Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

paulishija

Problemy z tłustą cerą.

Polecane posty

Cześć wszystkim! Mam bardzo nieładną cerę. Jest tłusta i świecąca, a ponad to mam jeszcze pozostałości po młodzieńczym trądziku (przebarwienia, wągry, od czasu do czasu jakieś większe krostki) i chciałabym pozbyć się tego wszystkiego. Na codzień stosuję podkład, korektor oraz puder matujący, ale to i tak nie działa. Makijaz dosłownie spływa mi pod koniec dnia, a ja mam taką pracę że zawsze powinnam wyglądać elegancko, ale przy takiej cerze niestety trudno zadbać o ten \\\"szyk\\\" i \\\"klasę\\\". Co radzicie dziewczyny? Jak zmatowić cerę, abym nie musiała ciągle chodzić z puderniczką w ręce? Jak pozbyć się wągrów? Jak odświeżyć buzię? Za wszystkie rady szczerze dziękuję, Paula.

Gość ona ma oregano
dla mnie swietnie dziala krem garniera czysta cera-matujacy i

Gość oreganowadziewczyna
Dla mnie ten krem proponowany wyżej to porazka, mam pół butli i stoi bo zal wyrzucic bo dosyc drogi byl :/ Moja cerna jest mieszana, swiecilam sie po 10 minutach od umycia twarzy, tudziez od nalozenia podkładu. Wągry i pory rozszerzone i ropne krostki wyskakujace dosyc czesto, a nie jestem już młoda. Zaczelam czytac Wizaz i postanowilam troche sie zajac cera, po pierwsze nie uzywac zadnych kremow matujacych, bo wysuszaja. Pol roku temu odstawilam zele do mycia twarzy i w ogóle wode z kranu. Uzywam np plynu micelarnego z ziaji, oliwki Hipp lub dwyfazowego z ziaji. Teraz chce zamowic przez Internet hydrolat z kocanki, podobno dobry do przemywania skóry. Poza tym kupiłąm jeden z niewielu u nas całkowicie mineralnych podkładow - essence. Sama zrobilam bronzer z glinki zielonej, czerwonej, cynamonu i pudru bambusowego.Do matowienia uzywam wlasnie pudru bambusowego, i nie swiece sie przez jakies 3-4 godziny, co dla mnie jeszcze kiedys wydawalo sie nie do osiagniecia:) Jako kremu uzywam teraz ziaji oliwkowej wyeminnie z kremem "dla ksiezniczek" z rossmanna, ale mysle o kupieniu filtra i nakladaniu go pod makijaz w celu chronienia skory przez promieniowaniem. Ogolnie, naturalna pielegnacja sprawila, ze wyrasta mi pryszczyk jeden na 2 tygodnie, pory sie zmniejszyly,wagrami sie nie przejmuje bo sa prawie niewidoczne, naprawde polecam naturalne kosmetyki i duuuzo nawilzania:)

Gość oisklokno
ja też mam tłustą cerą - niestety nie da się jej 'zlikwidować'. ja np używam żelu do mycia twarzy l'oreal. bardzo ładnie czyści i wysusza skórę - a o to chodzi

Gość Green Tea.
Oreganowadziewczyna - podziwiam za pomyslowosc, ciekawe sposoby :) Ja moze poradze prosciej. Jak juz tu wyzej wspominano, wizaz jest dobra strona do czytania opinii innych dziewczyn, wystarczy wejsc tu: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/kategoria.php?sort=avgDSC&kat=106 i czytac do woli aby wybrac odpowiedni krem dla siebie. Radze pamietac, ze tlusta cera rowniez potrzebuje nawilzenia, inaczej straci swoj blask, pojawia sie suche placki, bedzie wygladac niezdrowo. Rano dobrze jest uzywac kremu matujacego (np. Barwa - Siarkowa Moc, albo Dax Cosmetic - matujacy na dzien), a wieczorem lekki (beztluszczowy!) krem nawilzajacy, np. Flos-lek - Happy per aqua albo Nivea - Aqua Sensations. Na wyskakujace niespodzianki - zel punktowy (tez mozna poczytac opinie na wizazu KWC w dziale problemy skorne). Radze stosowac delikatny zel do mycia twarzy dla skory tlustej i mieszanek, ale ja dla zminimalizowania chemii uzywam szarego mydla naturalnego firmy Barwa. Polecam maseczke oczyszczajaca Dax Cosmetic vulcanic mat - jest rozgrzewajaca i bardzo gleboko oczyszcza, zweza pory, pomaga sie pozbyc wagrow. No i peeling, uzywam rowniez Dax Cosmetic vulcanic mat - mikrodermabrazji, jest to ostry peeling, ktory idealnie wygladza powierzchnie mojej skory, ale trzeba z nim uwazac jesli sie ma wysyp krostek, zeby nie rozdrapac. No i duzo wody trza pic coby nawadniac cere od srodka. Pozdrawiam!

Gość maria13
spróbujcie zwykłej mąki ziemniaczanej...kartoflanej...podobno pomaga

Gość oreganowadziewczyna
mąka, skrobia - bielą, co zwlaszcza teraz, w wakacje, kiedy jestesmy opalone mniej lub bardziej - przeszkadza. Ja ze swojej strony naprawde polecam puder bambusowy - nie potrzeba wtedy katowac twarzy kremami matującymi, ktore naprawde wysuszaja. http://www.biochemiaurody.com/sklep/...amboosilk.html