Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość JML

daleka podróż z 5 miesięcznym bobasem

Polecane posty

moze jestem przewrazliwiona nie wiem, ale ja tez nie wyjmuje nigdy malego z fotelika. moj maz jest nawet gorszy ode mnie i na wszystko patrzy z podejrzliwoscia czy bezpieczne itd. w przypadku gdyby sie darl i nie dalo sie go znowu wlozyc do fotelika predzej pewnie bysmy spali w samochodzie (gdyby nie bylo nigdzie motelu - chociaz o motel znalezc az tak trudno nie jest) niz jechali z malym na kolanach. mielismy stluczke jak maly mial z 10 miesiecy. bylismy na pasie do skrecania w prawo, jechalismy bardzo wolno bo tuz przed samym skrzyzowaniem. samochod z lewej nagle wjechal w nas w przedni bok samochodu dokladniej w kolo (strona po ktorej byl fotelik, tylko ze fotelik z tylu). coz chcial tez skrecic w prawo ale nas nie zauwazyl :O prawie wjechalismy w drzewo bo stracilismy panowanie nad samochodem bo przednie kolo bylo praktycznie w srodku :O niby jechalismy wolno i tamten samochod tez dosc wolno a mimo wszystko ja mialam wielkiego siniaka na nodze, bolaly mnie plecy przez kilka dni i kolano przez miesiac (moja wina bo nie zapielam pasow, siedzialam z tylu). malemu nic nie bylo tylko sie wystraszyl. wyobrazacie sobie jak przy takiej niewinnej stluczce moglby on oberwac jesli ja mialam kolano obolale przez miesiac? i widzialam sile uderzenia po swoim siniaku ktory byl dodatkowo wypukly :O a w foteliku skonczylo sie na strachu. a co do tematu to ja bym pojechala tylko wlasnie albo noca i postoje albo z postojem w motelu. dobry pomysl z jechaniem w nocy polowe i postoj w ciagu dnia i znowu w nocy.

Gość emejlowa ama
lasidora-zgadzam sie z Tobą w 100procentach.Jestem mamą i gdy córa miała 6miesięcy ,pojechaliśmy 500km nad morze wielkiem,nowym samochodem z klimą.Nie odważyłabym się pojechać gdyby moje dziecko było nadpobudliwe.Było spokojnym aniołkiem,które przespało większość drogi.Nie było mowy o wyjmowaniu z fotelika-choć były kryzysowe momenty.Ale jeśli ktoś,twierdzi,ze dziecko nie jest kotwicą i postawi na swoim wyjezdzając na wakacje w b.odległe miejsce jednoczesnie wiedząc,że mogą być problemy bo dziecko ma taki temperament-to wydaje mi się,ze jest egoistą.Ja w tym roku na wakacje nie jadę-mam 3mies.niemowlę oprócz starszej córki.Trudno.Przezyję jakoś.Pojade za rok w jakieś fajniejsze miejsce.Dla mnie ważniejszy niż ładna opalenizna jest komfort dziecka.

Gość kromka chleba ze smalcem
Ja jechalam z 3 miesiecznym dzieckiem okolo 500 km, podroz trwala ok 8 godzin bo niestety autostrady tylko ok 30 km mielismy na trasie. Piszesz ze w aucie macie klimatyzacje, i podroz zajmuje wam okolo 10 godzin, to nie jest dlugo, ja bym jechala, przeciez nie jedziesz z noworodkiem.

mam nadzieję, że temat nie upadnie - Panie, które olewają kwestie fotelika jakoś się zmyły ;) swoją drogą ciekawe ile osób dba o bezpieczeństwo dziecka i w trakcie jazdy zapina je w foteliku a może znajdą się tutaj takie osoby, które nie zapięły dzieciom pasów i później tego żałowały? dla przestrogi dla innych mogłyby takie osoby się wypowiedzieć

a tak w ogole skoro juz mowa o dalekich podrozach to ma moze ktoras z Was doswiadczenie co do dlugich lotow z malymi dziecmi? moj ma niecale 17 miesiecy. za miesiac lecimy do Polski. spedzimy wiele godzin w samolocie i boje sie tego. o ile lotu do Polski boje sie mniej bo lecimy pozno i mam nadzieje ze bedzie spal o tyle powrotny bedzie rano i nie mam pojecia jak przetrwamy. bedzie chcial latac po samolocie pewnie i niewiadomo co jeszcze :O jakies rady na dlugie loty?

