Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Amelia55

Okres - płodne czy nie płodne ?

Polecane posty

Gość Amelia55

Siemka. Mam pytanie.. teraz mam 5 dzień okresu .. Chciałam spytać czy to są dni płodne czy niepłodne ?..

Gość nie wiadomo nic
zależy.... Jeśli to jest faktycznie okres to masz dni niepłodne. A jeśli to było tzw krwawienie śródcykliczne to owulacja jest zaraz po i masz dni płodne. Moja mama w obie ciąże zaszła zaraz po okresie...

Gość Amelia55
Łoł.. to już całkiem zgłupiałam. :| niby używam zabezpieczenia.. ale wiedzac ze miała bym dni nie płodne nie miała bym takich schizów . a u mnie okres trwa 6 dni przeważnie.. czyli praktycznie to już końcówka..

Gość jesli masz
cykle ktotki mniej niz 28 dni po prawdopodobne ze podczas okresu moga byc dn.plodne jesli sa dluzsze to nieplodne.

Gość zależy o co tak
naprawdę pytasz. Jeśli o dni płodne to nawet jak masz krótkie cykle to są to dni niepłodne, no chyba że masz cykle około 14dniowe. A jeżeli pytasz o możliwość zajścia w ciążę to jest to jak najbardziej możliwe i w tym kontekście można mówić o dniach płodnych bo możesz zajść w ciążę ponieważ plemniki mogą żyć w pochwie kilka dni i doczekać tych właściwych dni płodnych. Dla przykładu ja mam okres 100% pewny (że nie zajdę w ciążę) od 23 dnia cyklu do 2 pierwszych dni okresu :-)

Gość Amelia55
Tyle że ja nieregularne mam . w tamtym miesiącu miałam 34dni a w tym 30.. więc ?

Gość moja droga zamiast
czytać głupoty w necie, kiedy to masz dni płodne a kiedy niepłodne lepiej idź na kurs naturalnego planowania rodziny, gdzie nauczą cię jak na podstawie wykresów temperatury połączonego z obserwacją śluzy wyznaczyc sobie dni płodne i niepłodne. Bo tylko to daje ci gwarancje! Okres wcale nie musi byc okresem - może to być krwawienie śródcykliczne, nazwa pochodzi stąd że nie było przed nim owulacji, tylko jest zaraz po nim....

Gość Amelia55
Pytam tylko po to żeby wiedzieć.. Bo jeśli chodzi o współżycie to i tak używam zabezpieczenia . ( Prezerwatywa ) Na stosunek przerywany nigdy bym sie nie zgodziła. :)

Gość moja droga zamiast
Okres nie zawsze jest okresem! Poczytajcie o NPR. Moja mama miała cykle długie bo pnad 30 dni i w obie ciąże zaszła zaraz po okresie...

Gość zależy o co tak
cykle musisz mieć mierzone co najmniej przez rok czasu żeby sobie dokładnie obliczyć, nie wystarczą dwa ostatnie bo bierze się pod uwagę najkrótszy i najdłuższy cykl przy wyliczaniu plus minus jakiś zapasik na wszelki wypadek. Co do mierzenia temperaturki i obserwacji śluzu niestety metoda bardziej zawodna ponieważ tak jak mówiłam zawsze jest szansa że plemniki pożyją sobie dłużej i doczekają dni płodnych. No niestety znam wiele kobiet które hmmm stosowały kalendarzyk z badania śluzu i temperatury i ups, trafiła się ciąża a seks podczas okresu a później lament "no jak to przecież to nie był okres płodny..."

Gość zależy o co tak
jeśli pamiętasz swój najdłuższy i najkrótszy cykl to moge Ci wyliczyć

Gość no to były głupie
Jeśli wyznaczyły sobie że okres to niepłodny i wpadły tzn że robiły to źle. Jeśli okres jest krwawieniem śródycklicznym to w cyklu przed jego wystąpieniem nie ma skoku temperatury. A jest on zaraz po tym krwawieniu. Za pomoca obserwacji sluzu i pomiaru temperatury można jedynie wyznaczyć dni niepłodne występujace po owulacji - czyli po skoku temperatury. Wszystkie inne są obarczone ryzykiem, ale wyznaczone w ten sposób dni niepłodne poowulacyjne są pewne. A nie jak w przypadku wyliczeń zupełnie nie pewne. Ja NPR nie stosuje, przy studiach nie mam na to czasu i stosuje hormonalną antykoncepcje, ale zasany NPR znam. Po studiach mamy zamiar stosować prezerwatywe i wtedy chce zacząć obserwowac siebie w ramach NPR, przynajmniej bede wiedziec kiedy mam dokładnie owulacje i kiedy po niej dni niepłodne aby zrezygnowac z gumki. Owszem nauka tego trwa około roku aby można było tej metodzie zawierzyć. Tak czy inaczej wszelkie wyliczenia oparte jedynie na długości cykli to totalna bzdura. Bardzo niewiele kobiet ma każdy cykl owulacyjny i regularny.... NPR nie słuzy tylko do zapobiegania ciąży, służy również do planowania poczęcia dziecka, diagnozy - czy cykle sa owulacyjne, czy faza druga jest odpowiednio długa itd.

