Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anusia1555555555

czy ktoras z was jest matką chrzestą???? POMOCY!!!

Polecane posty

Gość anusia1555555555

pamietacie jak wyglądał chrzest i co musiałyście robic i mówić??? bo ja mam byc cghrzestna w niedziele, nie ma zadnych prób, nikt mi nawet nie powie co mam robić... ;/ mówią tak ogólnie - kapłan polewa glowe dziecka wodą święconą, rodzice chrzestni skadają pzysiege itp. tyle to ija wiem. Chodzi mi o to, jak dokładnie to wygląda krok po kroku... OPISZE TO KTOŚ DOKŁADNIE???? BARDZO PROSZĘ BO BARDZO SIĘ BOJĘ NIE WIEM CO I JAK I KIEDY MAM ROBIĆ :o

Gość a skad piszesz
ja zostałam ostatnio tydz temu dokładnie:P..nie strtesuj sie do chrztu dziecko teraz podaja rodzice a nie chrzestni:)...kapłan wymawia swoje regułki i tak jak na m szy trzeba powtarzac ament i np czy wyrzekacie sie szatana odp: wyrzekamy i ksiadz pyta o co prosicie dla dziecka to sie mowi o chrzest i nie zapomnijcie o swiecy eheh nam sie zapomniało :)

Gość goggllllle
a masz droge do nieba???--->czytaj ksiązeczka do nabozeństwa to se zobacz lub masz google to se wpisz

Gość ggggggggdd
a po co jakaś swiecaa??? kto ma ja wziąść????!!! bo ja nie znam chzrestnego wogóle mało co znam tą moją rodzine ale skoro poprosili mnie to nie odmówię... dowiedziałam sie o tym, ze chrzest jest jutro i ze bede chrzestną dwa dni temu ale jakoś to przezyje...

Gość ggggggggdd
gdzie ja mam kupic swiece?? dowiedzialam sie o chrzice 3 ni przed uroczystością.... pytałam sie matki dziecka i mówiła ze nic nie musze przynosic ani nic w tym stylu... to kto ma w koncu racje???

Gość ggggggggdd
uppppp pomocy!!!!!!!!!!

Gość ggggggggdd
upppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppp;pppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppp

Gość jhbjgjkgkuk
chyba amen a nie ament

Gość swiece kupuje chrzestny
bo to przeciez on ja zapala i trzyma a chrzestna kupuje szatke ktora potem naklada na dziecko tzn daje ksiedzu i on kladzie na dziecko

Gość ggggggggdd
;/ a czy ta szatka jest konieczna??? bo mi nikt o niej nie mowil ze musze miec a ja mam 15 lat to skąd niby mam to wiedziec, poza tym o chrzecie dowiedziałam sie 3 dni temu wiec miałam mało czasu na załatwienie czegokolwiek.... ;/

Gość ggggggggdd
no błagam niech ktoś mi powie!!!!!!!!!!

Gość dareczka123234
ja też chce wiedzieć bo mam byc chrzestną niebawem

Gość a nie mozezz
zadwonic do rodziców dziecka i spytac czy masz kupic siwce szatke etc etc?? poza tym chyba by ci powiedzieli jakbys miała cos kupowac

Gość nie bierz
Dziecko, to jak ty poszłaś do bierzmowania ??? Przecież ta szatka oznacza NIEŚMIERTELNĄ DUSZĘ DZIECKA i ogólnie jest takim symbolem czystości, wiary itd.

Gość nie bierz
"...ale zwykle chrzest jest udzielany przez księdza podczas niedzielnej mszy i obejmuje także wyznanie wiary przez obecnych, namaszczenie głowy katechumena krzyżmem świętym, włożenie białej szaty, wręczenie zapalonej świecy ojcu lub ojcu chrzestnemu i inne obrzędy. Tradycyjnie z obrzędem chrztu wiąże się nadanie imienia. Kościół chrzci dzieci, jeżeli rodzice zobowiązują się wychowywać je w wierze katolickiej (jeżeli będzie to niemożliwe ten obowiązek spada na rodziców chrzestnych). ..."

Gość terefere lubie zabawieć się te
a ty masz bierzmowanie ? :) Bo bez niego nie możesz być chrzestną :)

Gość blondi753
wierz mi ze można. MOi kuzyni mieli po 15 lat i byli chrzesnymi blizniakow. al to przez znajomosci.