Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość haifa

czy waszym zdaniem oplaca sie studiowac germanistyke?

Polecane posty

Gość haifa

Gość nhd
nie, chyab ze ebdziesz tlumaczem przysieglym

Gość julonirrr
klar!!!!

Gość haifa
wypowie sie ktos jeszcze????

Gość ww69
jaa tez chce to studiowac.. b.dobra jestes z niemieckiego?

Gość haifa
zdalam wlasnei mature z niemca rozszerzona na 89%

Gość haifa
ale tak szczerze mowiac to nie przepadam za tym jezykiem... dzis dostalam sie na germanistyke do wroclawia i zastanawiam sie czy to dobry wybor

Gość haifa
moim marzeniem jest arabistyka w poznaniu... ale tam sie raczej nie dostane bo az 7 osob na miejsce..:/

Pamiętaj, że filologia to nie tylko taki normalny, \"żywy\" język, ale tez inne rzeczy, które moga wydawac się niepotrzebne. Filologia to rozkladanie języka na części pierwsze ; ) Wielu ludzi na moim uniwersytecie zrezygnowalo, bo te studia nie spełnily ich oczekiwań. Wielu ludzi myśli, że robi się tam same praktyczne rzeczy, a w rzeczywistości jest masa dodatkowych przedmiotów, np literatura, gramatyka opisowa. Czyta się lektury ; ) Ale ja nie załuje ze wybralam ten kierunek ;)

Gość ww69
ja lubie niemieck i i bardzo bym chciala. Ale zawalilam mature.. 55 % niby mam szanse sie dostac bo na germe nie jest ciezko , ale boje sie ze sobie w trakcie nie poradze juz nie wiem co robic.:(

Gość ww69
Angelica220 a co myslisz o NKJO?

Hmmm ..Nie wiem gdzie chcecie studiować. Na uniwersytecie śląskim sa dwie opcje : program nauczycielski i program: kultura i literatura krajow niemieckiego obszaru językowego. Ja jestem na kulturze i tu nalezy wspomniec ze ja nie mam przedmiotow takich jak : psychologia, pedagogika itd --> to maja nauczyciele. Także w NKJO na pewno bedziecie mieli jeszcze więcej przedmiotow. :) Ponoc do kolegium łatwiej się dostać, ale jak tam jest niestety nie wiem, bo nie mam kontaktu z nikim kto tam studiuje.. Mogę wam pokazać tylko, jak to wyglada na Uni.