Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

EwelinaEwa

Dobra ludzie mam poważne pytanie, kto może niech mi odpowie

Polecane posty

Ma ktoś z was internet z ery ten blueconnect czy jak to się zwie. Albo wiecie coś od znajomych o tym? Wyjeżdżam na dwa tygodnie i potrzebuje internetu i nie wiem czy tego czegoś sobie z ery nie wziąć czy może bardziej się opłaca kupić ten na kartę. W ogóle się w tym nie orientuje, czym to się różni, o lepsze itd.? Może ktoś z was wie?

Gość a ja wręcz przeciwnie
Mam neta radiowego z Orange Fantastycznie spisał mi się na wakacjach nad morzem :)

ale to był modem czy takie coś co się podłącza do kabla USB? Kurde zielona jestem i nie wiem co lepsze. Tam gdzie jadę jest tylko wieża z ery, nie ma z orange. I ile to kosztuje? Prędkość dobra?

Gość manikaaa
modem to włąśnie takie coś na USB przypominające pendrive niektóre laptopy mają modem wbudowany w środku, więc sprawdź bo na 2 tygodnie nie opłąca się chyba ładować w umowy i lepiej wziąć coś na kartę. zasięg możesz sprawdzić na większości stron operatorów. Osobiście korzystam z PLAY'a i nie narzekam; płacę 45zł/5 GB za miesiąc. to wystarczy na przeglądanie stron, sprawdzanie poczty i inne podstawowe rzeczy.

dzięki, ale myślałam że jak wezmę to na dłużej i właśnie na umowę, bo nam się kończy z obecną firmą i niestety nie jest ona zbyt dobra. A, że często wyjeżdżam to by mi się taki internet przydał. A na kartę to jak działa? Na jakiej zasadzie? I najbardziej głupie pytanie:P Nie znam się to pytam. U mnie pisze że mam internet o prędkości 54MB/s to te 5GB to bedzie jakos podobnie co mam teraz czy dużo mniej?

Gość manikaaa
54mb/s to jest prędkość a 5GB to chodziło mi o ilość danych które możesz przesłac/odebrać w okresie rozliczeniowym, ja mam prędkość 3,6mb/s i jest całkiem znośnie, z tym, że nie korzystam z np. sciągania filmów itp tylko z podstawowych rzeczy jak mail, gg czy kaffeteria ;) internet na kartę dziala jak karta pre paid do telefonu- wykupujesz jakiś tam pakiet danych i możesz z niego korzystać az nie zużyjesz czy nie minie ważność konta.

aha czyli jak kupię kartę to ona ma okres ważności iluś tam określonych dni bez względu ile godzin dziennie siedzę, tak? a na 3,5MB/s to filmów ściagać nie można? A jak z szybkością otwierania stron? Bo na mój net wbrew pozorom za szybki to nie jest

Gość gagagahjajancuc
podstawowe rzeczy beda Ci dzialac,ale sciaganie filmow to raczej nie wchodzi w gre. 5GB to akurat ilosc danych za ktore placisz, dla porownania film ma ok700kb-1 GB wiec dlatego taki internet to nie dla kinomanow czy melomanow

Gość gagagahjajancuc
kupisz na karte i jak zuzyjesz te 5GB to musisz na nowo doladowac, jesli uzywasz internetu codziennie, sluchasz muzyki, cos sciagasz, to sie nie oplaca, jesli potrzebujesz tylko sprawdzac poczte, pisac na kafe, korzystac z komunikatorow w oszczedny sposob to ok

to widzę, że play najtańszy. Szkoda tylko, że tam gdzie jeżdżę nie ma zasięgu z tej sieci:O Najlepiej era odbiera, nie chcę płacić nie wiadomo ile za coś z czego dobrze korzystać nawet nie mogę. A jak z tym na kartę jest?

Gość gagagahjajancuc
jesli limit masz 5GB to sie rowna mozliwosci sciagniecia 5 filmow i wlasciwie nic poza tym a szybkosc tez jest wazna bo jesli lacze jest wolne to tym dluzej trwa sciaganie

własnie chcę tylko do korzystania z gg, otwierania różnych stron i poczty i dlatego myślałam o karcie. Wtedy nic bym nie ściągała oczywiście. Czy jakbym nie ściągała to i tak mam ograniczoną dostępność? To znaczy jak karta jest na tydzien załóżmy to moge przez tydzien siedzieć ile chce nie ściągając np. na forum:P?

