek, ani niewyrosnietych, placisz za znieczulenie, wyrwanie i szwy

Gość edziaakaa
ja na zalozenie aparciku czekalam ok tygodnia:)))

Gość JAjoajoajo
Ale ogólnie nie chodzi mi o koszt usuniecia tylko usemek, tylko jakbym miała miała miec usunięte tylko np 5 to czy musze płacic?

Gość aparatka hehe
nie zawsze tzeba miec separacje ja nie mialam i bez zadnego szlifowania wsadzila mi pierscienie ale nie mam ciasno ulozonych zebow to pewnie dlatego.

Gość csfsa
u mnie minal tydzien od planu leczenia do zalozenia aparatu placisz za uzuwanie ósemek bo ja teraz mam miec dwa dłutowania i ja przeciez robie to normalnie państwowo przez NFZ przypomnialam sobie prywatnie to ja chodzilam do nich na konsultacje bo kolejki byly niemiłosierne

Gość aparatka hehe
ja przy usuwaniu placiłam tylko za znieczulenie i to w dosc drogim gabinecie. to zalezy chyba od gabinetu bo w niektorych juz w cenniku jest wpisane ze np 80 zł za wyrwanie

Gość JAjoajoajo
A wyrywali wam zęby na górze i dole?

Gość csfsa
no i ja place 380 za zeba 40 za szwy

Gość csfsa
nie nie nie to zalezy od zeba jak masz zeba n awierzchu to nic nie placisz wyrywasz i juz a jak musza ci zeba szukac w dziasle to musi zabieg przeprowadzac CHIRURG SZCZĘKOWY dlatego płacisz

Gość csfsa
poprostu pewne rzeczy se refundowane do jakiejs kwoty inne juz nie

Gość zła złośnica
nawet jeżeli nie masz jeszcze ósemek możesz założyć stały aparat, łuk wchodzi tylko do siódemki z tego, co się orientuję niezależnie od tego jaki rodzaj aparatu wybierzesz ( metalowy lub z porcelanowymi klamrami) musisz mieć gumki separacyjne, są wymieniane na początku dość często, co miesiąc, a później w odstępach 1,5 do 2 miesięcy

Gość csfsa
za wyrwanie a dziewczyna pisze ze ma ósemki nie wyrośniete wiec dłutowanie prawdopodobnie a to jest bez porównania

Gość JAjoajoajo
to te gumki nosi się przed założeniem aparatu czy podczas? bo się zagubilam

Gość csfsa
zła złośnica--> co??? co ty opowiadasz??? to ile ty nosisz te gumki?? widocznie masz taka wade albo mylisz separatory z ligaturami nie kazdy zaklada separatory autorko

Gość zła złośnica
chyba rzeczywiście lepiej wyrwać te ósemkę odpłatnie, bo 300 złotych to w sumie nie jest aż tak duża kwota, a czekając na bezpłatną konsultację dentystyczną i zabieg trzeba długo czekać... ja na pocieszenie powiem Ci, że musiałam mieć usunięte 4 piątki i chirurgiczne usunięcie zęba (wliczając w to zdjęcia rentgenowskie i wykupienie antybiotyku ) to koszt około 700 złotych :/

Gość JAjoajoajo
csfsa- to mnie pocieszyłas chociaż troche:)

Gość JAjoajoajo
niby nie duzo ale jednak 600 zł i niewiadomo czy jakieś inne będą usuwane to jednak jest jakiś koszt, okolo połowy aparatu

Gość zła złośnica
yyy, cholera fakt, chyba nie o tych gumkach mówię, ale mniejsza z tym hehe chrzani mi się dzisiaj wszystko :P a w sumie dużej wady zgryzu nigdy nie miałam, tylko niewielki odstęp między jedynkami i przerwę po usunięciu piątki na dole :P

Gość JAjoajoajo
nie wiedzialam że to az tyle zabiegu z tym aparatem... musze to przemyslec

Gość xxoorrr
no i warto wybrac dobre miejsce, np Galerie Usmiehcu w krakowie