Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

xmadziuskax

Dlaczego nauczyciele otrzymuja pensje za wakacje?

Polecane posty

Go艣膰 mona 24
Amaltea, ja o tym doskonale wiem. Za nic nie chcia艂abym si臋 zamieni膰, bo kocham moj膮 prac臋. Nie rozumiem tylko ludzi, kt贸rzy robi膮 z siebie m臋czennik贸w, wytykaj膮c innym lekkie 偶ycie. Ka偶da praca ma swoje zalety i wady, w ka偶dej si臋 trzeba napracowa膰, bez wyj膮tku.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 adaskost
Temat bardzo kontrowersyjny...... Praca nauczyciela jest bardzo ci臋偶ka i odpowiedzialna, jeszce ta dzisiejsza m艂odzierz..... Z drugiej strony kto dzi艣 z nas uczciwie pracuj膮c ma lekka prace..... Nauczyciel ma 3 miesi膮ce urlopu my w wi臋kszo艣ci 26 dni..... Z do艣wiadczenia wiem, 偶e przygotowywanie sie do lekcji , klasowek to tez bzdury ..z wyj膮tkiem pocz膮tk贸w nauczania i specyficznych nazwijmy to kierunk贸w jak kto艣 pisa艂 wy偶ej np. w szkole muzycznej gdzie wymaga to trening贸w... Nauczyciele maja bardzo du偶o pracy szczeg贸lnie w czasie matur wype艂niaj膮c przy tym kupe niepotrzebnych 艣wistk贸w.... Niestety biurokracja pogania biurokracje w tym kraju..... Tak jak pisze temat kontrowersyjny...ale uwa偶am 偶e dopuki nie sko艅czy sie faworyzowanie w tym kraju niekt贸rych grup zawodowych...rolnik贸w, g贸rnik贸w stoczniowc贸w, nauczycieli i innych to nieb臋dzie dobrze i dalej cz臋sc spo艂ecze艅stwa b臋dzie robic na reszte by bylo im lepiej ..:( Kto艣 zaraz napisze 偶e mog艂e艣 zosta膰 nauczycielem...do tego potrzebne s膮 predyspozycje, jeden mo偶e nib byc inny b臋dzie rolnikiem , lub bedzie wykonywa艂 inny zaw贸d....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zabawne
Je艣li kto艣 nie odr贸偶nia urlopu od L-4, to ju偶 o nim 艣wiadczy:) 艢mia膰 mi si臋 chce z tych bzdur, kt贸re ludzie wypisuj膮 na temat nauczycieli. Skoro to taka cudowna, wysokop艂atna praca, to dlaczego zamiast plu膰 jadem nie rozpoczniecie studi贸w pedagogicznych?;) Wi臋kszo艣膰 ludzi, kt贸rzy nigdy nie pracowali w szkole ma pogl膮dy jak za "kr贸la 膰wieczka". To jest bardzo trudna i odpowiedzialna praca zwi膮zana z ci膮g艂ym stresem. Zreszt膮, co tu du偶o m贸wi膰 - wsz臋dzie dobrze, gdzie nas nie ma. Ka偶dy zaw贸d ma swoj膮 specyfik臋 i wed艂ug mnie trzeba to uszanowa膰. Denerwuj膮 mnie ludzie, kt贸rzy na temat pracy nauczycieli guzik wiedz膮, a zabieraj膮 g艂os.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mona 24
Amaltea, to nie wytykajcie, tylko poszukajcie pracy, kt贸ra b臋dzie Wam dawa艂a zadowolenie. Mo偶e wtedy przestaniecie zazdro艣ci膰 nauczycielom d艂ugich wakacji.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bukaa
Nie mo偶na por贸wnywa膰 3 miesi臋cy wakacji nauczyciela i urlopu normalnego pracownika. Gdy wracam po urlopie do pracy, to czeka na mnie stos roboty, kt贸ra nawarstwi艂a si臋 podczas mojej nieobecno艣ci, a nauczyciel przychodz膮c po wakacjach nie ma 偶adnych zaleg艂o艣ci. Jest du偶o wi臋cej trudnych, nieprzyjemnych zawod贸w np. piel臋gniarka. Por贸wnajcie prac臋 i zarobek piel臋gniarki do nauczycieli. Niestety, bardzo ma艂o jest nauczycieli z powo艂ania. Wi臋kszo艣膰 to osoby, kt贸re sko艅czy艂y histori臋 czy geografi臋, bo na inne studia po prostu si臋 nie nadawa艂y. Widz臋 to po moich znajomych z liceum - np. kolega uczy historii a przez 4 lata nigdy histori膮 si臋 nie zainteresowa艂. :o