Gość nie ma znaczenie
jaki cykl był najdłuższy a jaki najkrótszy w momencie gdy okres jest krwawieniem śródcyklicznym !

Gość zależy o co tak
ale dziewczyny nie wiem po co się tak burzycie, ja doskonale zdaję sobie sprawę jak stosuje się kalendarzyk tyle że wg m,nie to nie jest 100% pewna metoda i co nieco sobie dodaje i tyle, i wiem że poowulacyjne dni są pewne bo tak to sobie właśnie liczę, problem pojawia się kiedy te pewne dni się kończą i na pewno nie kończą się tuż przed kolejną owulacją, mi kończą się drugiego dnia okresu. A co do tych krwawień sródcyklicznych to nie róbcie z kobiet takich idiotek, przecież każda potrafi odróżnić okres od krwawienia związanego z owulacją, to ani trochę nie jest podobne, jak kobieta regularnie liczy i zapisuje sobie cykle to jak miała zawsze okres tak powiedzmy co 26- 32 dni to chyba jasne że jak nagle dostanie krwawienia dnia 10, 12 czy nawet 16 to wiadomo że to nie okres, UHH alez jesteście uparte. A co do długości cyklu przy wyliczaniu to najdłuższy i najkrótszy potrzebny mi po to żeby przewidzieć prawdopodobne wahania cyklu który teraz jest w miarę regularny, dokładniej po to żeby metoda nie zawiodła gdy cykl przesunie się o parę dni w tę czy w tę przez stres itd.

Gość krwawienie sródcykliczne
wsytępuje w terminie okresu... I na tym własnie polega problem i jest bardzo do okresu podobne.

Gość to zależy o co tak
śródcykliczne krwawienie występuje w środku cyklu. Okres występuje pod koniec cyklu. Jeśli krwwienie śródcykliczne występowałoby w czasie okresu i zaraz po nim skakałaby temperatura i byłyby to dni płodne to byłoby to fizyczną niemożliwością ponieważ po pierwsze co ze starym jajeczkiem które nie zostało usunięte i po drugie kiedy zdążyłoby dojrzeć nowe. A jeżeli już krwawienie śródcykliczne występuje dość późno, w terminie zbliżonym do okresu ale jednak trochę wcześniej to znaczy że kobiecie przesunął się cykl, będzie trwał dłużej i tyle. Wystarczy że kobieta się obserwuje, to naprawdę nie jest takie trudne

Gość frufru
cała zabawa natomiast polega na tym że to czy okres bezpłodności przedowulacyjnej wystąpi zalezy od tego czy w poprzednim cyklu wystąpiła owulacja :d jesli w poprzednim cyklu nie wystapiła owulacja, to zakłada się ze w następnym cyklu NIE MA fazy niepłodnosci przedowulacyjnej... wiec nawet w okres mozna "zaskoczyc"..

Gość a więc takkkk
Krwawienie śródcykliczne to może byc plamienie w czasie owulacji i wtedy bardzo łatwo je rozpoznać, a może występić w czasie oczekiwanej miesiączki. Krwawienie wystepujące w czasie spodziewanej miesiączki nie jest miesiączką, a to oznacza że jejeczko jeszcze dojrzewa i nie zostało uwolnione, nie ma wtedy skoku temperatury. Skok za to występuje zaraz po tym krwawieniu lub nawet w trakcie i jest to okres jak najbardziej płodny. Dopiero po tym krwawieniu i owulacji wystąpi własciwy okres i zacznie się nowy cykl. Poprzedni bowiem stanowił całośc i nie ma tutaj mowy o jakimś starym jajeczku i o dojrzewaniu nowego! Krwawienie to też jest rózne, bardziej skąpe lub bardziej obfite. Im kobieta naturalnie ma skąpe miesiączki tym trudniej jest zauważyc róznicę.