Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hejka123..6

pomocy przy zaproszeniach!! własnie wypisuje i jest kłopot

Polecane posty

Marusa Grzegorczyk Dycht Pietruczak a niby dlaczego tych nazwisk sie nie odmienia? poslugujecie sie widocznie jakims idiolektami, albo uwazacie sie za zasrane arystokratki, ktore koniecznie musza sie wyrozniac i tworza wlasne zasady gramatyczne :O

Gość upuppppupupup
NIE ROZUMIEM dlaczego nie jestes nie przyjemna i obrazasz mnie i inne dziewczyny na forum:O to świadczy tylko o twojej kulturze a raczej o jej braku ja pytalam po rodzinie to mowili zeby nei odmieniac więc nie odmienialam a zreszto Katarzyna Grzegorczykowa/grzegorczykówna - to strasznie głupio brzmi właśnie tak starodawnie :O

Gość polonista...
Panna, nie pieprz głupot, jak nie wiesz. Wszystkie nazwiska się odmienia poza brzmiącymi wyjątkowo obco dla polskiej fleksji (zwłaszcza jak pisownia jest całkowicie inna od wymowy), np Delacroix.

Gość polonista...
-owa, ówna, to formy przestarzałe, które wyszły z uzycia i nie o tym tu rozmawiamy.

Gość polonista...
Grzegorczyka, -owi, -iem; Piertruszak -a, -iem; W czym ty w ogóle widzisz problem? Kogo zaprasza? Pietruszaka. O kim rozmawia? O Pietruszaku.

nazwiska w Polsce się odmienia, bo tak jest poprawnie i zgodnie z zasadami j.polskiego. Wszystkie nazwiska które wymieniłyście że się niby nie odmienia powinny być odmienione i koniec. Zachęcam do przeczytania tego tematu: http://usenet.gazeta.pl/usenet/0,47943.html?group=pl.hum.polszczyzna&tid=1050291&MID=%3Ch1d6fi%24ng%241%40inews.gazeta.pl%3E oraz zajrzenia tutaj: http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629595

Gość polonista...
"ja pytalam po rodzinie to mowili zeby nei odmieniac więc nie odmienialam" Przykro to stwierdzić, ale delikatnie mówiąc, z inteligenckiej rodziny to ty chyba panna nie pochodzisz.... :( :( :(

Gość Natkaa__
Te polonista, masz jakis kompleks czy co? Czemu obrazasz ja i jej rodzine? Masz sie za jakies guru?? Mnie od podstawowki uczono ze odmienia sie tylko polsko brzmiace nazwiska - ski - ska itp a za malo inteligentna sie nie uwazam, popracuj troche nad szacunkiem dla ludzi, zenada;/

rany, ale problem, jedne nazwiska się odmienia a inne nie, wystarczy pomysleć LUDZIE MYŚLCIE!! MYŚLENIE MA PRZYSZŁOŚĆ! Moje się nie odmienia bo się kończy na -icz i kropka I jakby mnie ktoś przerobił na -iczową to byłabym zła:P

Gość ale jajcarnia
A niby dlaczego nazwisko zakończone na icz sienie odmienia? Anna Kononowicz Annę i Piotra Kononowiczów Przecież jak ktoś sie nazywa Nowak, to też nie pisze sie Annę Nowakową....

czy polsko brzmiące nazwiska to tylko te na -ski? A Nowak to nie jest polskie nazwisko? kogo? Nowaka, Nowaków -icz? Ależ oczywiście też się odmienia: Lubicz, Lubicza, Lubiczów

Gość upuppppupupup
akurat większosc ttych nazwisk to znajomi jezu zapytałam czy odmienic czy nie powiedzieli ze nie i akurat tak sie składa że pochodze z bardzo inteligenckiej rodziny i kurwa mac debilu przestan mowic do mnie per "panna" bo widac ze albo jestes jakims nieudolnym profesorkiem albo sie na takiego kreujesz Grzegorczyka, -owi, -iem; Piertruszak -a, -iem; niewiem do czego to napisales chyba w zaproszeniach jest zapraszamy serdecznie SZ.P. Annę i Pawła Pietruczak (tak kazali mi napisac) powiedzieli ze dostali pietruczaków a to jest nie poprawnie Sz.P. Kasię Grzegorczyk - tak jest chyba poprawnie czy nie? Marusa sie nie odmienia bo to nei polskie nazwisko (ciotka ma je po mężu)

Gość ale jajcarnia
Piertruszak się odmienia czy się to komuś podoba czy nie... I ostatnio przeglądałam takie stare zaproszenia sprzed 20-30 lat, jakei dostawali rodzice i dziadkowie i muszę przyznać ze na wszystkich były odmienione nazwiska gości. To chyba współczesna szkoła tak ogłupia....

Gość upuppppupupup
no kurde ludzie mówię wam, że powiedziala mi żebym nie odmieniala jakbym odmienila to by pomyslala ze specjalnie jej na zlosc moze to zrobilam kurde wy czytac chyba ze zrozumieniem nie umiecie chciala tak to ma tak

widocznie Pietruczakowie nie wiedza nawet jak poprawnie odmienić swoje własne nazwisko bo właśnie powinno być Pietruczaków. ich widzimisię i ignorancja nie zmieniaja zasad ortografii. Równie dobrze ktoś mógłby chcieć żeby jego imię pisać \"Kżysztow\" albo \"\'Gżegoż\", będzie to tak samo poprawnie. akurat z Kasią Grzegorczyk ci się udało bo nazwiska kobiet odmienia się tylko wtedy gdy kończą się na a. Marusa też się odmienia bo ma formę jak zwykłe polskie nazwisko.

Gość upuppppupupup
No więc kurcze ich zaproszenia ich wydzimisię, powiedzieli tak to ja nie wnikałam chcą to mają to jest zaproszenie tylko dla nich a nie do ogólnego wglądu więc skoro chcieli zeby bylo tak napisane czemu ja mam miec cos przeciwko i jeszcze sie głowić

ludzie to myślą że są inteligentni jak nie odmienią bo tak jest elegancko. A akurat tak jest z błędem. A państwo Pietruczakowie nie wiedzą sami jak się ich nazwiska odmienia :)

Gość amarrka
witam mam pytanie dopiero zaczynam planowac slub i chcialabym wiedziec czy ktos moze mi polecic jakas dobra firme jesli chodzi o zaproszenia. Mieszkam zagranica wiec dobrze by bylo gdyby zaproszenia byly dokladnie takie same jak na podanych wzorach na stronie . Dzieki

Gość hejka123..6
dyskusja na całego :D może i odmienia się nazwiska ale wolę napisać Aleksandrę i Tomasza Chmiel zamiast Chmielów bo to jakioś dziwnie brzmi :o jeśli ktoś się na tym nie zna lub myśli że jego nazwisko się nie odmienia to może się obrazić że przekręcam jego nazwisko :o

Gość bbbbbbbbbb
Nie róbcie jaj... To, że ktoś nie chce, żeby jego nazwisko było odmieniane, bo mu się nie podoba, albo brzmi mu niebyt dobrze, to jego sprawa. Ale argumentu, że się nie odmienia, bo byłoby niepoprawnie nie przyjmuję i nie zrozumiem! Jedziecie po poloniście, a to jedna z nielicznych osób w tym wątku, która ma coś wartościowego do powiedzenia.

a mojego sie nie odmienia. z Miodkiem gadalam o tym jak w liceum zaprosilam go jakos goscia na jakies dni kultury czy cos.