Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anka Makuła

Odmienić nazwisko czy nie????

Polecane posty

Gość Anka Makuła

wypisuje zaproszenia ślubne i mam problem, bo nie wiem czy odmienić nazwisko Makuła. jest to moje nazwisko którego u nas nikt nie odmienia, ale jedna rodzina którą zapraszam mieszka na drugim końcu polski i wiem że oni odmieniają. jak zrobic? do osób które nie odmieniają napisać: ........ zapraszają Beatę i Piotra Makuła a do tych którzy odmieniają: Beatę i Piotra Makułów już sama nie wiem

Gość pawik ///
tak.

Gość zawsze sie odmienia
;)

Gość NIE narzeczona
odmienić :)

Gość Anka Makuła
co tak? nie napisze do mojego brata rodzonego ze zapraszam Makułów bo u nas my nie uzywamy takiej formy a tamci odmieniaja i co napisac do tych tak a do tamtych tak?

Gość NIE narzeczona
"bez odmiany wygląda ładniej" kto zna polską ortografię wie, ze nalezy odmieniać :O

Gość Anka Makuła
no włąsnie bez odmiany tez dla mnie wygląda ładniej i my nie odmienialisly nigdy a oni tak bo pamietam ze nawet na drzwich wejsciowych mają napisane J. K Makułowie

NIE narzeczona -- nie wszystkie nazwiska sie odmieniaja. wez sobie np nazwisko Cichy - napiszesz panstwo Cisi czy Cichy??

Odmienić tym, którzy odmieniają, a nie odmieniać tym, którzy nie odmieniają. Tak najlepiej, wilk syty i owca cała, :D choć to nazwisko powinno się odmieniać.

Gość odmieniaj
W języku polskim wszystkie nazwiska się odmieniają. Nieodmienianie jest błędem językowym i brzmi pretensjonalnie.

Gość NIE narzeczona
oczywiście, że nie wszystkie ale to nazwisko akurat się odmienia :O

Gość so fine
nie wszystkie nazwiska sie odmienia mądralińscy!!! a co do nazwiska w temacie to nie mam pojęcia ale na moje oko lepiej wyglada nieodmienione, w wersji z odmianą brzmi troszkę śmiesznie

Gość a co ma ortografia do odmiany
?

Gość polonista...
KAŻDE nazwisko się odmienia. Poczytaj trochę panna, wpisz w googla odmiana nazwisk, a nie zadawaj pytania na forum, na którym wysokość tak wykształcenia, jak i inteligencji sięga podłogi.

Gość Anka Makuła
spadaj polonisto za 5 groszy

prosze bardzo polonisto oto google Obecnie stan prawny nie uznaje tradycyjnej odmiany nazwiska za nazwisko właściwe (wyjątkami są nazwiska pochodzenia odprzymiotnikowego, tj. zakończone na: -dzki, -cki, -ski w formie męskiej, zamienione odpowiednio na żeńskie; np.: Janicki - Janicka). Do dokumentów prawnych wpisywane jest nazwisko w nieodmienionej formie ze względu na tradycyjne uwarunkowania. Jednak używane są one często na miejsce nazwisk właściwych, a używanie zarówno odmiany jak i nazwiska właściwego nie jest niezgodne z zasadami językowymi. czyli mozna ale nie trzeba...i co??

Gość polonista...
Nie odmieniają się naprawdę szczególne przypadki, jak np nazwiska francuskie, które się całkowicie inaczej pisze niż czyta. Poza tym odmienia się praktycznie wszystko. Naprawdę wiedza nie boli, to uwaga też do reszty osób które udzielają rad na zasadzie, bo mnie się wydaje.... ŻENADA.

Gość odmieniaj
Niektóre nazwiska nie odmieniają się tylko u kobiet. Np. jeśli ktoś ma na nazwisko Nowak, to państwo Nowakowie, panstwa nowaków, pana nowaka, ale panią NOWAK. Kowalski to Kowalscy i Kowalskich, Strzelczyk, to Strzelczyków, Pana strzelczyka, pani strzelczyk Załóżmy, że ktoś się nazywa Łamaga, to będzie państwo Łamagowie, Pana Łamagę, Panią Łamagę, nie ma państwa Łamagów, o państwie Łamagach rozmawiam... W twoim przypadku zapraszasz państwa Makułów, a nie państwa Makuł.

Gość odmieniaj
No i nie odmienia się niektórych nazwisk obcych. ALE WSZYSTKIE NAZWISKA SIĘ ODMIENIAJĄ!!!!!!!!!!!! POCZYTAJCIE prof. Miodka, Bralczyka, kogo chcecie.

Każdy traktuje swoje nazwisko jak kawałek siebie, niech więc ma prawo do własnych przyzwyczajeń co do własnego nazwiska, a na zaproszeniu można nie odmienić i chociaż będzie napisane z błędem, ale bardziej swojsko dla właściciela nazwiska.

Gość polonista...
Słownik Języka Polskiego: "Ogólne zalecenie dotyczące odmiany nazwisk polskich i obcych jest następujące: jeśli tylko jest możliwe przyporządkowanie nazwiska jakiemuś wzorcowi odmiany, należy je odmieniać." I TYLE, niedouczonne pannice po 5 klasach, wam się zawsze wydaje, że wszystko wiecie najlepiej. Teraz się pokłóć najlepiej, że perfuma to forma poprawna.

Gość NIE narzeczona
Tak się składa, że chodziłam na zajecia z kultury jezyka więc wiem, że polskie nazwiska POWINNO sie odmieniać i nikt nie będzie mnie pouczał. "Ogólne zalecenie dotyczące odmiany nazwisk polskich i obcych jest następujące: jeśli tylko jest możliwe przyporządkowanie nazwiska jakiemuś wzorcowi odmiany, należy je odmieniać." PWN