Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciężarówka_z_przebiegiem

Ciąża dojrzała...po trzydziestce

Polecane posty

Gość ciężarówka_z_przebiegiem

Witam. Sama nie wiem czy dobra nazwa tematu czy może nie pownno być, że ciąża w "podeszłym wieku". Do czterdziestki brakuje mi kilka chwil..czy są tu podobne Ciężarówki..?

Gość -podobna-
Witaj. mi też niedługo stuknie czterdziestka . Dwa m-ce temu urodziłam córeczkę - nie jest to pierwsze dziecko . Malutka jest cuuuudowna.Ciąża przebiegła bezproblemowo , poród prawie bezboleśnie. Wszyscy domownicy są w małej zakochani po uszy. I wcale nie uważam ,że jestem za stara na dzieci.

Gość super super
gratuluje mamusie,obyscie tylko umialy isc z duchem czasu zeby nie skrzywdzic w przyszlosci swoich pociech :)

Gość Zobaczyłam ten topic
Nie wiem jak to jest rodzić pierwsze dziecko blisko 40-stki. Ja mam jak na razie jednego syna - 2 latka, a ja 27. Niemniej, moja babcia miała pięcioro dzieci. pierwsze, jak na tamte czasy (tuż po wojnie) urodziła chyba dość późno, bo miała tyle samo lat co ja, czyli 25, drugie 29, 35, 39 i 42 lata... Wszystkie dzieci urodziły się zdrowe, a przecież w tamtych czasach, gdy nie było w zasadzie diagnostyki, troje dzieci urodziła już w wieku, w którym obecnie nalezy się pilnować... Pozdrawiam:)

Gość mammamm
"troje dzieci urodziła już w wieku, w którym obecnie nalezy się pilnować..." raczej wieku, w którym teraz kobiety rodzą coraz cześciej W Polsce kobiety po 40 roku zycia rodzą co roku od 6 tysięcy do 8 tysięcy dzieci.

Gość Zobaczyłam ten topic
Miałam na myśli to, że kobiety po 35 roku życia raczej namawia się na badania prenatalne i wg statystyk wzrasta ryzyko wad wrodzonych u dziecka. Nie mówiłam, że kobiety w tym wieku nie powinny rodzić, czy nie rodzą. Niemniej to, ze kobiety rodzą w tym wieku i to nie trzecie, czy czwarte, ale często pierwsze dziecko, to kwestia mody społecznej i wielu innych czynników. Biologia też się zmienia, ale raczej w tę stronę, że przesuwa się wiek pokwitania na wczesniejszy, a nie na późniejszy. Pomimo tendencji, że wiele kobiet rodzi po 35 r.ż., jednak jest to pewna medyczna granica.