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 adaskost
buka..to por贸wnanie na korzysc tych co maja 26 dni urlopu...uwa偶am akurat 偶e nauczyciele tu maja raj na ziemi i tyle.... a dok艂adnie tak jak m贸wisz my cz臋sto po jednym dniu urlopu niewiemy gdzie r臋ce w艂o偶yc niem贸wi膮c o d艂u偶szej nieobecno艣ci

Udost臋pnij ten post

cieszcie sie nauczyciele ze sa osoby bez wyzszego wykszta艂cenia bo gdyby nie by艂o piekarza nie mielibyscie co jesc i troche szacunku do ludzi bez wykszta艂cenia oni tez cos w zyciu robia o to owiele wiecej rzczy potrzebnych niz ci wykszta.lceni bez nauki mozna wyzyc a bez chleba raczej sie nie da!!! Wiec nie b膮dzcie tacy dumni ze swojego wykszta艂cenia , bo na pedagogike ida same durnie co sie nie dostali na swoj wymarzony kierunek, oczywiscie nie biore pod uwage nauczycieli z powo艂ania bo tacy oczywiscie sie zdarzaja ale jest ich tylko garstka

Udost臋pnij ten post

nie mowie , ze praca nauczyciela jest lekka, ale wy naparwde macie bardzo duzo wolnegoa dzieci jak dzieci czy juz m艂odziez zaden uczen ie lubi nauczycieli!! i trzeba sie z tym pogodzic a co do p艂ac, skonczy艂am w tym roku LO i tam kazdy nauczyciel dawa艂 korepetycje oczywiscie nie nam uczniom ale z innych szko艂 albo zak艂adali jakies szko艂y matematyki, jezyka polskiego itp, i sie dziwicie, ze pracujecie do 20.00 jak chcecie miec wiecej kasy to dajeicie korki na w艂asna reke nikt wam nie kaze!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zabawne
Amaleta, by膰 mo偶e masz jakie艣 z艂e do艣wiadczenia i jestem w stanie to zrozumie膰, ale przykre jest to, 偶e nie jeste艣 obiektywna w tym, co piszesz. Wrzucasz nauczycieli do jednego worka i ciach... bo tak najpro艣ciej. Ja akurat uwielbiam swoja prac臋, zwariowanych i pe艂nych 偶ycia gimnazjalist贸w i chocia偶 czasem jest naprawd臋 ci臋偶ko nie zamieni艂abym si臋 z nikim. A zarobki? S膮 jakie s膮. Jeden zarabia wi臋cej, drugi mniej. Mimo wszystko 偶ycz臋 Ci, 偶eby praca dawa艂a Ci wiele satysfakcji.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nauczycielka faaajnaaaa
a ja bardzo lubi臋 moj膮 prac臋,, realizuj臋 si臋 w tym zawodzie, nie wyobra偶am sobie innej pracy:)), nie zarabiam za ma艂o- na kosmetyki dobre wystarcza, wi臋c jest ok:)) i we藕cie ludzie, kt贸rzy piszecie te komentarze zejd藕cie mo偶e na inny zaw贸d- np, ksi臋偶y, lekarzy, g贸rnik贸w i zajmijcie si臋 ich wolnym, socjalem, kas膮,,, aha i jeszcze jedno- je偶eli piszecie z pracy- to skupcie si臋 na tym co macie aktualnie do zrobienia, bo nam nauczycielom, kafeteria w pracy nigdy si臋 nie zdarza:)) pozdrawiam serdecznie wszystkich nauczycieli--- WAKACJE ci膮gle trwaj膮:):):)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Jestem nauczycielem
i chcia艂abym pracowa膰 od 8 do 16, ale 偶eby ju偶 mi niczym g艂owy nie zawracano. Chc臋 mie膰 r贸wnie偶 tak jak inni normalny wymiar urlopu, by m贸c wyjecha膰 sobie np. w maju do Grecji, czy nawet nad Ba艂tyk, bo jak wiemy poza sezonem jest du偶o taniej. Chcia艂abym chodzi膰 na rozpocz臋cie i zako艅czenie roku do mojego dziecka, a nigdy nie by艂am. Nie gloryfikuj臋 tego zawodu, nie chc臋 偶eby by艂 uprzywilejowany, ale szczerze wam powiem, 偶e trudno mi wyobrazi膰 siebie jako 60 latk臋 prowadz膮c膮 lekcj臋 wf-u z uczniami 1 klasy:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a ja jestem nauczycielem
i nie mam wakacji. Pracuje caly lipiec i sierpien, zeby zarobic na chleb.

