Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wesdriosa

orzeczenie o niepelnosprawnosci

Polecane posty

Gość wesdriosa

Czy ktos staral sie o takie orzeczenie ? Mam duza wade wzroku - 12 D. Postawnowialm zlozyc taki wniosek i mam pytanie. Na tej stronie znalazlam wnioski: http://www.wzon.pl/index.php?option=com_content&task=section&id=39&Itemid=71 No i problem jest taki ... Mam 21 lat, problemy ze wzrokiem rozpoczely sie od 7 roku zycia ... przez ten okres leczylam sie u wielu okulistow ;/ Nie wiem do kogo mam sie udac po zaswiadczenie o moim stanie zdrowia. W zaświadczeniu tym pisze ze lekarz powinien jakos przedstawic dokumentacje choroby. Od kilkunastu miesiecy jednak prowadzi mnie nowa okulistka ... która leczy mnie na podstawie specjalistycznych badan zrobionych u niej w szpitalu oraz moich przekazow ustnych. Babka nie ma mojej calej dokumentacji ... ma tylko swoja. No i nie wiem czy jak teraz do niej pojde, to powinnam zebrac ta moja dokumentacje ze wszytskich osrodkow gdzie sie leczylam ? No bo jakby miala opisywac przebieg mojej choroby wychodziloby ze lecze sie tylko rok na moja wade, a to oczywiscie byloby zaklamanie. Czy szpitale i osrodki zdrowia wydadza mi od tak dokumentacje w celu zrobienia kser ?

Gość wesdirosa

Gość zuza3232
Dobrze byłoby gdybyś zebrała historię choroby z jak największej liczby ośrodków w których się leczyłaś.Jeśli masz możliwość jedź do nich,poproś o kserokopię kart od lekarzy.Im więcej dokumentów uda Ci się zdobyć tym lepiej,poza tym i tak będziesz miała robione badanie przez lekarza orzecznika,który podejmie ostateczna decyzję,ale wiesz,im wiecej,tym lepiej.... Powodzenia!:)

Gość zuza3232
Wydadzą Ci dokumentację,tylko powiedz,że musisz mieć kserokopie do tego celu,być może będziesz musiała napisać takie jakby podanie,ale udostępnią Ci karty.Nie mają prawa odmówić.

Gość wesdirosa
dziekuje za odzew zuza :) No to musze odwiedzic 3 panstwowe osrodki i 2 prywaciarzy. Ciekawe czy karza mi placic za wizyte ;/

Gość zuza3232
Spróbuj załatwić to w rejestracji,nie musisz iść do lekarza,żeby babki udostępniły Ci dokumenty.Ja,kiedy potrzebowałam kserokopie karty od neurologa ze szpitala w moim mieście,poszłam do rejestracji,powiedziałam,że chciałabym zrobić ksero i nie było problemu.Płaciłam za kserokopię nie za wizytę,no,bo po co iść do lekarza,jeśli Ty potrzebujesz tylko dokumentację swojej choroby.

Gość wesdirosa
dzieki :)

Gość tak zzuzza
ma racje,posłuchaj jej.Renta socjalna należy Ci się z tego względu ,że przed 16rokiem życia już miałaś tą dolegliwość.Zycze powodzenia i pozdrawiam,pa

Gość wesdirosa
Oooo to jeszcze jakas renta mi sie nalezy :) W sumie nigdy nie myslalam zeby zalatwic sobie takie orzeczenie. Jednak ostatnio kolezanka rozpoczela ten temat i opowiadala ile to ma przywilejow na uczelni (stypendium, dodatkowe kursy jezykowe, wycieczki rehabilitacyjne) i jakos tak mnie to zainteresowalo :)