Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wierna

Chrzciny PROBLEM!!!

Polecane posty

Mój narzeczony został poproszony o bycie chrzesnym syna kolegi z pracy, pracują ze sobą dopiero gdzieś tak od roku. I tu pojawia się problem ... Dziecku się nie odmawia więc się zgodził. Z kasą u nas krucho a chrzciny to mega wydatek :/ cz możecie cos doradzić co się kupuje dziecku chłopcu nie mamy swoich dzieci a na bycie chrzestnym tez przydazylo sie pierwszy raz. MAcie jakies pomysły :)

chłopcu złoty krzyzyk.trzeba było sie nie zgadzać,bycie chrzestnym to same problemy.ja nie mam bierzmowania wiec mam problem z głowy:P

no jak sie nie zgodzic jak prosza :/ krzyzyk mowiecie ...

takie ciekway temat a nie chcecie dyskutowyac :) ale jestescie:(

Gość sennikkinnes
eeej pisac tu ja tez bede chrzestna tylko ze dziewczynki i tez nie mam pojecia co sie kupuje w prezencie.. doradzac prosze!!!

dziewczynce złotą "bozie". no ale po co dawać jeszcze kase jak sie prezent daje? wogóle straszny cyrk z tym wszystkim,współczuje chrzestnym

a my jeszcze nie praktykujacy jestesmy :D zyjemy w "konkubinacie" i na chrzesnego prosza mojego KOSZMAR!

Gość sennikkinnes
dziewczynce tylko zloty lancuszek z bozia? ee to jeszcze nie tak zle myslalam ze to trzeba sie bardziej nagimnastykowac z tym prezentem. a co do formalnosci wystarczy mi zaswiadczenie z mojej parafii ze bylam chrzczona bierzmowana mialam komunie? jak to wyglada?

zaswiadczenie trzeba miec z parafi o bierzmowaniu i ze mozesz byc chrzestna. A ja pytam o chlopca co sie daje w prazenice?

no juz napisałam ze złoty krzyżyk.wystarczy.chyba że chcesz rocznemu dziecku kino domowe kupić.jeden wielki cyrk i tyle. zaświadczenie można wziąc nawet nie ze swojej parafi,tylko trzeba trafić na fajnego proboszcza

ten chrzesniak mojego to jak bedzie chrzczony to jeszcze 2 miesiecy nie bedzie mail wiec troche szybko to wszystko jego rodzice chca zaltwac...

Krzyzyków sie nie kupuje. Kup jakiś ładny medalik, my naszej chrześnicy kupiliśmy złoty łańcuszek z serduszkiem, kolczyki i to co może przydać się też chłopcu złota bransoletka z jej inicjałami i datą chrztu, tyle że ja sama tego nie kupowałam bo ja razem z moim narzeczonym jesteśmy chrzestnymi tej samej dziewczynki:) No i jeszcze ubranko do chrztu i kupiliśmy bo w Angli sa tanie i prześliczne. A tak naprawde mama dziewczynki w ogóle nie oczekiwała od nas dużych prezentów:) No i dla mnie moja chrześnica nie jest uciążliwym wydatkiem bo uwielbiam jej sprawiać prezenty, widzieć tą jej radość w tych prześlicznych oczkach i czuć ten nasycony bezinteresowna miłością mocny uścisk na mojej szyi i słowa kocham cie ciociu. A jest to córeczka mojej mamy przjaciólki i siostra mojej przyjaciółki także pokrewieństwa też nie ma:)

Gość kurde wejdźcie sobie
w internet, tam jest pełno stron o prezentach na różne okazje, w tym kilka o samych na chrzest. Są opisane różne możliwości. Jako prezenty od chrzestnych wymienia się różności od tradycyjnych medalików i pisma świętego po pamiątki ze srebra/złota/kamieni szlachetnych w postaci grzechotek, smoczków, bucików na których graweruje się datę, imię dziecka itp. Można też zakupić dziecku polisę taką, że przez całe życie np. do 18 coś się tam wpłaca, np. z okazji jakichś urodzin, komunii, albo co miesiąc jak macie kasę i jesteście zżyci z dzieckiem :)

ciezka sprawa z tym wszystkim a wydatki tez nie male jak sie okazuje

Gość kurde wejdźcie sobie
Ja mam za to inny problem. Idę na chrzest w rodzinie, nie jako chrzestna tylko tak po prostu, bo bliska rodzina. Chrzczone będą dwie dziewczynki, rodzenstwo, jedna malutka kilkumiesięczna, druga trzyletnia. No i mam problem. Jako nie chrzestna nie poczuwam się do kupowania drogich pamiątek, a coś jednak chcialabym kupić. Tylko co? Te strony inetrnetowe piszą o jakichś maskotkach, ubrankach, zabawkach typu huśtawki... Ale dla tej małej to pewnie wszystko mają po starszej, więc po co dublować? Ubranka to tez nie wiem, ani jaki rozmiar ani nic, nie znam się na dzieciach...

