Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ooaoaooaoaoakkakjajjaj

jak gotowac kalafior-zeby nie byl miekki za bardzo

Polecane posty

Gość ooaoaooaoaoakkakjajjaj

co zrobic zeby brokuly, kalafior byly ladne po ugotowaniu, tzn takie ladne rozyczki, a nie rozlazle takie, rozgotowane, jak w ogole sie gotuje kalafior, mozna razem z brokulem?>??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bierzesz gar, wsadzasz cały kalafior i zalewasz go wodą do momentu aż cały będzie w wodzie, solisz, gotujesz pod przykrywą i co 15 minus sprawdzasz w jakim jest stanie, pilnuj a nie przegotujesz go, myślę ze ok 30 minut i będzie dobry

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wrocławska dziewczyna
ja podobnie jak marcelina z tym mlekiem ja gotuje 20 minut od momentu zagotowania , brokuły 15 minut i wyciagam łzyzką cedzakową i czekam az troche przestygną , nie powinny się rozlatywac :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość autoooooooooooooorkkkatopikuuu
a mama zawsze rozdziea kalafior na te rozyczki i dopiero robi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podziel na różyczki
wrzuć do wrzątku i gotuj 3-5 minut i będzie twardy a nie będzie surowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja dzielę na różyczki i gotuję na parze, w cedzaku nad garnkiem z wodą, sprawdzam co chwilę, żeby nie był za miękki, tak samo brokół. Brokół gotuje się szybciej:).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kaaarraaammbbaa
Kalafior i brokuly gotuj tak, ze najpierw wlewasz wode do garnka, solisz ją, czekasz aż zacznie wrzec i dopiero wrzucasz kalafior czy brukuły i tak jeszcze kilka minut sie pogotuja i beda akurat ;) nigdy nie wrzucaj ich do zimnej wody bo tylko rozgotujesz caly :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaaaaautorrrrrrrrkaaaaaaaaa
wlasnie mama rozgotowala bo posluchala rady by wrzucic do garnka i doprowadzic do wrzenia, mam papke w salatce :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość koalafior.....
Warzywa wrzuca sie na gotującą wodę. Ja kalafior solę podwójnie (tzn. że jeżeli zawsze taką ilość wody solę 1łyżką, to w przypadku gotowania kalafiora, daję 2 łyżki, gdyż inaczej ma nie słony smak). Dodaję też cukru - polowę ilości dodanej soli. Kalafior gotuje się okolo 15 min nie dlużej. Przed wrzuceniem do wrzątku, oczyszczam go i dzielę na rózyczki. Obecnie posiadam garnek do gotowania na parze oraz dodatkowo kupiłam wkładkę, uważam, że takie zaplecze w kuchni jest niezbędne. Naprawdę polecam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość facettttttt
Czy po Twoim gotowaniu będzie miękki czy twardy , nie otrujesz się.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość magda oswiecim
Do gotującej posolonej wody wrzucasz różyczki kalafiora i jak ponownie woda się zagotuje odcedz:D gotowe i idealne do salatek:D tak samo brokul:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubie to ....
zamiast wygotowywac smak i witaminy w wodzie, a potem dodawas dla "smaku" sol i cukier :o to lepiej ugotowac na parze, krociutko i warzywa beda ladne, jedrne, a nie rozgotowane farfocle. trzeba gotowac krotko i patrzyc jak warzywo wyglada, zeby wylaczyc w odpowiedniej chwili. potem ew. troszke posypac sola, okrasic maslem lub oliwa i mamy pyszne i zdrowe jedznie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja przeważnie gotuje do średniej miękkości, w pawowarze to 5-10 minut i jest :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Yake
Widać , że rzecz dzieje się w tym biednym kraju Polsce, bo Panny i Panowie nie mają zielonego pojęcia ile się gotuje , normalnie, czyli po za Polską! Brokuły 3 minuty we wrzątku brukselka 6 . Kalafior na parze 5- 10 minut! W całości w wodzie to samo ! Wiem , że w kraju jest tradycja zabijania warzyw i jedzenia mamałygi rozgotowanej i bez wartośc***apki ale czas z tym skończyć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość KOchef
Średniej wielkości kalafior gotuje się maksymalnie 10 minut - zawsze wrzuca się go do gotującej się już wody!!!!! Nigdy nie zalewa sie go zimną wodą i dopiero potem gotuje!!!!! Ale z was kucharze - z d... wzięci!!! - kalafilor pomimo tego że jest twardym warzywem bardzo szybko się gotuje - wkłada się go do GOTUJĄCEJ się już wody - na maksymalnie 10 minut!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×