Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dzisiaj byly wyniki rekrutacji

Socjologia/filologia polska - które studia wybrac? POMOCY!!!!

Polecane posty

doradzcie , nie dostalam sie na psychologie i mam te dwa do wyboru :(

Gość czarne sandałki
o matko, ani te ani te. rynek filologów polskich i socjologów już chyba się nasycił

Gość anastzzzjjjaaa
a ja jestemna filologii polskiej, wybralam sobie dodatkowo na 3 roku ciekawą specjalizację i jestem niesamowicie zadowolona

Gość romans histeryczny
dokładnie, filologia polska z odpowiednią specjalizacją to żaden przesyt tylko ciekawe studia+oferty pracy. o socjologii się nie wypowiadam, bo nic o niej nie wiem.

Gość widac kto idzie na fil. pol
lub socjo-spady, ktore nie dostały się na psychologie itp.

a ja mam do wyboru filologie angielską i pedagogikę wczesnoszkolną i przedszkolną z nauczaniem języka angielskiego. który kierunek byście wybrali?

jesli chcesz wiedziec, zabraklo mi 1,5 pkt na psychologie... Kurcze, ale teraz to juz w ogole nie wiem. Bylam raczej za socjologia, ale Wy mi radzicie calkiem inaczej. Kurwa mac, na pewno bede zalowac. :O

Teraz iść na studia, z którymi psycholgia ma najwięcej wsplneg, tzn. na takie gdzie są wykładane przedmioty, z których zaliczenia będziesz mogła mieć przepisane na psychologii. Za rok powtarzasz mature, dostajesz się na psychol. i przepisują Ci to co masz juz zaliczone, masz mniej przedmiotów, więcej czasu, czas na jakąś pracę itp.

dlatego chcialam wlasnie wybrac socjo, wydaje mi sie ze to najbardziej podobne studia do psychologi

Gość podtarkswefji
Wybierz pedagogikę :) Na 1 roku masz m.in: Psychologię ogólną Psychologie społeczną Psychologie rozwojową człowieka

Gość ja bym wybraoka socjologie
ale tylko ze wzgldu na wlasne zainteresowania. co do filologii to wybralabym angielska, ale czemu to nie wiem

Gość podtarkswefji
dzisiaj byly wyniki rekrutacji - jeśli interesuje Cię psychologia to wybierz pedagogikę! Ktoś dobrze radzi że możesz mieć potem przepisane oceny. Na pedagogice masz ciekawe przedmioty i to naprawdę wszechstronny kierunek. Masz m.in psychologie ogólną socjologię ogólną socjologie edukacji psychologie rozwojową człowieka Podstawy pedagogiki ogólnej Wprowadzenie do wiedzy o kulturze Aksjologie i etyka Historia wychowania i myśli pedagogicznej Historia filozofii Organizacja i Zarządzanie Podstawy prawa i ochrony własności intelektualnej język obcy Wprowadzenie do pedagogiki Pedagogika społeczna Metody badań pedagogicznych Teoretyczne podstawy kształcenia Oczywiście na każdej Uczelni mogą być inaczej rozplanowane przedmioty ;)

no ale przeciez teraz juz nie moge zmienic wyboru, prawda? A na pedagogike nie skladalam

Gość podtarkswefji
Szkoda ale jeszcze chyba można składać czy nie?!

Gość arramandda
Rok temu chciałam iśc na socjologię/resocjalizację, badź filologię polską. Wybrałam trzecie rozwiązanie. Uwiebiam czytać, pisać itp., ale wiem, że praca nauczycielki to nie moja działka. Dlatego tez wybrałam inną specjalizację, dzieki Bogu, na mojej uczelni jest ich 5. Po filologii polskiej możesz być np. logopedą :). Tzn. jezeli ukonczysz s. podyplomowe :O Na moim kierunku jest 10 grup, które miały wybrac swoje specjalizacje. 7 z nich wybrało nauczycielską. Jeżeli Ty tez zamierzasz być nauczycielką, to nie polecam tego kierunku, marne szanse na znalezienie pracy. I to prawda, co mówią o kierunkach humanistycznych - jezeli TROCHĘ sie pouczysz i masz szczęście, to dasz rade przebombić cały rok, tylko dwa przedmioty sprawiły mi pewne trudności. Jezeli jestes słaba z gramatyki, to te studia bedą dla Ciebie ciężkie. Ja na Twoim miejscu poczekałabym rok i poszła na psychologię, bo jeżeli nie kochasz j. polskiego i niewiele Cię z nim łączy (myśle o pasji), to niestety, nie warto w to brnąć. Zastanów sie poważnie. Ja na pewno nie żałuję, że nie poszłam na socjologię, bo bym się tam męczyła.