Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaśka kraków

ślub konkordatowy, a USC

Polecane posty

Gość kaśka kraków

przed podpisaniem protokołu muszę iść do kancelarii-parafii gdzie oboje byliśmy chrzczeni . z tymi aktami idziemy do usc , tylko moje pytanie, jeśli oboje jesteśmy z innych miast to co? każdy z nas idzie osobno do swojego USC danego miasta?czy jak to jest??? Pozdr.

z jakimi aktami idziecie do USC? idziecie do USC minimum 3miesiace przed slubem! z dowodami osobistymi razem z odpisami aktu urodzenia jesli jestescie z innych miast! do USC nie potrzeba aktu chrztu

Gość czarna koala
mozecie isc do jednego, obojętnie którego. jedynie odpis aktu urodzenia musicie wziąc kazde ze swojego.

Gość czarna koala
a, bo Tobie sie chyba pomyliło :) Skrócony odpis aktu urodzenia wyciągacie sobie kazde ze swojego USC i potem z nimi mozecie isc do juz byle którego i załatwiac reszte (jak bedziecie zalatwiali w USC własciwym jednemu z was to ten kto "przynalezy" do tego USC nie musi sobie załatwiac dodatkowego odpisu, urząd bedzie mial na miejscu). a z parafii gdzie byliscie chrzczeni macie wyciągnąć akty chrztu, najlepiej z adnotacją o bierzmowaniu - i zaniesc je do kancelarii gdzie bedzie ślub. do USC nie trzeba.

Gość czarna koala
"idziecie do USC minimum 3miesiace przed slubem!" nie minimum, tylko maksimum trzy miesiące przed. dokumenty są wazne maksymalnie trzy miesiące, nie ma co ich wczesniej załatwiac.

ej moze i jestem niekumata ale pierwszy raz biorę ślub :P co ja mam powiedzieć z USC? że co chcę żeby mi sporządzili? Czyli jesli bede miala odpis aktu urodzenia z innego miasta to najpierw muszę go z niego wyciagnać i ide do USC tego w ktorym miesię biorę ślub a moj narzeczony urodził się w tym mieście wiec nić nie musi załątwiać tylko iść tam ze mna z dowodem i o co mamy poprosić? No a poźniej muszę iść do ksiedza i załatwić akt chrztu i zaświadczenie o bierzmowaniu tak? U mnie jest o tyle śmiesznie ze w innym mieście się urodziłam w innym zostałam ochrzczona i w innym brałam bierzmowanie i zeby było śmieszniej teraz biorę slub w jeszcze innym kościele :D wiec latania mam a moj narzeczony wszystko na miejscu :)

no chodzilo mi o max:D dokumenty sa wazne 3 miesiace tylko:) Z odpisem aktu urodzenia do usc zeby wydrukowac zaswiadczenie do konkordatowego:) nie musicie brac nowych odpisow jesli macie w domu jakies stare:) wazne zeby byly czytelne i mialy oplate skarbowa;) Koszt zawiadczenia to 84zl

Figa-jak w parafii gdzie bylas chrzczona poprosisz o akt chrztu do slubu to bedziesz miala rownoczesnie zapis kiedy i gdzie bylas bierzmowana:)

ee skad parafia w ktorej byłam chrzczona bedzie miala takie informacje o bierzmowaniu. Byłam bierzmowana 250 km od miejsca chrzczenia. pamietam że do bierzmowania musialam wyciaać akt chrztu ale nie informowalam ich poźniej o moim bierzmowaniu.

Gość kaśka kraków
ej czekajcie bo ja czegoś nie rozumiem to czym idę do usc?>z aktem urodzenia? a skąd mam to wziąć? nie no pogubiłam się totalnie:o myślałam , że z aktem chrztu tam idę -który wczoraj sobie załatwiłam. proszę jeszcze raz.........:D

ok czyli z tamtad biore zaświadczenie do slubu konkordatowego i poźniej już zadnych papierów u nich nie podpisuje tylko w kosciele tak? a kiedy trzeba iść do kosciola sporzadzić .. no nie wiem jak to sie tam nazywa, w kazdym razie odaje sie tam tez imiona i nazwiska świadków.

Gość kaśka kraków
figa --->Oni mają to zanotowane, ja też się wczoraj zdziwiłam.ale jak byłam w parafii gdzie byłam chrzczona tam jest adnotacja o bierzmowaniu- data i imię:)

kasia to chyba zależy w ktorym miescie bierzecie slub czy w twoim, czy w narzeczonego albo w zupelnie innym jak w narzeczonego to ty musisz w swoim miescie wyciagnac odpis aktu urodzenia a on juz go bedzie mial a jesli w zupelnie innym miescie to musicie obydwoje wyciagnać ze swoich miast i dostarczyć do usc miasta w ktorym bedzie slub hehe chyba :)

oo no to jedne problem z glowy z tym papierkiem od bierzmowania :D a wlasnie to co zapomnialam jak sie nazywa to protokoł jakiś :P kiedy to załatwić? za 2 miesiace i 26 dni slub czy mogę już to teraz załatwić i mieć z głowy ?

akt urodzenia do USC akt chrztu do parafi po co USC twoj akt chrztu hehe :)

Gość kaśka kraków
2 miesiące i 26 dni i Ty się pytasz?a jesteś już po naukach?po poradni:> u mnie na tych spotkaniach były pary, które śluby miały zaplanowane na 2010:D czyli raz jeszcze ... ślub bierzemy w Moim mieście, czyli Mój M. jedzie do USC w Swoim miescie- po odpis aktu urodzenia( ja nie muszę:D) i z tymi papierami idziemy do USC w moim miescie, tak?

