Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co byście na moim miejscu...

Studia - pomoc w podjęciu decyzji

Polecane posty

Hej! Mam do was prośbę. Postawcie się na chwile na moim miejscu :) i powiedzcie, co byście wybrali... Jestem po maturze, chciałam studiować prawo na UJ. Jako drugą alternatywę wybrałam sobie dziennikarstwo - dobrze piszę, jestem kontaktowa i posiadam wszelkie predyspozycje... Jednak nie sądzę, by ukończenie studiów gwarantowało bycie dobrym dziennikarzem, to raczej kierunek odpowiedni na drugi fakultet. Dostałam się na prawo, ale na Uniwersytet Śląski i na dziennikarstwo na UJ. Czy będąc na moim miejscu wybralibyście prawo na UŚ czy może dziennikarstwo na UJ i na drugim roku zaczęli prawo na tej uczelni?

Gość zniesmaczona degustacja
ale wybór :o to już wolałabym strugać filety na dziale rybnym w carfurze :O

Nie no, ja poważnie pytam :O

Gość jhbjgjkgkuk
a masz w rodzinie prawnika/ sędziego?

jhbjgjkgkuk - :O Mnie chodzi raczej o pomoc w wyborze uczelni, obawiam się, że UŚ jest uznawany za drugorzędną... i rzeczywiście może być drugorzędną :(

Gość jhbjgjkgkuk
jesli masz w rodzinie prawnika/sędziego to nie ważne jaka ukończysz uczelnię na aplikację sie dostaniesz i będziesz pracować w zawodzie... jesli nie masz nikogo to odpuśc sobie i idź na to dziennikarstwo

Gość asfghghj
Moja droga jestem za granica ... i o UJ nikt tutaj nie slyszal ;/ wszystkie polskie uczelnie sa do dupy ...

i co Ty bedziesz robic po tym dziennkarstwie nawet po UJ, co? masz racje piszac, ze to moze byc 2 kierunek, ale nie głowny, dziennikarzem mozesz byc i bez studiów, atkze idz na prawo, nawet jesli nie masz prawnika w rodzinie, to i tak masz wieksze mozliwosci znalezienia pracy( zreszta moze sie okzac , ze nie zechcesz robic aplikacji)

Gość ttamie
idź na prawo, z dziennikarstwa nie wyżyjesz, szczególnie zaraz po studiach 🖐️

Gość szeh.
woalalbym isc na prawo ,niz dzienikartswo- ktore wg mnie to kierunek rzedu marketing i zarzadzanie....

Z tą aplikacją nie jest do końca tak jak sądzisz... Wiem, bo mam w rodzinie prawników... asfghghj - tu muszę Cię wyśmiać... Chyba że pomieszkujesz w środkowej Afryce albo Dalekim Wschodzie :D

lilith - w przyszłym roku zaczęłabym prawo na UJ. ten kierunek traktowałabym poniekąd jako przerywnik, mogłabym iść do pracy... a prawnik bez aplikacji nie ma przed sobą zbyt świetlanych perspektyw, to swoją drogą :/

Gość jhbjgjkgkuk
wiem jak jest z aplikacja bo moja siostra skończyła prawo... wybierz prawo

Gość szeh.
a dlaeczego mialbys ja wysmiac? ja tez mieszkam za granica =papierek z UJ jest tak samo gufno warty jak papierek uniwersytetu w bialymstoku.... a mieszkam w Uk nie w afryce

jhbjgjkgkuk - a gdzie? :) Nie przeczę, że lepiej jest mieć kogoś, kto już pracuje w zawodzie niż nie mieć, ale nie demonizujmy, jeśli ktoś będzie skończenie tępy i leniwy, nie pomoże mu nawet... nikt mu nie pomoże :)

bo UJ to uczelnia, której ukończenie gwarantuje posiadanie tytułu magistra nie tylko w Polsce, ale i za granicą (nie jestem pewna, czy we wszystkich krajach). Zresztą nie sądzę, bym po prawie miała wyjeżdżać do UK, gdzie przecież nie obowiązuje system kontynentalny...