Udost臋pnij ten post

do jestem nauczyclem mam znajoma co mam 65 lat teraz z rok temu przesz艂a na emeryture a tak ca艂y czas pracowa艂a na AWFie i prowadzi艂a lekcje wf jest bardzij wysportowana niz ja, ma wiecej si艂u, teraz jest na emeryturze i chodiz na tance brzucha, joge, salsse i na jescze jakies zajecia wiec normalnie bedzisz prowadiz zajecia z wf-u.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zadro艣nicy parzcie na siebie
a m贸j m臋偶ulek pracuje w cukierni i zarabia 1900 ;P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jwdlkdhdc
:):(:}

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jwdlkdhdc
;/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do zabawne
Zenujace jest jak tos nie wie jeszcze, ze od paru ladnych lat nie ma L4 tylko zwolnienie lekarskie ZUS ZLA...przykre[ cool]

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 to nie tak jak
dlaczego wyzywacie drodzy nauczyciele ludzi , kt贸rzy pracuj膮 np. w piekarni? Ja znam takie osoby, kt贸re maj膮 wykszta艂cenie wyzsze , miedzy innymi tez pedagogiczne i niestety nie pracuj膮 w swoich zawodach. Jedna osoba pomimo ukonczenia studi贸w pracuje jako listonosz, druga jako stolarz.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 olaola123321
a czemu kto艣 tam pisa艂,偶e nauczyciel ma 3 miesi膮ce wakacji??? umiesz liczy膰???? lipiec i sierpie艅 to dwa miesi膮ce, nie trzy. je艣li my艣lisz,偶e nauczyciel w czerwcu ju偶 ma praktycznie wolne, to si臋 grubo mylisz. wtedy jest najwi臋cej papierkowej roboty. a poza tym, tak jak ju偶 kto艣 wspomnia艂: nauczyciel po zako艅czeniu roku szkolnego chodzi jeszcze jaki艣 tydzie艅 do szko艂y a tak偶e przed rozpocz臋ciem musi si臋 ju偶 od 25 sierpnia stawia膰 w szkole. moja mama jest nauczycielk膮, wi臋c wiem co艣 o tym. to wcale nie jest taki prosty i przyjemny zaw贸d(je艣li jest si臋 sumiennym nauczycielem). wiem ile moj膮 mama sp臋dza czasu nad tymi papierkami, klas贸wkami, zeszytami, planami rozwojowymi, sprawozdaniami i.t.p. poza tym ma sko艅czone dwa kierunki studi贸w i r贸偶ne kursy przygotowawcze, wi臋c chyba jej si臋 nale偶膮 te marne nieca艂e 2 tysi膮ce za u偶eranie sie z tymi dzie膰mi(kt贸re potrafi膮 ubli偶y膰, obrazi膰 i sprawi膰 wiele k艂opot贸w i przykro艣ci).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 to nie tak jak
