Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

magdasfas

małowodzie-mało wód płodowychmiałyście cos podobnego?Pomóżcie ,bo sie zadręcze

Polecane posty

Jestem w 22 tc i lekarz stweirdził ,że mam mało wód płodowych AFi 6,5.Jest to dolna granica.Prawidłowo powinno być od 5-20. Dzidzia rozwija się prawidłowo jak na 22 tc , nerki i pęcherz też są w porządku i lekarz jak narazie powiedział, że wszystko jest ok. Należy tylko kontrolować ilość wód przy następnym badaniu. Ja niestety bardzo się martwię . Martwi mnie to ,że dzidzia może mieć mało miejsca , a przez to mieć problemy z ruszaniem w brzuszku. Bardzo też słabo czuje ruchy dzidzi . Czy moze byc cos nie tak, a lekarz tylko mnie uspokaja, bo nie chce straszyc? Piszcie czy miałyscie cos podobnego i jak to sie skonczyło. Czy dzidzia urodziła sie zdrowa. Bardzo się martwię, wiem ze to źle wpływa na dzidzie ale ja z nerwów nie moge nawet spac w nocy, bo ciagle o tym myśle.

Gość Matyldaaa
Pij dużo wody niegazowanej.Mi w ciągu 2 tyg z 6,5 wzrosło do 10.

moja przyjaciółka miała małowodzie. Leżała w szpitalu dostawała jakieś leki no i może to śmieszne ale tak naprawdę było kazali jej jeść przynajmniej 10 orzechów laskowych dziennie

No to od dzisiaj wod amineralna to dla mnie podstawa. Zrobie wszystko zeby moja kruszynka urodziła sie zdrowa

Skoro wody płodowe chronią maleństwo przed urazami z zewnątrz to moja kruszynka nie jest wystarczająco chroniona. Czyli co? Nie powinnam w żaden choćby najmniejszy sposób uciskać brzuszka ,ani przebywać w hałasie? Ja wiem ze i tak nie woolno uciskac ani przebywac w hałasie ,ale teraz to nawet chocby troszke głosniejsza muzyka czy telewizpr szkodzi mojej dzidzi? Jak mam ja chronic? Błagam pomóżcie, bo zwariuje ze strachu

pierwsze słyszę o czymś takim, ja mam wręcz odwrotnie, bo mam dużo wód przez co mam wielki brzuch ;) natomiast to że mało czujesz maluch to sie nie martw, w 22 tc te ruchy nie są aż tak bardzo jeszcze wyczuwalne :)

Gość czy ty
ja miałam mało wód w ciaży.Córka zdrowa i silna:) pij dużo wody mineralnej.Ja teraz pije za dwóch i wody mam w normie chociaż nie bardzo dużo.Jakbym piła tak jak w pierwszej ciaży znowu pewnie byłby problem

ja pije duzo wody ,ale tez bardzo czesto chodze siusiu. Wystarczy ze wypije szklanke wody to za jakies 10-15 min juz ide do toalety. Czasem mam wrazenie ze co wypije to odrazu wysiusiam. Moze dlatego mam tak mało wód, bo ja wszystko wysiusiam i nic sie nie zostaje? Wiem moze to głupie ,ale juz tyle róznych wersji przeszlo mi przez głowe, ze masakra. chyba zwariuje od tego myslenia

Gość Matyldaaa
Nie pij całej butli na raz tylko przez cały dzien.Jak wypijesz na raz to szybko wysikasz i nic nie zostanie w organizmie.Nalezy pic np 2 litry wody przez cały dzien.

Gość nie przejmuj się
moja koleżanka miała całą ciążę za mało wód, poniżej dolnej granicy normy, urodziła zdrowego synka w terminie, miał tylko na początku duże problemy ze skórą, z powodu małowodzia, ale wszystko dało się wyleczyć specjalnymi kosmetykami i śladu nie ma :) lekarz kazał pić dużo płynów, ale bez przesady, najlepiej wodę niegazowaną ale "z czymś" np. z plasterkiem cytryny, jabłka, z dodatkiem soku owocowego oraz gotowane w domu kompoty bez cukru, wtedy organizm "myśli", że to coś do jedzenia i dłużej "trawi" wodę, nie jest od razu wysiusiana :) i ograniczyć zbędną sól i cukier w diecie, herbata najlepsza bezkofeinowa rooibos

Gość nie przejmuj się
tak jak wyżej ktoś napisał : nie więcej jak 2-3 litry płynów, ale przez cały dzień po trochu :)

dziekuje kochane za pocieszenie. Jakos tak lżej mi na sercu, chociaż i tak dalej bardzo sie martwie.

Ja mialam tez problem z malowodziem,ale okazalo sie ze byla rowniez wada rozwojowa u dziecka,najlepiej jak pojdziesz na usg genetyczne,wtedy beda mogli bardzo dokladnie zobaczyc czy jest wszystko ok,bo u mnie na zwyklym usg lekarz rowniez nie dopatrzyl sie niczego zlego

Gość gość
U mnie wykryli bezwodzie w 24 tc. Powodem była agenezja nerki i niedorozwój drugiej nereczki. Niestety nie udało się donosić tej ciąży. Przy małowodziu i bezwodziu słabiej rozwijają się płucka, albo wcale. Uważam, że tego problemu nie należy bagatelizować. Jest taki zabieg amnioinfuzji, czyli dopuszczania wód. Warto zapytać o niego.

Gość gość
moja kolezanka w pierszej ciazy miala malo wod, lekarz mowil ze wszystko ok, ale niestety poronila. w drugiej tez miala malo wod, ale juz chodzila do innego lekarza, troche lerzala w szpitalu, dziecko bylo wczesniakiem,cc, na szczesie zywe i zdrowe. moja rada zasiegnij rady jeszcze innego lekarza, bo moze byc ok ale tez i nie.

Gość gość
moja kolezanka jak lezala w szpitalu to mila ten zabieg amnioinfuzji, dzieki temu ma dziecko.