Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oluś1111

problem..

Polecane posty

Gość oluś1111

witam mam pewien problem.. jakis czas temu lekarz stwierdził u mnie skrzywienie kręgosłupa bo garbiłam się..dostałam skierowanie na rechabilitacje. i tu moje pytanie czy jeżeli będe chodzić wyprostowana cały czas to czy kregosłup się poprawi? czy muszę koniecznie iść na rechabilitacje? bardzo prosze o jakiekolwiek informacje. z góry dziękuję:)

Gość zgupiałam całkowicie
słuchaj.. a u jakiego lekarza byłaś? tez się strasznie garbie;/ jak wyglądała wizyta?

Gość oluś1111
byłam u mojego lekarza rodzinnego. byłam chora na grypę, on kazał mi się schylić i wtedy powiedział że mam krzywy kręgosłup. zaraz wypisał mi skierowanie na rechabilitacje

chodz rposta i idz na rehabilitacje... przeciez fajnie wymasuja Cie pokaza jakies cwiczenia.. moze trafisz na jakiegos rpzystojnego rehabilitanta :)

Gość tez tak mammm
reHabilitacja nie, od prostego chodzenia nie prostuje się kręgosłup, nawet od rehabilitacji się nie prostuje, tylko operacja pomaga, (ale to w skrajnych przypadkach), rehabilitacja jest po to aby zatrzymać postępowanie skrzywienia, bo w starszym wieku nie wyrobisz z bólu, lepiej idź na rehabilitację

Gość oluś1111
właśnie chodzi o to że nie chcem jechać na rechabilitację.. musze tam jechać na 3 tyg.. ale może jakoś przeżyję:)

Gość Anna G.
Konieczna jest rehabilitacja, skrzywienie kręgosłupa związane jest bezpośrednio z zaburzeniami napięcia mięśni. W przypadku skolioz prowadzi się ćwiczenia mające na celu rozciągnięcie mięśni przykurczonych i wzmocnienie tych oslabionych. Jestem studentką fizjoterapii, sama mam problemy z kręgosłupem dlatego postanowiłam pisać pracę magisterską własnie na ten temat. Zamierzam zbadać które zabiegi są najskuteczniejsze w leczeniu bólu krzyża. Bardzo proszę wszystkich "obolałych" internautów o pomoc i wypełnienie ankiety. Jest ona anonimowa i posłuży tylko do celów mojej pracy magisterskiej. Poniżej zamieszczam link" http://www.ankietka.pl/ankieta/51959/skuteczn osci-poszczegolnych-zabiegow-rehabilitacyjnych-w-leczeniu-do legliwosci-bolowych-odcinka-ledzwiowo-krzyzowego-kre Pozdrawiam i życzę zdrowia!

Gość do Olusi
to Twoje skrzywienie nazywa się kifoza a nie skolioza(boczne skrzywienie kręgosłupa) jak ktoś błędnie napisał. cyt. z Googli: Kifoza (łac. z gr. kyphosis; gr. kyphos garb) łukowate wygięcie kręgosłupa w stronę grzbietową, w postaci patologicznej potocznie nazywane garbem. ... Owo skrzywienie postępuje wraz z wiekiem a zwłaszcza przy nieprzesteganiu pewnych zsad: garbienie się podczas siedzenia, noszenie ciężkich przeniotów przed sobą, garbienie się podczas chodzenia. Głupotą byłoby iść z tego powodu na ryzykowną operację, jak z wiekiem praktycznie gaeb sam się pojawia. Rada: ćwiczyć mm. przeciwne w stosunku do tych które powodują garbienie się, czyli mm grzbietu, i tak: położyć się na brzuchu i robić kołyski łapiąc się za kostki nóg. Najefektywniejszą formą ćwiczeń dla kręgosłupa będzie: zaczepić długie gumy na haku i z obciążaniem gum ćwiczenia w różnych kierunkach aż do lekkiego potu. Po ćwiczeniach prysznic hartujący, niezapominając oczywiście o prawidłowym odżywianiu. Więcej nt. znajdziesz w necie pod hasłem vademecum zdrowia- jak żyć żeby żyć. Powodzenia, odpisz jak poszło[czesc[

Gość do Olusi
Skolioza (łac. Scoliosis, z gr. skoliós krzywy) skrzywienie kręgosłupa, zwane często "bocznym skrzywieniem kręgosłupa". Wbrew nazwie, skolioza nie jest ... Objawy - Epidemiologia - Podział skolioz - Diagnostyka

Gość Zapomnieliście o
Osteoporozie kręgów kręgosłupa, która też może doprowadzić do skrzywień, ale w jej młodym wieku to raczej wątpiwe, żeby miała osteoporozę. Notabene po 40-tym roku życia następuje fizjologiczny ubytek masy kosnej 1% rocznie.