Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kulinarna wczasowiczka

PYTANIE DO MANIACZEK KULINARNYCH

Polecane posty

Znalazłam ostatnio przepis na ucierane płatki róży z cukrem, są pyszne! Czy taki przecier różany można zamknąć do słoiczka i czy doczekałby on zimy? Zrobiłam ten przecierek, zamknęłam do słoiczka, słoiczek oczywiście pogotowałam żeby się szczelnie zamknął i jak na razie od miesiąca chyba jest dobrze, pleśń się nie wdała. Jak sądzicie, czy przecier mi nie sfermentuje i dotrwa do zimy? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Gość marta********************
Nic się nie stanie.Otworzysz w grudniu i zapach będzie jeszcze intensywniejszy o ile zachowałaś właściwe proporcje - róża-cukier ;););)

Gość Caresiatko
jak możesz to przesli mi ten przepi bo wydaje sie bardzo ciekawy:)

Gość jacobs
Tak jest jak gówniarze nudzą się w wakacje

Gość cooler...
S R A M W A M D O R Y J A S R A M W A M D O R Y J A S R A M W A M D O R Y J A S R A M W A M D O R Y J A S R A M W A M D O R Y J A S R A M W A M D O R Y J A

Caresiatko, przepis jest wręcz banalny :) Zbieramy płatki róży cukrowej (jak nie wiesz jak wygląda to w google wpisz "rosa rugosa") bo jest do tego najlepsza. W domu odcinamy białe końcówki płatków - żmudna robota, ale te końcówki są niesmaczne i gorzkie, myjemy płatki i czekamy aż obeschną. Potem ucieramy, najlepiej w makutrze ale można też malakserem, zazwyczaj na 200g płatków ja dodaję 1,5 szklanki cukru, wtedy nie jest za słodkie. Potem trzeba skropić odrobiną soku z cytryny by zachowały kolor i gotowe! Zapach jest wprost nieziemski i w pełni wynagradza żmudne obcinanie końcówek płatków, a smak jest wprost fantastyczny. Ja nadziewam tym musem rogaliki, można podawać go też do herbaty no i wspaniale smakuje w naleśnikach lub na świeżych gofrach :)