Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rzucanie w ciąży

rzucanie palenia w ciąży

Polecane posty

Gość rzucanie w ciąży

Hej! Mam pytanko. Nie planowałam na razie ciąży, ale tak się zdarzyło że w niej jestem :-) Jest tylko jeden problem. Palę od ponad 2 lat. Jak tylko się dowiedziałam o dzidziusiu to przestałam, ale bardzo źle się czuję - może z tego powodu. Ostatnio dowiedziałam się od koleżanki, że w ciąży nie wolno od razu rzucać palenia, tylko stopniowo bo to zbyt duży szok dla organizmu i może zaszkodzić dziecku!! Co wy na to bo mam dylemat??

Gość rzucanie w ciąży
upup moze ktos sie wypowie

Gość ja tak rzucalam
rzucalam az jestem w 8 miesiacu i nadal pale

Gość bielinia
ja rzuciłam w 7 tyg. też było kiepsko ale jakoś przeżyłam , a paliłam od 15 lat do paczki dziennie. w to żeby nie rzucać gwałtownie to czytałam ale nie bardzo wierzę, lekarz powiedział mi, że to bzdury wymyślone dla usprawiedliwienia i że płód sobie poradzi z toksynami zwłaszcza, że w pierwszym okresie ciąży jest jakby mocno oddzielony od naszego organizmu. A o jakim złym samopoczuciu mówisz? co Ci jest dokładnie?

Gość tez probuje
ja codziennie sobie obiecuje ze rzuce jestem w 7 tyg. , i niestety chce mi sie wiecej palic niz wczesniej

Gość Cmokus20
a z tego co ja slyszalam.. jesli jest sie w ciazy.. a jest sie nalogowym palaczem.. to nie powinno sie pzrestawac palic... podobno nto gorzej szkodzi ;/

Gość a dlaczego zaczęłyście
wogóle palić? przecież to jest takie obleśne i dokuczliwe dla innych :o nigdy nie zrozumnę palacza :o widziałam ostatnio babeczkę siedzącą na ławce. w piaskownicy bawiła się jej córczka kilkuletnia. Owa kobieta jedną ręko podtrzymywala niemowlę, które ssało jej pierś, a w drugiej ręce trzymala papierocha, którego właśnie paliła - dla mnie szczyt głupoty. powinni jej dzieci odebrać, bo świadomie niszczy im zdrowie. no poprostu nie mogę w sobie znaleźć wyrozumiałości dla palaczy :o

Gość bielinia
a dlaczego zaczęłyście>>> Twoja wypowiedz jest jakby nie na temat to dlaczego zaczelysmy to akurat nie Twoja sprawa, jeśli nie znasz metody jak rzucić to po co się odzywasz?

Gość ertyuujhgfd
a dlaczego zaczęłyście wogóle palić? przecież to jest takie obleśne i dokuczliwe dla innych nigdy nie zrozumnę palacza no my ciebie też nie zrozumiemy ;)

dobrą metodą jest motywacja żeby urodzić zdrowe dziecko. dobra i tania. tyle że dobra dla w miarę mądrych kobiet.

wasze nałogi - wasz problem - więc dlaczego szukacie jakichkolwiek opini na forum :o

Gość ertyuujhgfd
ja paliłam paczkę dziennie lub troszkę nawet więcej jak się dowiedziałam że jestem w ciąży 4 tydz ograniczyłam do 4 sztuk i zmniejszam cały czas

Gość bielinia
mi się udało rzucić, i powiem tylko tyle że nie ma cudownych środków ani metod, żadne gumy, tabletki, ksiązki, cuda na kiju nie pomogą to wszystko autosugestia a w ciąży i tak nie powinno się łykać żadnej nikotyny. po prostu trzeba się zawziąć i już tak po prostu. Przez kilka dni jest horror, naprawdę ciężko się odnaleźć, ale z każdym dniem jak już się nie pali i powoli ten stan dociera dociera do mózgu, myślenie o dziecku, że go nie trujemy, że za kilka dni będzie już całkiem dobrze jakoś pomaga. Ja byłam pewna na 100% że nie rzucę, taka słaba jestem psychicznie, że wydawało mi sie to niemożliwe, ale udało się i sama nie wiem jak to zrobiłam, zawzięłam się i już, życzę Wam powodzenia

