Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ograniczenie czy pozbawienie

Ograniczenie czy pozbawienie praw rodzicielskich?

Polecane posty

Gość czasem cos wiem
Sąd zawiesza władzę rodzicielska i tylko Sąd może ja odwiesić. Czy jeśli ustanie przyczyna zawieszenia (np. pobyt w wiezieniu czy za granicą), to trzeba wystąpić do Sądu z wnioskiem o ponowne jej przyznanie. Jeśli władza rodzicielska zawieszona jest obojgu rodzicom, to Sąd wyznacza dla dziecka opiekuna prawnego. jesli tylko jednemu, to władzę rodzicielska sprawuje ten rodzic, który ja posiada - znaczy nie ma zawieszonej. Z tym że znam tylko przypadek związany z pozbawieniem wolności, ale sądzę, że w wypadku wyjazdu może byc analogicznie. najlepiej poczytac kodeks rodzinny i opiekuńczy, albo zapytac wprost w Sądzie.

Gość czasem cos wiem
Znalazłam cos takiego w googlach: 2. Zawieszenie władzy rodzicielskiej (tzw. spoczywanie władzy rodzicielskiej) Sad na podstawie art. 110 Krio może zawiesić rodzicowi wykonującemu władzę rodzicielską prawo do wykonywania tej władzy w wypadku "przemijającej przeszkody". Zawieszenie to ulegnie jednak uchyleniu w wypadku, gdy przyczyna uniemożliwiająca wykonywanie władzy rodzicielskiej ustanie. Do przyczyn stanowiących podstawę do zawieszenia władzy rodzicielskiej należy np.: nieobecność rodzica w kraju, pobyt w zakładzie karnym; poważna, przewlekła choroba. Z wnioskiem o zawieszenie władzy rodzicielskiej może wystąpić drugi z rodziców. Wniosek o uchylenie orzeczenia zawieszającego władzę rodzicielską, podobnie jak wymienione wcześniej wnioski należy zawsze składać do sądu rejonowego - wydziału rodzinnego i nieletnich.

Gość anna127
raczej mu nieodwiesza zdążył się juz ozenic i urodziło mu sie dziecko i nawet watpie w to czy wróci na stałe do polski, nawet jesli tak to i tak dzieli nas dużo bardzo duzo km. miał miec ograniczoną ale sąd napisał ze ma zawieszona mam mu dac dziecko jak przyjedzie czy nie kurcza no nierozumiem o co chodzi:(

Gość czasem cos wiem
Dopóki ma zawieszona władzę rodzicielską, to nie ma żadnych praw do dziecka. Przy ograniczonej ma prawo do decydowania w ważnych sprawach typu leczenie dziecka czy wyrabianie dowodu, paszportu. Przy zawieszonej - to tak jak pozbawienie, tyle że nie na zawsze. jeśli przyjedzie, niech zwraca sie do Sadu z prosba o mozliwość kontaktu z dzieckiem. Nie masz obowiązku ułatwiac mu spotkań. No, chyba że jesteście w dobrych stosunkach i masz do niego pełne zaufanie. Ale jesli nie, to przy zawieszeniu o wszystkim decyduje Sąd.

Gość anna127
dzieku niemam do niego zaufania, ale nienastawiam małej przeciwko niemu, no i córcia jest za nim wiec to troche trudniej bo sie cieszy jak przyjezdza nawet na te pare dni