Ja nie wiem o jakich Ty wydatkach piszesz. Nie musisz kupować nic złotego, ta bransoletka z inicjałamii data chrztu może być srebrna a to wydatek 60zl z grawerką, chyba że tego chłopca rodzice mają wygórowane wymagania od chrzestnych. Mój M ma 2 chrześnice jadna nasza wspólna i druga córka jego brata i jakoś dużych wydatków na nie nie mamy:) A pójście co jakiś czas na lody , czy kupienie bez okazji jakiejś skromnej zabawki nigdy dla nas nie była probleme, ja nie raz kupowalam z kieszonkowego prezenty jak jeszcze się uczyłam. wiadomo komunia, 18-nastka, ślub jest wydatkiem, ale tak jak ktoś powiedział, można założyć polise i wtedy na 18-naste urodziny będzie chrzesniak miał prezent. A na uzbieranie na prezent na komunie maicie 9 lat hehe:P

zgadza sie wszystko co mowicie ze mozna odlozyc na pozniejsze lata. Ale ja mam problem teraz wlasnie co do chrztu co sie powinno podarowac dziecku. pozniej jakos damy rade teraz na ta chwile mamy wlasnie taki problem

Gość praktykujący obserwator
jak ksiądz powie "światło Chrystusa" to niech twój chłop weźmie świece i odpali:D było by miło jakby poszedł do spowiedzi:P to tyle z najbliższych "obowiązków" chrzestnego

rozwala Cie bazienka moje podejscie trudno nie kazdy musi udawac ze jest mega wierzacy skoro tego nie czuje :( a to ze ktoś poprosil mojego na chrzestnego to juz chyba jego decyzja. Uwazasz e powinien odmowic skoro taka wierzaca jestes i nzasz wszechobecnie panujace obyczaje spolecznie to chyba powinnas wiedziec ze raczej sie nie odmawia jak juz ktos cie wybierze. To nie takie czasy jak 20 czy 30 lat temu ze bralo sie chrzesnych tylko po rodziinie bio tak wypada... To ze nie praktykujemy nie jest rownoznaczne z tym ze nie bezdiemy pomagac w wychowywaniu dziecka TWOJE myslenie wlasnie mnie powala:( Jakie to ma znaczenie przy wychowywaniu dziecka chyba chodzo w zyciu o to by byc dobrym czlowiekiem!

nie mam żadnego chrześniaka bo żyję z moim mężem bez kościelnego ślubu....i dzięki bogu, bo mam taki zawód że pewnie wszyscy dookoła myślą że śpię na kasie( miałabym chrześniaków na pęczki) ....a w życiu różnie bywa...

Gość no wlasnie ja tez
zostalam poproszona na chrzestna, corki mojej bliskiej kolezanki. tez sie zastanawiam nad prezentem. aha i mam bierzmowanie, ale przez cale technikum bylam zwolniona z religii, to nie bedzie zadna przeszkodą? nie wiem dlaczego dla niektorych to taki problem bycie chrzestnym. ja zawsze nią chcialam byc i w koncu sie doczekalam wiec sie ciesze :)

Gość no wlasnie ja tez
up

Gość mogliscie spokojnie
odmowic tlumaczac ze jestescie niewierzacy, to jest strasznie obludne bede chrzestna bo glupio odmowic ale cala instytucja kosciola jest dla mnie bzdura, bycie chrzestnym to nie tylko kupowanie prezentow na urodziny czy komunie :O

Gość mogliscie spokojnie
a cale to gadanie "dziecku sie nie odmawia" bierze sie z jakis starych zabobonow :O jak ktos ma powod to powinien wrecz odmowic niz byc pozniej byle jakim chrzestnym

łatwo kogoś oceniać nie znając go, cały urok kafeteri :D