Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość griszka

Ile daje świadek?

Polecane posty

Każdy daje tyle na ile go stać ;) Wg. mnie 600 zł za dwie osoby to odpowiednia kwota.

Gość glistha69
od świadków ni oczekuję więcej niż pd reszty gości. Powiem tak - organizując wesele płacę 190 zł za osobę....Jeśli każdy da za siebie, to wyjdę na zero i prawdę mówiąc będę zadowolona... No cóż u mnie takie klimaty przed weselem...

Gość balbina i inni

Gość balbina i inni
jestem chrzestną , ile mam włożyć w kopertę ,żeby nie wyjść na głupią? 2000zł?

Gość glistha69
Balbina mam nadzieję ze jesteś moją chrzestną:D ja od swoich dwóch chrzestnych (2 pary) nawet o tysiaku nie marze... Dajcie spokój nikt teraz ie myśli o zarabianiu na weselu... weselisko się ma raz w życiu... i jest robione dla rodziny i dla bliskich... dla zabawy... a nie dla kasy... No chyba że ktoś robi na 500 osób no to może wyjdzie na + :D:D:D:D W każdym razie ja sie teraz bardziej martwię gdzie moi goście będą spać, czy im wszystko będzie smakować czy orkiestra będzie ok...a nie o zarobku...

balbina i inni Rok temu byłam na dwóch ślubach gdzie chrzesną była moja mama, dała po 2000 zł Jeszcze zależy czy idziesz sama czy z kimś [my dawaliśmy w imieniu 3 osób] Wydawało się mało ale co zrobić jak tak trafiło z weselem, ale z tego co wiem to chrześni często dają 1000 zł

Gość balbina i inni
no wiesz pierwszy raz idę na ślub w takiej roli , mama pana młodego nieżyje , myślałam o pożyczce z banku ,po maluśku bym spłaciła a młodym napewno by się na początek te dwa tyiaki przydały. Zapytałam ile dają chrześni ponieważ jak zobaczyłam co dostają dzieci na komunię to się za glowę złapałam! :)

Gość balbina i inni
idę ja z córką i synem.

Gość no nie mogę trzymajcie mnie
kuźwa, pożyczkę z banku chcesz kobito brac? :O ja pierdziele ale niektórych to porąbało już do reszty, daj tyle ile możesz a nie zastaw się a postaw się :O powiem dosadnie...ale to, ze mama młodego nie żyje nie ma wpływu na to ile dasz, tym 2000zł coś mu zrekompensujesz?

Gość głupio by mi było przyjać taki
prezent. uważam ze każdy powinien dać tyle na ile go stać, nawet jeśli to ma być tylko komplet pościeli za 70 zl. od swojej chrzestnej nie oczekuje nawet 500 zl. wiem ze coś kolo tego dostane bo chciały się z moja mama zrzucić na zmywarkę dla nas,mniej więcej za 1000 zl, w ramach prezentu ślubnego. głupio mi będzie nawet taka kwotę przyjac. dla mnie najważniejszą jest obecność bliskich a nie koperta. zal mi tych którzy liczą na to by wesele sie zwróciło. Jakbym mnie nie stac bylo na jakiekolwiek przyjecie dla bliskich to bym go nie organizowała. Przykro jest mi ze moje 2 kolezanki wahaja sie nad przyjsciem na moje wesele bo nie stac ich na prezent i ciezko jest mi im wytlumaczyc ze na nic nie licze i najlepszym prezentem bedzie dla mnie to ze w ten dzien bedziemy mogly sie razem pobawic.

Gość griszka
Też uważam,że powinno się dawać tyle pieniędzy w prezencie na ile faktycznie nas stać.W moim przypadku 600 zł to w sam raz.Nie jest o szczególne wyrzeczenie,a będę szczęśliwa jeśli młodym na początek się przyda.

Gość karolinkazuza
hej ja bylam swiadkowa z moim narzeczonym razem (on starszym) i dalismy 1400 (wrzesien 2008) + po 100 zł kazdy z nas na "wózek" teraz znow jestesmy razem swiadkami i planujemy dac tyle samo mysle ze jest ok a od normalnej pary daje sie 400zł bo to zalezy ile sie placi w danym czasie od talerzyka jak mlodzi robia wesele jesli jest 350 to te 50 zł trzeba dac wiecej zby wesele chcoiaz sie "zwróciło" im drozej od talerzyka tym kwota bedzie sie zmieniala :) pozdrawiam

Gość a ile teraz
daje swiadek na wesele? lepsza kasa, czy mozę prezent ?

Od jednego świadka dostaliśmy bukiety, kwiatki do butonierek i dekoracje weselne (niepowtarzalne, więc bezcenne), od drugiego- jego obecność na ślubie i transport alkoholu na wesele. Właściwie dopiero teraz o tym pomyślałam :)

Gość bambino666666666666666666
zalosne to wszystko, kazdy powinien dac ile ma tzn na ile go stac!!!!!!

Gość gość
EHH KAŻDY DAJE TYLE NA ILE GO STAC. no bez przesady żeby dawać 100 zł - o weselu zazwyczaj się wie rok wcześniej -0 to nie można odłożuyć z 500 zł?

Gość gość
moją świadkową będzie moja siostra, jest w klasie maturalnej, nie oczekuję od niej żadnego prezentu, bo wiadomo, że kasę na prezent dostałaby od rodziców, gdyż ona nie pracuje, a rodzice dają nam wystarczający prezent jakim jest organizacja wesela.

Gość patiiiiiiiiiiiiiiiiiii
A co jak jest tylko ślub cywilny, ja i mój chłopak jesteśmy świadkami. Nie ma żadnego wesela, później jest tylko zwykły poczęstunek w domu. Mój chłopak jest bratem ale o ślubie dowiedzieliśmy się niecałe 2 tyg przed a o tym, że bd świadkami tydzień przed. Teraz na hura wszystko a kasy szczerze powiedziawszy w ogóle nie mamy.

Gość gość
j abym dała skromny prezent,jakieś filiżanki albo widelczyki do ciasta

Gość kiedys samosia
Ja w sierpniu dalam 400 zl do tego kupilam kieliszki dla mlodej pary;-)

Gość patiiiiiiiiiii
Tak myślisz? Kurde, trochę głupio mi tak ale no naprawdę nie mamy teraz kasy. Gdybym wiedziała o tym ślubie wcześniej to nie byłoby problemu z odłożeniem kilku stów.

Gość gość
ja bym dała coś skromnego,młodym bdzie głupio jak dostaną drogi prezent,wystarczy coś za 50 zł