Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama 2008

Co mówią Wasze 1,5 roczne dzieci?

Polecane posty

Gość Mama 2008

Moja córeczka niedługo kończy 1,5 roczku i praktycznie nic jeszcze nie mówi, co mnie bardzo niepokoi. Jestem ciekawa, jak jest u innych dzieci w tym wieku. Proszę mamusie o odpowiedź.

Gość syn rok i 4 m-ce
mówi sam z siebie: papa, am, czasami mama powtarza za mną; dada reszta po swojemu, bez sensu ciągle papla, buzia mu się nie zamyka, ale on tak ma od maleńkości. Też sie martwię, ze nie mówi. Syn kolezanki jak miał półtora roku mówił wszystko i tak wyraźnie, ze nawet obce osoby (w tym ja) mogły go zrozumieć

Gość Mama 2008
Mnie martwi, że moja mała nawet nie papla po swojemu. Cały czas tylko eeeeeeee i jedyne, co "mówi", to boł, jak rzuca piłką.

Gość przecież wiadomo
że jest różnie.moje dziecko mówi ładnie,wyraźnie,skleja zdania proste.Zaczeło od roku.A są takie które zaczynają jak mają 3 lata:) i to wszystko jest norma

Mnie trafil sie egzemplarz, ktory w wieku 1,5 roku trzaskal zdaniami (do 4-5 wyrazow).. ale od dziecka zalezy...:)

Gość fgggstre
moje tez slabo mowi, i tez sie zaczynam martiwc powoli...

Gość fgggstre
martwie siebardzo bo ma lekki niedosluch na szczescie na 1 uszku, jezdzimy co pol roku na kontrole ale strach caly czas jest

Gość koukouroukou
Kiedyś był taki artykuł o dzieciach, które późno zaczynają mówić. Mamy takich dzieci zwykle niepotrzebnie panikują, bo niektóre dzieciaki rzeczywiście mówią składnie, pełnymi zdaniami od 3 roku życia, a oprócz tego często wykazują większe niż rówieśnicy umiejętności analityczne i talenty muzyczne. Można pytać lekarza, żeby się uspokoić, ale to się naprawdę zdarza.

Gość Mama małej ..
Moja ma rok i 4 mc mówi: -mama -tata - baba - dzidzi ( dziecko) - ja ( mówiąc o sobie) - dziadzia (dziadek) - da, daj - ba ( bach jak coś upadnie czu rzuci) - pa pa - ba_ba (na brata) - mniam mniam - am - to - brym ( samochód) Nie pamiętam w tej chwili więcej. Intonuje i akcentuje próbując wymówić wyrazy. Bardzo dużo, żeby nie powiedzieć, że wszystko rozumie i pokazuje. Ogólnie bez problemów można z niż się dogadać i porozumieć.