Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kołowrotek na wodzie

czy na kafeterii są piękne kobiety?

Polecane posty

Ja wchodzac myslalam, ze beda tu zamieszczane zdjecia pieknych kobiet i sobie chociaz poogladam, a tu niestety ;)

Czesc Depeche:) Istnieje takie (niby) uniwersalne piekno w naszej kulturze kreowane przez mass media, ale ja sie nie zgadzam zupelnie z tymi schematami. Dla mnie piekno to przedewszystkim serce, nie cialo. Dla kazdego piekno to zupelnie cos innego.

bejszus- dla mnie ideal to bellucci. moja Afrodyta... doc- bedziesz tu za 30 minut? bo musze isc biegac :( brat mnie zmusza i molestuje.

biegalam tylko 10 minut, moj brat sie' zle czul' ( dawno nie biegal i sie obawaial ze ze mna przegra :P) wiec sie wykapalam i oto jestem. house, bombat, reszta? jestscie?

zagadnienie piekna... w ogole... hmm.. nie sadze ze da sie je jakos zdefiniowac, obiektywnie. a ty co myslisz?

Ja mysle, ze piekno to zespol wewnetrznych i zewnetrznych cech, ktore polaczone razem w danym osobniku pozwalaja innemu osobnikowi stwierdzic iz druga osoba warta jest uwagi. Przy czym kryteria oceny tych cech sa zalezne od charakteru i wychowania tej drugiej osoby :)

Stad moim zdaniem teoria, ze tak naprawde kazdy jest piekny bowiem to, ze ktos nie dostrzega piekna w sobie, to nie znaczy, ze druga osoba go nie ujrzy :)

hmm.. prawda jednakze.. uwazam... ze czlowiek ktory jest piekny zewnatrz moze nie byc piekny w srodku czyli istnieje cos takiego jak piekno powierzchowne.

Ale to czy ktos jest dobry w srodku czy zly wynika tylko i wylacznie z okreslonych norm moralnych. To, ze Ci sie nie podobaja okreslone cechy charakteru, to wcale nie znaczy, ze nie znajdzie sie ktos komu sie, nie spodobaja i dla kogos takiego dana jednostka jest piekna. Ja podejrzewam, ze moj system norm moralnych jest zblizony do Twojego, ale inny jest np. w grupach przestepczych gdzie panuje sprzeciw wobec powszechnie panujacym norma. A piekno powierchowne? Hmmm. Wydaje mi sie, ze o pieknie powierzchownym w pelni obiektywnie mowic nie mozna. Jak myslisz ?

tak, co do morlanoscie sie agadzam. hmm.. piekno powierzchowne jest inne w innym miejscu tzn. istnieja inne standardy.

Czyli mozna tak ustalic, ze definicja piekna moze byc w miare uniwersalna, ale kiedy staramy sie wchodzic w jej szczegoly to wszystko robi sie bardzo zagmatwane, a na postrzeganie piekna wplywa moim zdaniem wiele czynnikow. Waznym bardzo czynnikiem jest przynaleznosc do danej cywilizacji. Czlonek cywilizacji zachhodniej inaczej postrzega piekno (ale nie ogolne ;) ) niz czlonek cywilizacji np. Arabsko-mulzumanskiej. Ma n to wplyw napewno tez wychowanie jak i rowniez geny. Sporo tego mozna wymieniac.

geny w ogole bardzo wplywaja na nasze upodobania. ludzie o podobnych genach maja do siebie bardzo duzy pociag seksualny slyszlalam. ale jesli chodzi o kulture... masz racje. jednakze jestem pewna ze istnieje cos takiego jak piekno niepodwazalane czyli nie mozna stwierdzic ze ktos jest brzydki, nawet jesli nie jest w twoim typie.

Pewnie, ze nie ma czegos takiego jak piekno niepodwazalne :) Bo na piekno nie sklada sie tylko wyglad :), w sumie wychodzi na to, ze nikt, nie jest brzydki bo wszystko o normy uderza :D Adolf Hitler dla nas jest wstretnym morderca, a dla neonazistow Bogiem wojny :P

Ja wiem, ze z Hitletrem jest inaczej dla zartu sie tym przykladem posluzylem :) Po prostu wydaje mi sie, ze nie ma ludzi brzydkich, bo to, ze ktos nazwie mnie czy Ciebie osoba brzydka to nie czyni z nas wcale takich osob. Nikt, nie jest brzydki w 100%, a jesli o tego Hitlera chodzi to masz racje, ze to inna sprawa bo to byl zbyt skajny przyklad z mojej strony;)

Ale my mowimy w tej chwili o pieknie w gatunku ludzkim. Mozemy wejsc na poczucie piekna miedzy gatunkami. Czlowiek, nie moze miec 6 par oczu, ale jesli jakis owad ma (nie wiem czy ma :) ) to dla naszego gatunku jest brzydki, a jednak dla przedstawicieli swojego gatunku moze byc piekny ;)

Definicja piekna z netu :) czyjes prywatne badania chyba, ale w sumie madrze sformulowana :) Piękno - pozytywna właściwość estetyczna bytu wynikająca z zachowania proporcji, harmonii barw, dźwięków, stosowności, umiarze i użyteczności. Istnieje piękno idealne, duchowe, moralne, naturalne, cielesne, obiektywne i subiektywne. Pojęcie to jest silnie związane z teorią estetyki.