Gość gagagahjajancuc
mozesz, dopoki nie wyczerpiesz limitu :-) wiesz, poszukaj sobie takich porownan gdzies na necie-ile GB zajmuja dane czynnosci jak sie siedzi na necie alo najlepiej tez zapytaj u operatora: na co dokladnie wystarczy limit, ktory masz

Gość manikaaa
ok, wyjaśnijmy to tak: w necie wszystko przekłada się na dane- grafika na stronie internetowej, posty na forum, maile wysylane i odebrane, wszystko. Te 5GB możesz przeznaczyć na co chcesz i jak je podzielisz to twoja sprawa. poźniej zależy od operatora. albo będzie trzeba wykupić nowy pakiet(opcja pre-paid) albo internet zwolni(opcja abonament)

ok, dzięki. jutro będę musiała się przejść do operatora, ale chciałam tylko zapytać czy warto w ogóle brać taki internet i jak się spisuje. Bo wiadomo, że jak tam zajdę to będą mnie namawiać i zachęcać. Mojego narzeczonego nie ma do czwartku i sama muszę się tym zająć tym bardziej, że w czwartek mam już dołączyć do niego i wyjeżdżamy, a chcę mieć neta:) Czyli z takiego internetu można być zadowolonym, tak?

Gość manikaaa
nie, chyba nie stałe, łącza raczej nie są limitowane, więc możesz kafeteriować do woli ;) ale dla pewności przejrzyj sobie umowę z operatorem bo mógł sobie takie coś zastrzec, albo określić prędkość jako " DO 54mb/s"

teraz to mi wisi bo w sierpniu umowa się kończy. Facet mój i tak mnie wyklinał, że taki debilny internet wzięłam:P No ale teraz będąc w rozjazdach chcę takiego bym mogła korzystać i w domu i w górach i w odwiedzinach u synka, który mieszka na wiosce. Bo za granicą to wątpie by to działało ale to nie problem bo w hotelach internet jest. Boję się tylko czy jak wezmę ten internet z jakiejś sieci to czy będzie sprawnie działał.

chodziłam dziś po różnych operatorach i era to gówno według mnie, plus jeszcze jako tako ale najlepiej wypadł orange. I teraz mam pytanie czy ktoś ma internet bezprzowodowy z tej sieci lub coś o nim wie? Powiedziano mi, że mają teraz od niedawna bardzo dobry modem, który wszędzie praktycznie ściąga sygnał, a prędkość jest dość dobra i jest aż 3GB a nie jak w pozostałych 1GB. Mają też najtańszy modem z tych wszystkich, bo to dopiero weszła i promocja na to jest, plus dostanę jeszcze 3 miesiące za 1zł. I teraz nie wiem za bardzo co robić, czy opłaca się stamtąd brać internet? Błagam jak ktoś wie niech pomoże:)

Gość TroC
Blueconnect to jedynie mizerna namiastka internetu. Nadaje się co najwyżej do czytania poczty (większe załączniki do maili nie przechodzą) i sporadycznego oglądania stron www. Do niczego więcej ! Przez blueconnect nie można pobrać żadnego większego pliku, przy czym nie chodzi tu o jakieś duże pliki z filmami ! Blueconnect blokuje transfer po przesłaniu jedynie 6-14 MB banych.... Nie ściągniecie przez blueconnect żadnej aktualizacji oprogramowania, żadnego większego pliku graficznego, projektu itd... (nie chodzi tu wcale o jakieś blokowanie p2p, blueceonnect blokuje pobieranie dowolnych plików z dowolnych stron po przekroczeniu kilku-kilkunastu Mb... Tragedia ! Nie da się tego zwrócić i zrezygnować z abonamentu ! To co reklamuje era "blueconnect za darmo przez 30 dni... możesz zwrócić terminal i rozwiązać umowę" to jedno wielkie oszustwo ! Na prawdę nie da się zrezygnować z umowy !!! Prokurator powinien zająć się era za tak bezczelne oszukiwanie klientów !