Gość grenadinne
prawnicy nie pracuja tylko i wylacznie w sadach i prokuraturach. po dziennikarstwie zdzialasz niewiele, po prawie masz duzo wieksze mozliwosci, to ci daje konkretna wiedze. dziennikarstwo to takie pitu-pitu o niczym. konczysz i co? pojdziesz do radia, telewizji czy bedziesz pisac felietony do lokalnej gazety? udaje sie nielicznym. wybralabym prawo.

Gość jhbjgjkgkuk
taaa rodziny wysyłają swoje dziecie na prawo, te ledwo przechodzą z roku na rok, a później jakims dziwnym trafem szybciutko dostają się na aplikację siostra studiowała na uniwerku we wrocławiu:)

a po za tym zeby dostc sie na aplikacje trzeba najpierw zdac egzaminy i juz z tym bywa ciezko o czym swiadcza chociazby zeszłoroczne egzaminy ( tzn ich zdawalnosc):P

Gość szeh.
czyli jak masz mgr po uniwerku wrocalwski ,wyjezdziesz to niemiec nie masz mgr? a po UJ masz?

pisałam przecież o egzaminach na aplikację... chyba że chciałam napisać, a nie napisałam? :O tu rodzina niewiele pomoże, no chyba że pod tym względem, że powie ci, jak się przygotowywać... te opowieści o prześlizgujących się z roku na rok studentach z szerokimi plecami są chyba jednak wyssane z palca :O UWr też chyba liczy się za granicą. a a propos Niemiec - właśnie tam i do Austrii, ew. krajów Beneluksu wyjeżdża najwięcej polskich prawników

też sądzę, że to bez sensu :O szkoda, że temat zszedł na inne tory... dalej nie wiem co robić. dziennikarstwo byłoby tylko przejściowe, zrobiłabym ewentualnie licencjat... zresztą byłam już w liceum drukowana w gazetach (nie tylko ośmiostronnicowych lokalnych :P), zdarzało mi się wygrywać konkursy... ech, muszę podjąć decyzję do... do jutra :/

Gość jhbjgjkgkuk
dzieciaki prawników (nie wszystkie oczywiście) balują na studiach to nie jest plotka tylko prawda, a później zdają z wyróżnieniem ;/

Gość szeh.
ja osobiscie nie wiem nad czym sie zastanwaisz- prawo o wiele lepszy kierunek - duze pole do popisu.

to jest tak , ze trzeba nostryfikowac dyplom wyzszej uczelni czyli uznac za równoprawny z dyplomem uzyskanym na uczelni w kraju w którym jestes i chcesz pracowac

Wiesz, że są trzy rodzaje prawdy? :D Zresztą prawo to kierunek stworzony dla dwukierunkowców - nie ma dużej liczby godzin, z tego co słyszałam, wieści o ogromnej ilości nauki są mocno przesadzone. Nie mam problemów z logicznym myśleniem, lubię historię i znam łacinę, więc nie sądzę, bym musiała się jakoś szczególnie męczyć i trudzić... Choć wiadomo, nie jest to np. socjologia... Ja nie zastanawiam się nad tym, czy wybrać między prawem a dziennikarstwem... Ja wybieram między gorszą uczelnią a lepszą, ale z rokiem opóźnienia ;] Tak czy siak - skończę prawo, pytanie tylko: wcześniej czy później? :) Właściwie to jestem rok do przodu, bo poszłam do szkoły jako sześciolatka, więc... No nie wiem :O

wiesz co , a ja Ci powiem ze to czy skonczysz JAgielonke czy Slaski nie ma tak istotnego znaczenia w porównaniu z kierunkiem , który bedziesz konczyc . Ty nie stoisz przed wyborem dwóch uczeni, ale dwóch nierównorzednych kierunków.Mozesz isc dziennikarsto, ale pomysl o tym, ze niewielkie bedziesz miala pole manewru po nim

Dziennikarstwo byłoby rozwiązaniem przejściowym. Koniec końców, i tak wyląduję na prawie :< Ale chyba rzeczywiście zdecyduję się na UŚ...