teraz nauczyciele maj膮 ci臋zej, poniewaz m艂odziez jest inna. Ale za czas贸w komunistycznych dopiero sobie nauczyciele pozwalali. Ktos pisa艂 o nauczycielce ,kt贸ra rzuca艂a kluczami. Jest to ca艂kowicie prawda . Ja znam bardzo duzo takich przypadk贸w. Rzucanie kluczami, bicie po g艂owie, uderzanie g艂ow膮 o tablic臋. Tak sobie pozwalali nauczyciele. Pami臋tam koleg臋, kt贸ry by艂 notorycznie bity w g艂ow臋 ( szko艂a postawowa klasa 1-3). On nie by艂 niegzeczny, tylko po prostu wolniej mysla艂. Powinni pozamukac te wszystkie ma艂py , kt贸re podnosi艂y reke na dzieci! Za to teraz role si臋 odwr贸ci艂y, dzisiejsza m艂odziez niezle daje popalic nauczycielom.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 olaola123321
do Lula_90: Nauczycielem nie jest tylko i wy艂膮cznie osoba, kt贸ra uko艅czy艂a pedagogik臋. to tak偶e osoby np. po filologiach(te studia do 艂atwych nie nale偶膮), po historii(te偶 wcale nie 艂atwej) i.t.p, wi臋c nie uog贸lniaj.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ba艣kabaskaa
O zawistni! Pewnie 偶e niekt贸rzy nauczyciele zarabiaj膮 po 2000 ale maj膮 w tym np. 25% dodatku za sta偶 pracy! i jeszcze 1/3 etatu nadgodzin. TY co zarabiasz 900 te偶 wyst膮p o nadgodziny, a je艣li si臋 nie da, bo masz szefa z艂odzieja -to nic na to ja nauczycielka nie poradz臋.:) A o to 偶e w UE przys艂uguje rze藕nikowi co p贸艂 roku urlop 2=m-ce nie macie pretensji??????:-D A o to 偶e fizykoterapeuta ma etat 5godz. dziennie i go codziennie pacjenci po nogach ca艂uj膮 -nie macie pretensji??????????I dostaje worki wa艂贸wki:))) A o to 偶e technik radiacji ma etat 4godz. dziennie -nie macie pretensji??????????????(przecie偶 to praca na 1/2 eattu!!! a kasa normalna) A przecie偶 dzisiaj w rtg s膮 takie zabezpieczenia jak w najlepszych schronach i pracownik wr臋cz nie ma prawa dosta膰 napromieniowania, ma ma艂o pracy bo ma ryzyko zawodowe, ja te偶 mam ryzyko, 偶e sko艅cz臋 w wariatkowie;) lub 偶e wysi膮dzie mi gard艂o /szpara mi臋dzy fa艂dami g艂osowymi i stwierdzenie "nie jest tak 藕le" od laryngologa m贸wi膮 same za siebie... A jak panie w biurze same czasami pisz膮 偶e nic nie robi膮 i zachowuj膮 si臋 jak ostatnie kurwy jak si臋 przyjdzie co艣 za艂atwi膰 -nie macie pretensji. A jak mam zapier. na najwy偶szych obrotach przez ca艂膮 lekcj臋 i nie mam prawa nic zje艣膰 ani si臋 napi膰 ani wyj艣膰 do toalety /pozwalaj膮 za艣 zesika膰 si臋 w majtki podczas lekcji.:-D Uczniowi si臋 pozwala wyj艣膰 do toalety a wi臋藕niowie maj膮 wc w celach;) a ja nie mam prawa opu艣ci膰 klasy! Jak zadzwoni dzwonek to biegn臋 na dy偶ur /po艂owa przerw w ka偶dym tygodniu w roku!!!, jak zadzwoni na lekcj臋 to biegn臋 by wydrze膰 komu艣 dziennik -je艣li zd膮偶臋. Jak mam woln膮 przerw臋 /tylko 2 i p贸艂 dnia w tygodniu to zanim p贸jd臋 odda膰 dziennik i wr贸c臋 mijaj膮 4 minuty. Zostaje mi 6min. wyjmuj臋 kanapk臋, zostaje 5, zanim zagotuje si臋 czajnik to akurat dzwonek na lekcj臋, kurwa ma膰 i biegn臋 znowu i zastaj臋 p贸藕neij zimn膮 kaw臋. Zapraszamy, zosta艅 nauczycielem-od wrzesnia podwy偶ka 7%!