Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sardyna

Logest a solarium i słoneczko

Polecane posty

Gość Sardyna

Witam! Z związku z tym, że w dużych ilościach pojawiło się ostatnio słoneczko zaczęłam przeglądać fora odnośnie tego czy podczas stosowania pigułek można się opalać. Ja od roku biorę Logest i rok temu właśnie w wakacje kiedy chciałam się troszkę opalić przez godzinę SPALIŁAM SIĘ. Schodziło mi to przez tydzień... W tym roku już się trochę opaliłam tak samo z siebie bez wylegiwania się na słonću. Jednak chciałabym przejść się na solarium żeby trochę opalić balde do granic możliwości nogi. I dlatego mam do was pytanie. Czy rozmawiałyście ze swoimi lekarzami na temat opalania i tych brunatnych plam które ponoć od łączęnia słońca i tabletek wychodzą? Na ulotce od Logestu nie jest napisane, że czymś to grozi a są ponoć tabletki, gdzie na ulotce pisze że należy wystrzegać się promieniowania UV. Wie któraś jak to w końcu jest? Wszystkie tabletki powodują przebarwienia? Pozdrawiam:)

Mój ginekolog twierdzi, że w przypadku przyjmowania każdych tabletek antykoncepcyjnych jest większe ryzyko pojawienia się odbarwień na skórze w wyniku kontaktu ze słońcem (podobnie jak w przypadku kobiet w ciąży). Zaleca się unikanie słońca w godzinach południowych i stosowanie kremów z filtrem wyższym, niż zwykle (tzn. niż zanim zaczęło się przyjmować tabletki). Najlepsze są wysokie filtry dla alergików lub dla osób o wrażliwej skórze.