Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Myszon3

Kuracja Lekiem ISOTREX

Polecane posty

Witam wszystkich ! Od jakiegoś czasu stosuję ISOTREX, gdyż męczę się z trądzikiem. W internecie wyczytałem wiele na temat izoteku, którym początkowo chciałem się kurować. Byłem już wiele razy u dermatologa i dotychczasowe preparaty guzik mi pomogły, więc postanowiłem wziąć coś "mocniejszego". Chciałem umówić się na kolejną wizytę do dermatologa, ale niestety nie miałem gdzie, gdyż jedyny dermatolog przyjmujący na kasę chorych jest na urlopie i nawet jeśli bym się zarejestrował czekałbym zapewne 1-2 mies. na wizytę. Chciałem szybko interweniować. Zapisałem się do lekarza rodzinnego, aby się go wypytać co nieco o izoteku. Oczywiście dowiedziałem się od niego to samo, co już wcześniej wyczytałem w internecie. Jednak doradził mi isotrex. Jego argumentacja była słuszna, gdyż mówił mi żeby nie truć całego organizmu tabletkami, jeśli jest ten sam lek w żelu i w dodatku trzy razy tańszy. Doradził mi również abym isotrex stosował rano i wieczorem. przed tym myjąc twarz mydłem siarkowym. Teraz moje pytanie brzmi: Czy takim sposobem mogę się kurować? Stosuję to od tygodnia, skóra porządnie piecze i czerwieni się przy smarowaniu. Piecze również po umyciu mydełkiem. Postanowiłem, że przez jeszcze 3-4 tyg. będę stosował isotrex dwa razy dziennie, później ograniczę się do smarowania wieczorem. Widać efekty, ale wiem, że będę musiał jeszcze pocierpieć conajmniej miesiąc żeby te syfy powybijać. Nie stosuję żadnych nawilżaczy, narazie chcę dać pełny zakres możliwości isotrexowi. Powiedzcie mi czy tak mogę to stosować, czy konieczne są jakieś zmiany. Co najważniejsze, chciałbym się dowiedzieć czy to jest dobry lek w swojej dziedzinie. Sporo czytałem i naprawdę są to dobre opinie. Jedyne co trzeba zrobić to wydać trochę pieniążków i co najgorsze pocierpieć. Z GÓRY POZDRAWIAM !

Gość Sonigesll
Wiesz co, zmień lekarza ;] Nie chodzi o to, że Ci źle doradził czy coś, ale o stwierdzenie, że lek działający miejscowo ma taką samą skutecznośc jak doustny. To jest duży błąd. Bo droga podania leku ma zasadniczy wpływ. Jeżeli stosujesz retinoidy miejscowo, to powinieneś mieć do tego jeszcze dodatkowo jakieś antybiotyki doustne (--> leczenie skojarzone). izotretynoina miejscowa działa przeciwzapalnie, zmniejsza ilosć zakórników i przywraca właściwe różnicowanie nabłonka natomiast nie ma działania zmniejszającego wydzielanie łoju (co jest główną przyczyną rozwoju bakterii i powstawania pryszczy) i nie działa też przeciwbakteryjnie. Więc jeżeli masz silny trądzik i już kilkakrotnie miałeś kuracje róznymi lekami, to jednak lepsza byłaby kuracja doustną izotretinoiną. Mówię tylko, to co wiem i jak uważam. Mi po Aknenorminie trądzik zniknął.