Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość starakamienicaaa

fundusz remontowy w kamienicy

Polecane posty

Gość starakamienicaaa

czy osoba ktoa ma wykupione udzialy musi placic f remontowy jesli wlasciciel tego zarzada. czy jest na to jakis przepis?

Gość maturka4
Co to znaczy udziały? Czyli jest współwłaścicielem? Więc decyzje winny być podejmowane kolegialnie. Oczywiście ważność głosów proporcjonalnie do posiadanego wkładu

Gość starakamienicaaa
nie wiem dokladnie o co chodzi z tymi udzialami bo pisze w sprawie mojej cioci. wlasciciel zarzadal jakies wplaty na cos w stylu funduszu remontowego i powstaje pytanie czy wogole istnieje taki przepis stwarzajacy mozliwosc wlascicielowi tworzenia takiego funduszu

Gość ja eż nie kapuję
o co chodzi z tymi udziałami. Prawdopodobnie chodzi o to, że ciocia jest właścicielką lokalu w kamienicy (jedną z włascicielek) i nie chce płacić na tzw. fundusz remontowy. Ale musi niestety. Mówi o tym art.13 ut.1 ustawy o własności lokali. Remont w mieszkaniu twojej cioci jest jej prywatną sprawą, natomiast remont tzw. nieruchomości wspólnej, np.dachu, instalacji centralnego ogrzewania czy wodno-kanalizacyjnej, jest sprawą wszystkich właścicieli w nieruchomosci. I nie ma tu znaczenia czy ktoś jest właścicielem jednego czy pięciu lokali w budynku. Na bieżącą konserwację i remonty w budynku składają się wszyscy właściciele, oczywiście proporcjonalnie do swojego udziału w nieruchomoci. Podobnie jak nie ma znaczenia cel takiej "zrzutki". Np. mieszkaniec parteru nie może powiedzieć, że na remont dachu powinni się złożyć tylko mieszkańcy najwyższego piętra, ponieważ dach jet częścią wspólną i jego remont należy do obowiązków wszystkich właścicieli. Ogół właścicieli w nieruchomoci tworzy wspólnotę mieszkaniową.