Gość kaśka kraków
dobra to już wsjo wiem, bo ja to jestem jak blondynka czasem i trzeba mi tłumaczyć jak małpce patykiem:D hehehe dzięki dziewuszki🖐️ a tu panuje taka biurokracja ze wszystkim, wiec wcale bym się nie zdziwiła jak w isc potrzebowali by Mój akt chrztu:D

Gość czarna koala
oj dziewczyny. po kolei. ślub konkordatowy to dwa śłuby w jednym. od strony cywilnej musisz miec skrócony odpis aktu urodzenia (wystawiają go w USC do którego "należysz") i dowód osobisty - na tej podstawie wystawiony zostanie akt zawarcia małżeństwa w trzech egzemplarzach. jesli jestes urodzona w tym samym miescie w ktorym chcesz wziac ślub - nie musisz nic zalatwiac, wszystko beda mieli na miejscu. do kościoła musisz miec akt chrztu z adnotacja o bierzmowaniu z parafii w której byłas chrzczona, lub jesli adnotacji nie ma osobny akt bierzmowania z parafii gdzie byłaś bierzmowana, i stos pierdołek w stylu zaswiadczenia o odbyciu nauk itd. oraz ten akt zawarcia małżeństwa z USC. jesli byłas chrzczona/bierzmowana w parafii w której chcesz wziąć slub to dokumenty będą na miejscu i masz z glowy. jesli gdzie indziej bylas chrzczona, gdzie indziej bierzmowana, a gdzie indziej bierzesz slub, to czeka Cie wizyta przynajmniej w dwóch parafiach :D figa, protokół przedmałżeński sporządzasz w dowolnym okresie przed śłubem. z reguły robi się to na 2-3 miesiące przed. chociaz nam do śłubu zostało półtora, a protokół spisaliśmy w zeszłym tygodniu :D tyle że my już całą papierologię mieliśmy ze sobą załatwioną.

Figa no maj i tyle:) ja tez bylam chrzczona zupelnie gdzie indziej niz bylam bierzmowana;)

Gość czarna koala
"czyli Mój M. jedzie do USC w Swoim miescie- po odpis aktu urodzenia( ja nie muszę ) i z tymi papierami idziemy do USC w moim miescie, tak?" tak. "a tu panuje taka biurokracja ze wszystkim, wiec wcale bym się nie zdziwiła jak w isc potrzebowali by Mój akt chrztu" paniom w USC jest idealnie obojętne jakiego jestes wyznania i jakiej wiary, bylebyś miała prawną zdolność zawarcia związku małżeńskiego :)

kaśka kraków: akt chrztu do slubu (specjalnie z adnotacja o bierzmowaniu) zanosisz do kosciola gdzie bierzesz slub. akt urodzenia bierzesz z USC w swoim miescie placisz za niego 22zl i idziesz z nim do USC w miescie gdzie bierzesz slub aby sporzadzic zaswiadczenie do kosciola do slubu konkordatowego:)

ee no a co z tym moim pytaniem, ze niby juz dawno powinna isć eee mi ksiadz powiedzial wlasnie ze od lipca moge juz przychodzić z papierkami aprzecież poczatek lipca spokoo luz ja tylko pytam czy to najlepiej załatwiac na 3 miesaice przed czy np na miesiac przed jak zalatwie to tez zdarze a na nauki idziemy teraz z tym ze ksiadz powiedzial ze spokojnie mozemy sobie to załatwić we wrzesniu ( slub w paznierniku) mysle ze przesadził z tym troche i jednak lepiej wczesniej to zalatwić. my tez chceliśmy wczesniej to załatwić ale moj był na delegacji wiec to odłozyliśmy

Gość kaśka kraków
OK wszystko już wiem:D gitez-majonez:D

bo tak nieskladnie napisalam moje pierwsze zdanie tyczyło sie tego ''2 miesiące i 26 dni i Ty się pytasz?a jesteś już po naukach?po poradni:>''

Gość czarna koala
im szybciej zaczniecie zalatwiac tym lepiej. to nie jest duży problem, a potem moze byc ciasno w czasie.

skoro tak mówicie to w przyszłym tyg zabieram sie za ałatwianie, bo w sumie musze miec dzien zeby jechać po akt ur. i musze poprosic kogoś z rodziny zeby mi wyciagnał akt chrztu i przyslal wiec troche to moze zejsc dzieki dziewczyny!

papiery z USC wazne sa tylko 3 miesiace wiec rownie dobrze mzoecie je zalatwiac miesiac przed slubem;) to trwa gora 15 minut;) My chyba tak zrobilismy ze miesiac czy dwa przed slubem poszlismy to zalatwiac

Gość impresja_12
Jak to poczytałam to stwierdzam,że jesteście wyjątkowe haha znam temat bardzo dobrze a zaczęłam się gubić...jestem urzedniczką i nie potrafiłabym za nic tak wyjasniac sprawy mimo,że to ponoć panie w USC motają haha dzięki uśmiałam się na max.