Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojona mamaaa

ruchy płodu 37tc

Polecane posty

powiedzcie jak liczyc ruchy płodu pod koniec ciązy?Wiadomo,ze teraz malentwo sie przesuwa i wierci a nie kopie,wiec jako jeden ruch mam liczyc zespol przeciagniec czy jak?Boje sie bo od rana maly ruszyl sie tylko 2 razy i nie wiem co mam robic :(

no prosze czy nikt nie wie?!

Gość lidka słomka
spokojnie :) ja jestem w 38 tc. Dziecku jest już ciasno, moja też sie mało teraz rusza, no chyba, że ma natchnienie :) Poza tym dziecko też ma fazy czuwania i fazy snu. Jak się niepokoisz, ze tak długo się nie rusza to sobie usiądź i wyszukaj palcami jego rączkę, nóżke, albo plecki, wszytko jedno i naciśnij, moja wtedy "ucieka" i rośnie mi górka w innym miejscu :)

A nie dał Ci lekarz karty ruchów płodu? Niepokoić masz się wtedy, jeśli przez dwa dni pod rząd, w godzinach 9:00 - 21:00 dziecko poruszy się mniej niż 10 razy.

Gość lidka słomka
ale jak kobieta jest cały dzien na nogach to może nie czuć ruchów dziecka bo nie zwraca na nie uwagi kiedy cos robi, a poza tym maluch może spać. Niektóre dzieci są aktywniejsze w nocy, niz w dzień.

No, ale jeśli się boi, to chyba poświęci się i postara się skupić, by liczyć te ruchy? Przecież tylko ona może liczyć, bo tylko ona je odczuwa...

Gość jestem w 37 tc
Ja nie licze ruchow, nawet nie mam takiej karty, o ktorej niektore z was mowia, a synus rusza sie roznie w zaleznosci od dnia. Jednego dnia mniej, innego bardziej, ale ogolniej duzo mniej niz jeszcze 2-3 tygodnie temu, co jest normalna sprawa, bo ma malo miejsca. Ruchy tez sa inne: nie ma kopniaczkow i skaczacego brzucha, a jest przesuwanie, prostowanie nozek (wtedy fajnie moge wyczuc stopke :D ) i ogolnie takie "falowanie" brzucha. Mysle, ze nie masz co sie denerwowac, bo dzieci pod koniec ciazy sie naprawde mniej ruszaja. I to prawda, ze jak jestes zajeta to po prostu nie zauwazasz ruchow. Sprobuj sie polozyc, zjesc cos (najlepiej cos slodkiego) i wtedy powinnas poczuc jak maluszek sie rusza. Zrob tak i daj znac :)