Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość natalka zalamana

czy sa tu jakies puszyste mamy???

Polecane posty

Gość natalka zalamana

mam roblem jak nie prztyc w ciazy jestem otyla mam tendencje do tycia i boje sie ze po porozie bede wygladala jak potwor moge stosowac jakas diete odchudzajaca podczas ciazy??? ludzie pomocy to jest dla mnie bardzo wazne aha powiedzcie mi ile moge przytyc ???

Gość Żenua to forum po prostu
po prostu jedz zdrowo, ale nie za dwoje. niektóre owoce też tuczą. ostrożnie z winogronem, bananami, gruszkami, oczywiście jedz owoce, ale uważaj, zeby nie przesadzić z ich ilością. Mój gin mówił, że nalezy jeść więcej warzyw niż owoców.

hejka. Ja mam nadwagę,a moja rada: dużo surówek,mięsko gotowane lub pieczone,pieczywo pełnozairniste,musli,do picia woda a nie słodkie napoje,powinnas przytyc nie więcej jak 7-9 kg,ja planuje w ogóle:) Bedzie dobze:)

Gość Otyła111
A ja mam nie tylko nadwagę, jestem po prostu otyła... Teraz jestem w 35 tyg ciąży, ważę 108kg, przed ciążą 104kg. Uważam, że nie masz czym się martwić, bo raczej dużo nie przytyjesz. To szczupłe dziewczyny tyją najwięcej w ciąży. Ja jem wszystko, lody, ciasta, ciastka, cukierki, owoce (każde!!!), warzywa i ogólnie wszystko na co mam ochotę!!! Nigdy niczego sobie nie odmawiałam i jak widać nie wiele przytyłam;-)

Gość natalka zalamana
dziekuje za rady :D:D:D:D:D mam nadzieje ze duzo nie przytyje :O

Gość natalka zalamana
Otyla111 ja tez jestem otyla waze tak samo jak ty bo jzu przytylam przed tym jak dowiedzialam sie ze jestem w ciazy wazylam 98 a waze 108 mieszkam w anglii po powrocie z polski to sie wlasnie ze mna stalo a moge mie jakas diete????? wiecie typo ograniczenie jedenia

Gość natalka zalamana
hallo nikt mi nie odp??? rozmawiacie tylko miedzy soba >>>>???? :(

Odchydzać się w ciąży nie możesz, ale musisz sie ograniczać, jedz dużo warzyw, owoce, unikaj tłustych i smażonych rzeczy, słodyczy, słodkich napojów, pij 2-3 litrów niegazowanej wody mineralnej. Zapytaj też lekarza prowadzącego co o tym sądzi.

Natalka,musisz oganiczy cukier i tłuszcz,ale jeść tyle ile masz potzeby. Ja np. na obiad zjem udko z kuczaka a zamiast ziemniaków mnóstwp mnóstwo surówki np. z pekińskiej kapusty. Ja waze 96,z taką też wagą zaczęłam. Naprawde zasbaj o to by sie zdrowo odżywiać,to jest kwestia tego,żeby Ci sie nie przyplątałą cukzyca i za wysokie cisnienie. I dużo ruchu: basen,joga,spacery. Pozdrawiam

Gość wlasnie
ja rowniez obawiam sie,ze kiedy zajde w ciaze bede wygladac jak wieloryb:/tymbardziej znajac swoje sklonnosci do tycia.dziewczyny,ale widze,ze dobrze tutaj doradzacie.trzeba trzymac sie zasad zdrowego odzywiania i powinno byc ok:)

Gość Otyła111
Natalka nie przejmuj się za bardzo ilością kilogramów w ciąży, wiadomo nie można przesadzić, ale 10 kg to nie najgorzej. Powiedz w którym jesteś tygodniu? Ja mam tytlko te 4 kg na plusie i bardzo się bałam czy z Dzidzią wszystko ok, czy nie będzie za malutka, ale na USG 3D wyszło, ze wszystko w normie więc się już nie martwię. Dziewczyny mają racje - dużo ruchu i w miarę zdrowe odżywianie na pewno pomogą. Oczywiście jak masz ochotę czasem na coś niezdrowego to sobie pozwól, tylko z umiarem;-) Co do ruchu to ja postawiłam na spacery z psem, nie wiele robisz, a kg tracisz;-) POZDRAWIAM

Gość njjnnjk
zacznę od tego że jest 6 zasadniczych zasad: 1.ilość posiłków 5 2.1,5 l wody dziennie 3.nie smarujemy (masłem kanapek) 4.nie smażymy 5.nie słodzimy 6.ograniczamy sól Każdego dnia człowiek powinien zjadać odpowiednią ilość składników odżywczych i przy okazji bardzo brać do serca te 6 zasad, z tym smarowaniem jest tak że możesz sobie posmarować kanapkę jeśli nie będzie ona miała innego tłuszczu np. ryba z puszki w oleju, ale jeśli zjesz z pomidorem tylko to masłem możesz posmarować. A teraz gramatura racji żywnościowej. PRODUKTY ZBOŻOWE: -pieczywo mieszane 175g 3-4 porcje (300g) -mąka, makarony, kasze 30 g (45g) PRODUKTY MLECZNE: -mleko i napoje mleczne 2% 400 g (500g) -twaróg chudy 50g 2-3 porcje (50g) JAJA: -1/2 jaja MIĘSO, WĘDLINY, DRÓB, RYBY: -mięso, drób, ryby 120g (100g) -wędliny 30g (50g) TŁUSZCZE: -oleje, oliwa 20g (30g) -masło, margaryna 10g (10g) ZIEMNIAKI 200 g (3-4 szt) (250g) WARZYWA: 400g 4 porcje (500g) OWOCE: 200g (250g) CUKIER: 10g Może to być trochę trudne do zrealizowania ale jak się wprawisz to nie będzie tak źle, jeśli zrezygnujesz z cukru to możesz np. zjeść jedno jabłko dodatkowo. Te napije mleczne to kefir czy jogurt ale naturalny, nie jeść owocowych słodkich bo są niezdrowe, lepiej sobie do naturalnego owoce wkroić, a jak nie chce ci się mleka to 100 g mleka=50g twarogu. Jeśli jesz 5 posiłków dziennie to 3-4 posiłki muszą zawierać pieczywo i warzywa, tak jak ci zaznaczyłam. Możesz sobie gotować zupy ale też pilnować tej gramatury. Pieczywo możesz jeść różne, nawet francuskie bagietki, ale codziennie staraj się zjeść ze 2-3 rodzaje pieczywa (razowe, białe) Staraj się unikaj soków, alkoholu. Jak będziesz miała pytania to dzwoń lub pisz, i trzymam kciuki :) życzę wytrwałości i zdrówka :) Gramatura w nawiasie jest to dieta w drugiej połowie ciąży. Dostałam to w instytucie żywności i żywienia w Warszawie i gwarantuję własną głowa uczciwość iż nie jest to dieta cud z neta ściągnięta :)