Wiadomo, że lepiej nie palić. Znam jednak wiele dzieci, których matki paliły a są zdrowe i prawidłowo się rozwijają. To tak jak z alkoholem w ciąży, nie musi zaszkodzić, ale może. Podobnie jak wiele innych rzeczy

Gość bielinia
na początku tak samo sobie gadałam, że przecież nie musi zaszkodzić i tak dalej, ale jak sobie pomyślałam, że może jednak zaszkodzi i ja będę za to odpowiedzialna to chyba nie wybaczę sobie do końca życia że mogłam rzucić a tego nie zrobiłam

to, że nie zaczęłaś to się ciesz, ale już nie najeżdżaj na te co zaczęły, bo temat nie dotyczy problemu samego palenia, ale palenia w ciąży. Jak chcesz się powyżywać na palaczach i powymądrzać tym, że nie palisz to załóż odrębny temat

Słuchaj moje koleżanka była w ciazy paliła biernie ale gdy sie dowiedziala ze jest w ciazy coraz bardziej ograniczała wtedy doktor ja opierniczył rzucanie palenia w ciazy jest bardziej szkodliwe niz samo palenie.

Nie udało mi się rzucić doszczętnie, ale ograniczyłam i to bardzo. Potrafiłam wypalić paczkę dziennie, a ograniczyłam się do 5 dziennie. Mam nadzieję, że w końcu się uda.

Gość bielinia
co to znaczy paliła biernie bo nie kumam? wdychała dym od męża i w ciąży zaczęła ograniczać? A własnie ja się dowiedziałam od lekarza, że wszystkie badania naukowe potwierdzają, że rzucenie palenia w ciąży nie ma jakiegoś bardzo szkodliwego wpływu na dziecko, ale dalsze palenie w ciąży może mieć skutki tragiczne. Te opinie o szkodliwości nagłego rzucenia to podobno takie gadki żeby ciężarnych nie stresować jak już sobie kompletnie nie poradzą z rzucaniem, więc co lekarz to opinia ( ja mam tą informację od 4 lekarzy od 2 bezpośrednio od 2 poprzez koleżanki) i przyznam szczerze, że nigdy nie słyszałam osobiście od ginekologa że rzucanie palenia może zaszkodzić czytałam to tylko na forach i słyszałam od jakiś tam ludzi

Gość jami
jak rzucić w ciąży? pomyśleć o zdrowiu własnego dziecka. I życiu, bo wasze polanie może je zabić. I też mnie denerwują opinie typu bardziej szkodliwe jest rzucenie niż palenie, ktoś puścił taką famę i palaczki czują się usprawiedliwione.

Gość 7.10
uwierzcie lub nie palilam 8 lat po paczce dziennie czasem wiecej kochalam papierosy gdy tylko dowiedzialam sie o ciazy przestalam to byl 4 tydz ciazy. nie palilam az skonczylam karmic zaczelam poznije na nowo teraz po 3 latch zmadrzalam i nie pale jak narazie 3 m-ce. a jaglupsze to jest nie woono rzucac palenia w ciazy odrazu bo to bo tamto bzdura dla mnie. kazda kobieta powinna przestac palic kiedy okazuje sie ze jest w ciazy bo pozniej sa pretensje ze dziecko male chude choruje itp

Bzdura, rzuć palenie i juz, kilka dni i Ci przejdzie. koleżanka urodziła dziecko, ciąza donoszona 37tc, też rzucała w ciązy i rzucić nie mogła i urodziła dziecko z wagą 2400!!!!!! Od czego taka niska waga urodzeniowa? Chyba nie trzeba pisać.

Gość jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Cerri co za wierutna bzdura!!!!!!!!!! Zaden ginekolog by tak nie powiedział. W poradniku, który właśnie trzymam jest napisane "Palenie parierosów ma udowodniony udział w wielu przypadkach niskiej wagi urodzeniowej dziecka, poronień i porodów przedwczenych". Sama zdecyduj, ale chyba chcesz, żeby komórki dziecka były odpowiednio utlenione.

mit, palilam, rzucialm sama , rzuc sama, i nie sluchaj sie ze nie wolno rzucac, to taka sciema, inne baby sie tym bronia i to zajebista wynowka...

