Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość brawo dla Niego/Niej

jak robicie leczo z cukini?

Polecane posty

byłam w Kauflandzie na zakupach i były takie małe cukinie, niedrogie, pomyślałam, że w końcu zrobię leczo (mąż uwielbia, a ja nie umiem). tylko nie bardzo wiem jak :)

SKŁADNIKI * papryka czerwona 4 szt * papryka żółta 2 szt * cebula cukrowa duża 3-4 szt * cukinia 1 szt * kiełbasa cienka 4 średniej wielkości * olej 4 łyżki * pomidory 6 szt dużych * papryka w proszku ostra do smaku * leczo fix knorr 2 torebki * papryka słodka do smaku * sól do smaku * pieprz czarny do smaku Sposób przyrządzenia Paprykę pokroić w paski, cebule w piórka, podsmażyć na oleju. Cukinie (taką około 60-80 dag) zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na 4. Kiełbasę pokroić w dużą kostkę - podsmażyć na patelni. Wszystko wrzucić do garnka, wymieszać, podlać odrobiną wody tak by lewie pokrywało warzywa. Gotować około 30-40 minut. Pod koniec przyprawić fixem leczo (wersja szybka) lub samemu (3 łyżki mąki rozmieszać w małej ilości wody, dodać do leczo, dodać 3 łyżki ostrego ketchupu, doprawić papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem).

mam tylko zieloną paprykę, czerwona była sakramencko droga :O ale to bez różnicy chyba, nie? papryka to papryka :)

ladaco leczo sie robi i z papryki i z cukini- to tak dla twojej wiadomości

Gość no niekoniecznie*****
z cukinii się leczo robi.......... ja robię bez cukinii : * 4 papryki (mogą być różnokolorowe) * 3 cebule * 5 pomidorów * 30 dkg boczku * 40 dkg kiełbasy (polecam podwawelską) * łyżeczka papryki ostrej i łagodnej * sól do smaku * można także: * 5 pieczarek

widzę,że każdy robi troszkę inaczej. ja mam chyba najprostszy przepis i ostatnio zrobiłam takie leczo: cukinia kiełbasa śląska 0,5 kg 2 czerwone papryki koncentrat pomidorowy sos pomidorowy (dodałam go miałam mały słoik koncentratu) vegeta kiełbasę podsmażyłam na niewielkiej ilości oleju, dodałam do tego paprykę (jedno i drugie pokrojone w kostkę), a później dodawałam cukinię (jeżeli ma miękką skórkę, nie obieram jej, tylko porządnie myję i kroję w duże kostki), na koniec jak już cukinia była miękka dodałam te przetwory pomidorowe i dosypałam vegety. leczo wyszło pyszne (mój mąż też jest jego fanem ;) ), no i starczyło go chyba na 3 dni (bo miałam bardzo dużo cukinii ). pozdrawiam

Gość brawo dla Niego/Niejj
mam takie składniki: cukinię, cebula, kiełbasa, pomidory i paprykę. tylko ten sos nie bardzo wiem jak to zrobić... to taki sos własny z tego wyjdzie, tak? tylko mąki trochę i ketchupu?

Ja robie rozniaste wariacje na temat leczo, gwozdziem programu zawsze jest cukinia (przewaza objetosciowo w potrawie). poza tym, dodaje papryke (kolory nie maja znaczenia, co mam pod reka, to wrzucam do gara), podsmazona cebulke i czosnek :classic_cool:, czasem pokrojona w kostke marchewke, fasolke szparagowa (tez pokrojona), miesko/kiełbase, a wczoraj dodalam kukurydze z puszki i podsmazone ziemniaki (bo zostaly ugotowane z obiadu).

cukinia puści wodę, więc będzie sos własny, choćby z tego powodu ;) podsmaż kiełbasę na cebuli, będzie lepsza, na koniec dodaj kechupu. ja by, zrezygnowała z zaciągania mąką, ale to chyba każdy inaczej lubi :D

ja nie robie sosu, cukinia puszcza sporo wody, wygotowuje ten plyn prawie caly, a potem dodaje koncentrat pomidorowy i przyprawy (preferuje sproszkowana papryke i curry).

ile osób, tyle przepisów na leczo i bardzo dobrze, kuchnia to nie apteka z tych składników, które masz wyjdzie bardzo sobre leczo cebulę podsmaż razem z kiełbasąpaprykę, cukinię i pomidory w paski i lekko wody można dodać, jak bnędzie za suche, ew. keczup, przyprawy i gotowe

dzięki wielkie, mąż będzie wniebowzięty :D:D

A ja robie leczo... bez cukini. Nie cierpie jak sie z nij robi taka pamuła A moje leczo ( z przepisu mojej babci) jest przepyszne!!!! Szczególnie ten żółty ser, który sie rozpływa... mmm...

cholerka, to dawaj ten przepisa na leczo bez cukinii :)

Juz wrzucam :) wiec potzrebujesz: cebule, paprykę pomidory kielbase zółty ser ( ja daje 2-3 cebule, 1-2 papryki, pomidorów kilka, laskę kiełbasy, np. podwawelskiej i kilka plastrów zółtego sera) Pokrojona cebulę, paprykę, pomidory wrzucic do garnka ( najlepiej szeroki, a dosć niski) troszke posolić, dodac tłuszczu ( np. łyzke masła), przykryć, dusić. Jak będzie miękkie dodac pokrojona kiełbase, vegete, odobinę maggi. Na koniec polożyc plastry żółtego sera i przykryć na chwilkę gotujac, aby ser się rozuscił... Mniam, mniam, mnaim :) I mam teraz smaka. Chyba jutro je zrobie :)

Gość brawo dla Nieg/Niejj
laski, zrobiłam leczo :D:D:D pierwszy raz w życiu :D:D mąż powiedział, że pyszne :D:D chociaż jakby było ochydne to też by powiedział, że przepyszne... :p ale serio, sama próbowałam i zjadałam dwie miseczki :) tak mi posamkowało.. ależ jestem z siebie dumna :D

Gość zyleta1985
chcesz zarobić? wystarczy wejść na stronę www.polski-bux.pl/?r=nowamary i się zalogować. codziennie 25 reklam do klikania. zarobek gwarantowany . a na start dostajesz 6 zł