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:-D /ale nie zapominaj 偶e 偶adnych szans na spektakularny awans do ko艅ca 偶ycia:-D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ba艣kabaskaa
I nie pier. 偶e macie 26 dni urlopu bo jak sobie liczycie to liczycie ten urlop bez sob贸t i niedziel a jak podsumowujecie nauczycieli to zawsze policzycie im te nieszcz臋sne week.:-D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ba艣kabaskaa
No i dlaczego nie maj膮 do nas pretensji ludzie kt贸rzy zarabiaj膮 wi臋cej, zawsze tylko por贸wnuje si臋 nasze p艂ace do p艂ac sprz膮taczek, sprzedawczy艅, pracownik贸w fizycznych bez wykszta艂cenia, pracownik贸w biurowych bez wykszta艂cenia itp. Przecie偶 czytacie topiki , jak ludzie pisz膮 ze zarabiaj膮 5-10-15 tys i maj膮 lekk膮 prac臋 albo jeszcze p贸艂 dnia siedz膮 w necie -nikt w nich nie rzuca b艂otem. Ot贸偶 powiem Wam rzucacie w nas b艂otem bo nauczyciel nie jest anonimowy, bo nikt nigdy nie przyzna mu racji tylko zawsze stanie po stronie swojego dziecka ?nawet je艣li jest najgorsze z ca艂ej szko艂y, bo zawsze 偶eby obroni膰 dziecko trzeba kogo艣 /nauczyceila /obrzuci膰 b艂otem no nie?:-D Bo najlepsz膮 obron膮 jest atak!:-D Bo codziennie wychodzi z naszych lekcji minimum 100 uczni贸w, ka偶dy ocenia, ka偶dy opowiada rodzicom. szkoda 偶e nie zawsze prawd臋! Wystarczy 偶e jednego dziennie ni zauwa偶ycie, krzywo spojrzycie, nakrzyczycie... itp. i ju偶 si臋 nakr臋ca ca艂a lawina, dzieci opowiadaj膮 mamusie, mamusia robi afer臋, plotkuje na mie艣cie. Tylko szkoda, 偶e wi臋kszo艣膰 mamu艣 nie potrafi sobie ze swoimi poradzi膰 a je艣li chodzi o szko艂臋, maj膮 ogromne pretensje jak SZKO艁A IM DZIECKO WYCHOWA艁A!!!!:-D I nikt nas nie docenia, nie chwali i nie zauwa偶a, ze poradzilismy sobie 艣wietnie z 23 uczniami, tylko widzi tego 24, z kt贸rym si臋 akurat nie uda艂o.:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 katalonka ble ble
Nauczyciele maj膮 - wg Karty Nauczyciela - prawo do 56 dni urlopu. Jako by艂a nauczycielka uwa偶am, ze urlop nauczycielowi jest potrzebny po to, zeby nie zwariowac. Brakuje jeszcze tylko przerwy pomi臋dzy pocz膮tkiem roku szkolnego a 艣wi臋tami Bo偶ego Narodzenia - ten etap jest najtrudniejszy. Ale to dotyczy tylko tych Prawdziwych Nauczycieli. Bo ta ca艂a nagonka na d艂ugie wakacje to wynik obserwacji rodzic贸w - widzimy najcz臋艣ciej tych najgorszych belfr贸w, tych co nie potrafia sobie poradzi膰 z m艂odzie偶膮, co nie potrafi膮 uczy膰 i maj膮 si臋 za wielkie co艣 a na zebraniach udowadniaj膮 wy偶szo艣膰 swojego mgr nad mgr posiadanymi przez rodzic贸w. I uwa偶aj膮 swoja prac臋 za najgorsz膮 katorg臋? Czemu nie zrezygnuj膮 i psuja wizerunek innym?