Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość milczaca.bladsza.spiaca.

Siedem bestii moich

Polecane posty

Gość milczaca.bladsza.spiaca.

Siedem jest bestii moich. Nie są to bestie straszne ani tysiącgłowe, lecz stokroć są straszniejsze od wielkich straszydeł. Postacie ich są do siebie podobne. Nie ma ich, a są, są one a ich nie ma. Postać ich bezpostaciowa jest gdy są, ale nabierają kształtu gdy ich nie ma. A jaki ten kształt jest? To jest mój kształt, gdy wypełniają mnie, a gdy wypełniają to, co jest poza mną, mają taki sam kształt jak to, co jest poza mną. Gdy we mnie siedzą, nie przybywa mnie, a gdy siedzą koło mnie nie ubywa mnie. Jakiż to jest kształt, którego nie obejmiesz myślą, a który siebie też nie obejmie? To jest mój kształt. Tak jak dąb nie wyjdzie ze swej kory, aby siebie obejrzeć i nazwać, tak myśl moja nie uczyni tego ze sobą. Oboje ślepi są. Lecz ptak wejdzie do dziupli w dębie, a potem na innym drzewie siędzie i obejrzy dąb ze wszystkich jego stron i powie: dąb to. I moje bestie, których jest siedem razy siedem, przechodzą przeze mnie i wychodzą i siadają obok. I one są mną i nie są. I nie ja powoduję nimi ani je znam. A gdybym chciał uwolnić się od nich, gdzieżbym poszedł, tylko w koło bym szedł żeby przyjść na to samo miejsce. A one chodzić nie muszą bo są wszędzie. A oto one: pierwsza bestia samotności ? to jest wielka pustka druga bestia smutku ? to jest to, co jest naokoło pustki trzecia besia rozpaczy ? to jest to, co jest w tej pustce czwarta bestia gniewu ? to jest środek pustki piąt abestia pożądania ? to jest koniec pustki i początek następnej szósta bestia złości ? to jest pustka odwrotna siódma bestia zazdrości ? to jest pustka pustki i wszystkie one mają swoje kolory, które zlewają się w szarość. Wiesław Dymny

Gość mammamiapomidore
Na obchodach 20 rocznicy śmierci Dymnego czytał to Trela. Do dziś pamiętam, choć wtedy byłam małą podfruwajką.

Gość psychiatroyk
to chyba bestie wieslawa nie woje xerogirl czy tam boy zalezy

Gość mammamiapomidore
i jak coś kochanie, to "bledsza" co najwyżej jesteś :) Przepraszam za off-top

Gość doczytałam do kształtu
i miałam dość apage satanas :classic_cool: :D :P