Gość anetkaks
ja rzuciłąm palenie jak tylko dowiedziałam się, że jestem w ciązy. Paliłam wcześniej paczkę dziennie lub więcej przez 8 lat, ale rzucenie było dla mnie czymś naturalnym, dlatego nie wierzę w uzależnienie fizyczne od nikotyny, dla mnie to tylko pewnego rodzaju marketing. dodam, iż zawsze myślałam, że jak zajdę w ciążę, to to bedzie najtrudnbiejszy punkt programu- rzucenie i wyobrażałam sobie, że będę popalać, ale na szczęście podświadoma miłość do dzieciątka pomogła. I jeszcze jedno- w czasie ciąży tylko raz chciałąm zapalić, poza tym nawet przez myśl mi nie przeszło. I nie wierze w szok organizmu po nagłym rzuceniu palenia i jego szkodliwości, bo czy niepalenie może być bardziej szkodliwe dla dzieciątka niż palenie??? dla mnie to bajka dla usprawiedliwienia palaczek z brzuszkiem... powodzenia życzę w rzucaniu!!!

stopniowe rzucanie palenia w ciąży jest bez sensu. Czy nie będąc w ciąży można stopniowo rzucać palenie? Oczywiście, że nie. Te pierwsze dni szoku dla organizmu i psychiki są najważniejsze, bo wtedy się walczy z nałogiem tak naprawdę. Jestem osobą palącą, raz tylko rzuciłam palenie na miesiąc, ale to nieistotne. W ciąży lepiej znaleźć tą silną wolę, a jak się nie uda to trudno:) Papierosy są dla dziecka szkodliwe na pewno i lepiej nie ryzykować, ale jeśli już się nie uda to pozostaje liczyć na to, że dziecko zaliczy się do tych 80%, których matki paliły a ono jest zdrowe.

Gość misiojogi
ja w pierwszej ciazy mialam strasznie cieszko zucic palenie,czesto popalalam pokryjomy prrzed wszystkimi.teraz jestem drugi raz w ciazy i niepale wogule, zucilam z dnia na dzien,jestem z siebie dumna i ciagle powtazam sobie ze to wszystko dla zdrowia dziecka.... powiem wam ze jest ciezko,chodze ciagle zdenerwowana i wogule jest ciezko.ciagle mam wrazenie ze czegos mi brakuje.... ale warto :) wazniejsze jest zdrowie dziecka niz moj glupi nawyk :) to glupota ze nie palenie szkodzi ale popalanie chyba nie jest az tak zle bo moje pierwsze dziecko jest okazem zdrowia :)powodzenia :)

Gość yhhhhh
Popalanie też jest złe. Dziecko podczas palenia jest podduszane, brakuje mu tlenu. Mała ilość papierosów też wpływa na dalszy rozwój płodu i dziecka po urodzeniu. Polecam lekturę http://www.erodzina.eu/palenie-papierosow-w-ciazy/ Denerwuje mnie, jak kobiety się tłumaczą, że ciężko. No sory, chodzi o życie dziecka. Chyba tyle matka jest w stanie zrobić dla niego?

Gość gość
Dzidzius jest słabszy, występują u niego zaburzenia układu sercowo-naczyniowego i przemiany materii, miewa kłopoty z oddychaniem, bo jego płuca nie są w pełni gotowe do podjęcia swej funkcji, może mieć wady wrodzone, czasami nagle umiera (tzw. nagła śmierć łóżeczkowa często wiąże się z nałogiem rodziców). Paląca ciężarna naraża także siebie i musi się liczyć ze zwiększonym ryzykiem: poronienia, przedwczesnego porodu, przedwczesnego odklejenia się łożyska i pęknięcia błon płodowych, urodzenia martwego dziecka. http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/przed-ciaza/Jakie-sa-skutki-palenia-papierosow-w-ciazy_33532.html !!!!