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ba艣kabaskaa
Ca艂uski dla wszystkich! Mam w膮艂艣nei d艂uuga艣ne wakaaaaacje!!!!:-D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 EmmaRabba
najsssssss Jeste艣 debilem bo gdyby nie ten piekarz kt贸rym tak pogardzasz to ci nauczyciele nie mieliby gdzie kupi膰 sobie bu艂ki na 艣niadanie do szko艂y wi臋c taka osoba jest niezb臋dna 偶eby inni mogli je艣膰 w tym tak偶e nauczyciele. Za艣 nauczyciele niekoniecznie byliby niezb臋dni zw艂aszcza ci kt贸rzy ka偶膮 swoim dzieciom i tak wszystkiego nauczy膰 si臋 z podr臋cznika bo sami po tych wielkich studiach niewiele umiej膮. A co do tego wy偶szego wykszta艂cenia to dzisiaj mo偶na je sobie kupi膰 na pierwszej lepszej prywatnej uczelni p艂ac膮c wysokie czesne co miesi膮c. Zaw贸d piekarza wychodzi na to, 偶e jest bardziej potrzebny od zawodu nauczyciela zw艂aszcza tego kt贸ry sam nic nie umie. Poza tym gdyby nauczyciele mieli tak 藕le to nie trzymali by si臋 kurczowo tej pracy bo mn贸stwo ch臋tnych czeka do pracy w szkole. A prawd膮 jest, 偶e nauczyciele maj膮 nie 2 a trzy miesi膮ce wakacji przecie偶 ferie to kolejny miesi膮c wakacji a dodam 偶e jeszcze dodatkowo dostaj膮 opr贸cz 13 pensji tak偶e 14 w艂a艣nie w wakacje na wypoczynek na tzw. wczasy pod grusz膮 i jest 80% ich pensji miesi臋cznej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ba艣kabaskaa
nie narzekam -broni臋 si臋;) :-D Katarina-przys艂uguj膮 Ci 4 urlopy dla poratowania zdrowia!!!!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 parole parole
"taka osoba jest niezb臋dna 偶eby inni mogli je艣膰 w tym tak偶e nauczyciele. Za艣 nauczyciele niekoniecznie byliby niezb臋dni" Id膮c twoim pokr臋tnym tokiem my艣lenia - bu艂k臋 te偶 mo偶esz sobie upiec sama. "ferie to kolejny miesi膮c wakacji" Miesi膮c nie trwa dwa tygodnie:-D A ferie - owszem. Wniosek - bredzisz w tym miejscu "tak偶e 14 w艂a艣nie w wakacje na wypoczynek na tzw. wczasy pod grusz膮 " Jak wielu, wielu innych pracownik贸w z innych bran偶.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 EmmaRabba
Ferie wszystkie trzy w roku szkolnym trwaj膮 w艂a艣nie miesi膮c nie kr贸cej wi臋c to ty nie umiesz liczy膰.

Udost臋pnij ten post