Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość żona i przyszła matka

Bieloctwo u dzieci....

Polecane posty

Witam chciałabym zapytać, czy któraś z Was lub Waszych mężów choruje na bielactwo?????? Czy często się zdarza, że dzieciaki odziedziczają tę chorobę???

przepraszam za błąd w temacie 👄

Gość njhnjhb
Mąż nie, ale syn ma bielactwo nabyte :(

z tego co pamietam ze studiów to dziecko może odziedziczyć bielactwo uogólnione (całkowite), ale to raczej się zdarza gdy oboje rodzice są chorzy. Jak tylko jeden z rodziców to dziecko może odziedziczyć częściowo bielactwo, ale niekoniecznie - tu już jest loteria.

Bo jestem w ciąży i dziś wyczytałam, że dziecko też może mieć... Ja nie mam, mąż ma :( Tylko dziwne jest to, że jego rodzice nie mają.... I dlatego nie wiem na czym to polega!

No z tego co kojarzy to raczej nie mieli... Ale raczej.... Jego ciocia (mamy siostra) ma taką małą białą plamkę na dłoni.... Ciekawe czy maleństwo też będzie miało hhhh

Gość dwwqaw
Moja corcia ma na przyklad od urodzenia przy uchu na paliczko biala plamkę,ktora latem jest bardziej widoczna z racji tego ze buzka jest b.opalona. Moja tesciowa na bielactwo choruje, b.sie przestraszylam i poszlam do lekarza zapytac czy przypadkiem moja corka nie odziedziczyla tego swinstwa, powiedzieli ze nie wyglada to na bielactwo, tylko takie znamie, w ktorym jest mniej pigmentu.

ale właśnie takie znamię to bielactwo tylko częściowe, czyli odziedziczone po jednym z przodkow lub tylko przez jeden gen, a nie całą pulę.

no niby się dziedziczy czytałam w necie, ale chyba 30% ludzi..... ciekawe jak będzie u nas no mąż zauważa ostatnio więcej plam :( Może teraz gdy słońce świeci... Ehhhh