ja staram nie jezdzic sie w dalekie podroze autem.bardzo lubie jezdzic pociagiem- tam mozna dziecko wziac na kolana, pospacerowac po korytarzu, przewinac czy nakarmic.i przede wszystkim jest o wiele bezpieczniej. ja tez zawsze zapinam dziecko w foteliku.uwazam tak jak kilka z Was tu pisało, że lepiej być na miejscu nawet kilka godzin pozniej ale bezpiecznie niz narazac zdrowie dziecka zeby byc troszke wczesniej

hej lasiodora podtrzymuje temat :D moge wam sie podzilic kolejnymi doswiadczeniami podrozy z malym dzieckiem w foteliku :D wczoraj jechalismy 450km z 1,5 rocznym synkiem i to byl co najmniej koszmar :/ zaluje ze pojechalismy... nie spieszylo sie nam wcale wiec robilismy postoje na zwiedzanie zamkow itd.. ale te 450km jechalismy uwaga : 11 godzin! a mimo to maly byl rozwscieczony w foteliku i poza standardowymi 2 drzemkami w ciagu dnia zero snu :/ nie wyobrazam sobie 1000km :(( nawet bez fotelika :/ i powiem wam jeszcze raz ze wiele zalezy od sytuacji, wczoraj kiedy moglam sobie pozowlic na postoje, karmienia, spacery itd.. maly spedzil cala droge w foteliku pomimo jego wrzskow zlosci i placzu czasami ale to byly zupelnie rozne warunki, polska droga, dzien itd.. ja swoje zdanie podtrzymuje aczkolwiek nie wybieram sie z moim dzieckiem w zadne trasy 1000km tylko samolot, na szczescie moje dziecko w samolocie spi jak aniolek :)

Gość vilkakora
Do kluski serowej na pierwszej str jest mój post leciałam z malenka córka na wczasy do tunezji i wszystko było ok .lot był krótki nieco ponad 3 godz ale do lotniska dojeżdżaliśmy 200 km i tam troche zeszło.Nie wiem jat bedzie z takim troche wiekszym dzieckiem proponuje założyc nowy topik ew.zapytac lekarza a najlepiej miec wiadomości z pierwszej reki czyli od osługi samolotu? Jeśli ktoś ma taki kontakt wykorzystaj to.

duzo zalezy od samolotu, ja neidawno lecialam 2godz z malym i spal jak aniolek ale gdyby nie spal to pewnei byloby ciezko bo samolot byl tak ciasny ze nawet nei bylo go jka na kolanach trzymac a co dopiero sie ruszyc, jedyna nadzieja ze na lot z USA to lepsze samoloty lataja, ale dlugo faktycznie moze daj dziecku viburcol lub cos tego typu na uspokojenie i bedzie spac

Gość Dziewczyny nie wiem
czy to dobry pomysł?

Gość hjkytryy
podnosze

Firmy turystyczne oferują teraz mnóstwo ofert dostosowanych do wymagań klientów. Znajdzie się coś i dla rodzin z małym dzieckiem. Niektórzy uważają, ze nie warto się wybierać z bobasem w dalekie podróże, ale wcale tak nie jest. Bez problemu można wybrać się w dalszą podróż i nie martwić niczym.

Nie jechalabym tak daleko samochodem. Tesciowa ma racje. To nie noworodek, ze tylko je i spi w podrozy. Polecialabym samolotem. Nawet gdyby podroz lotnicza tez zabrala caly dzien. Jechalam z 7 miesieczna corka 350 km i mielismy wszyscy dosyc. mimo przystankow, dziecko bylo bardzo zmeczone jazda w foteliku. Na autostradzie nie mozna sie zatrzymac byle gdzie na postoj. Nie wiem jak was, ale mnie bardzo dekoncentruje dlugi placz dziecka, gdy prowadze samochod, zwlaszcza na dlugiej, nieznanej trasie.