Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwionaPowaznie

czy komornik moze..?

Polecane posty

Gość zmartwionaPowaznie

moi rodzice maja klopoty finansowe, pochodze z biednej rodziny gdzie ciezko jest z oplatami za czynsz itp. Obecnie mieszkam sama, pracuje na 3/4 etatu na umowe o prace, jednak zameldowana jestem wciaz u rodzicow. Czy w zwiazku z tym komornik moze zajac mi wynagrodzenie? bo mojemu tacie zajmie napewno, mam nie pracuje, pracuje ja. Doradzcie, martwie sie bo zarabiam pare groszy i jeszcze bede musiala czesc oddac :(

Gość Paco Rabannnne
nie bo ty nie jestes włascicielem mieszkania

Gość zzasasa
od dzieci komornik nic wziac nei moze chyba ze po smierci ajk sie spadek przyjmuje z dobrodziejstwem inwentarza a tak nic ci nei moze zrobic

Gość monique23
heh!mam ten sam problem.wczoraj bylam u komornika i okazalo sie ze wlasnie z tego powodu ze jestem zameldowana u rodzicow i mieszkam tu,spółdzielnia wystapila do komornika o sciagniecie ze mne kilkunastu tysiecy...mama nie pracuje,ojciec zapadl sie pod ziemie i nie mamy z nim konatktu... we wtorek ide wyjasniac to badziewie...

Gość zmartwionaPowaznie
a czy to ma decydujace znaczenie? Wlascicielemjest moj tata i w chwili obecnej juz mu sciagaja za zadluzenie jednak przyszlo mowe pismo i kolejna sprawa za biezace zadluzenia a ja juz pracuje na te 3/4 etatu. Prosze o wiecej wpisow.

Gość monique23
u mnie wlasnie rodzice sa wlascicielami,czy ode mnie nie beda nic sciagac??czy mimo ze jestem zameldowana to moga???bo ja widnieje w aktach u komornika w tej sprawie!!!:O

Gość musztarda
Nie tak do końca. Jakie to mieszkanie? Jeśli spółdzielcze lokatorskie, to wszystkie zameldowane osoby solidarnie ponoszą odpowiedzialność.

Gość rewelacja wprost
przypuszczam, ze jak da sie sciagnac od ojca to sie tym zadowola, ale musisz zdawac sobie sprawe z tego, iz za dlugi na lokalu odpowiadaja wszystkie zameldowane, dorosle i pracujace osoby

Gość monique23
przepraszam ze sie wtrącam w topik ale wlasnie mam ten sam problem i jestem ciekawa...

Gość zmartwionaPowaznie
wezwania do zaplaty przyszly dla wszystkich czlonkow mojej rodziny jednak tylko ja pracuje, bo tacie juz sciagaja z emerytury. boje sie ze mnie tez wejda na wyplate :(

Gość monique23
a jesli mieszkanie jest wlasnosciowe?

Gość zzasasa
zabierac ci nie moga bo to niezgodne z prawem a najnizsza krajowa musza ci zostawic i tak

Gość zmartwionaPowaznie
to mieszkanie ze spoldzielni mieszkaniowej. Nie znam sie na tym, tylko tyle wiem.

Gość zmartwionaPowaznie
najnizsza krajowa cczy. Z tego co sie orientuje to komornik moze zajac wynagrodzenie tylko do pewnej wysokosci. Ma znaczenie ze pracuje tylko na 3/4 etatu?

Gość monique23
z tego co wiem komornik nie moze zajac wiecej niz polowe wynagrodzenia,ale czy w naszej sytuacji w ogole moze zrobic cos takiego????

Gość zmartwionaPowaznie
moga mnie tez obciazyc czy nie moga? prosze o wiecej wpisow z (p)odpowiedziami

Gość musztarda
monique23 a jesli mieszkanie jest wlasnosciowe? Spółdzielcze własnościowe? To chyba też solidarnie odpowiadają osoby, które w mieszkaniu są zameldowane, chyba, że chodzi o osoby niepełnoletnie i będące na utrzymaniu rodziców. Musisz sprawdzić w kodeksie cywilnym Art. 6881. Odpowiedzialność za zapłatę czynszu § 1. Za zapłatę czynszu i innych należnych opłat odpowiadają solidarnie z najemcą stale zamieszkujące z nim osoby pełnoletnie. § 2. Odpowiedzialność osób, o których mowa w § 1, ogranicza się do wysokości czynszu i innych opłat należnych za okres ich stałego zamieszkiwania.

Gość zmartwionaPowaznie
do powyzej. Ok, zgadzam sie z tym, tyle ze mnie bardziej interesuje egzekwowanie zaluzenia w zwiazku z zaleganiem z oplatami..

Gość zmartwionaPowaznie
podnosze, prosze :)