Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aholebhc

Podatki. !? !? ???

Polecane posty

Gość aholebhc

Słuchajcie mam kilka pytań odnośnie podatków - mam nadzieje że znajdzie się osoba która jest nieco mądrzejsza ode mnie w tych sprawach i się na tym zna. Będę bardzo wdzięczna za każdą pomoc w tej sprawie. (potrzebuje to w wielu sprawach dlatego chcę zrobić różne zestawienia). Np. Moja znajoma załóżmy - Agnieszka dostała darowiznę w wysokości 2,500 zł od koleżanki Jolki. Nie są one spokrewnione w żaden sposób. Więc jest to 3 grupa podatkowa ( - c) 4 902 zł -jeżeli nabywcą jest osoba zaliczona do III grupy podatkowej - to kwota wolna od podatku). Pieniązki Agnieszka dostała na swoje konto bankowe w tytule przelewu ma wpisane Darowizna. Czy musi się rozliczać? Moja odpowiedź; Nie, ponieważ kwota nie przekroczyła sumy wolnej od podatku. 2) Agnieszka 2 lata temu potem dostała znów od Agnieszki kwotę 2,500zł też od koleżanki Jolki. Czy teraz musi się rozliczać? Moja odpowiedź; Tak, ponieważ darowizny się sumują przez okres 5 lat od jednej osoby. A 2,500 + 2,500 = 5,000 - więc to już nie kwota wolna od podatku. Zatem ile Agnieszka musi zapłacić podatku? 3) Pytanie takie już ogólne. Czy darowizny rozlicza się tylko te które są spisane przez notariusza? Czy rozlicza się darowizny te które są np. przelewane na konto pod warunkiem że przekroczą kwotę wolną od podatku? Czy Urząd Skarbowy ma dostęp do prywatnego konta danej osoby? Z góry dziękuje za odpowiedź Dobranoc!

Gość aholebhc
4) Jeśli darowizna zaś przesyłana jest na konto bankowe. Jakie dane powinien posiadać darczyńca osoby której chce przekazać darowiznę by ona się liczyła ? (jeśli jest ponad kwotę wolnej od podatku). Moja odpowiedź; Myślę że NIP i adres tej osoby. Ponieważ NIP - to Numer Identyfikacji Podatkowej. Z góry dziękuje, osoby mądrzejsze o odp. Interesuje się zagadnieniami podatkowymi oraz finansami ale kształcę się w tym zakresie na własną rękę.

spytaj babki od PCC w US albo na www.forum.prawnikow.pl tam bezplatnie ci pomoga,a przyjajmniej powinni albo www forumprawne.org

Gość aholebhc
Podbijam

Gość Marcin

W sprawach podatkach warto się kontatowac z jakimś biurem rachnukowym, ja u siebie w ostrowie Wielkopolskim korzystam z biura Marcina Kowalewskiego, solidna obsługa, znają sie na temacie.